Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Izrael szykuje się do operacji lądowej?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 29.12.2008 12:20

Asia&Grześ napisał(a):adamk3 - no znowu ktoś pomylił fora!! Stary jak chcesz szerzyć swoją propagandę to nie te forum !
A skoro zacząłeś...:)
Powiedz mi dlaczego aż tak bardzo jesteś ZA ta wolna Palestyną ?
Bo ja osobiście jestem za tym co teraz państwo żydowskie robi a dlaczego, bo żaden żyd do cholery nie wszedł z ładunkiem wybuchowym do dyskoteki, żaden nie wysadził się w autobusie czy w samolocie oraz żaden powtarzam nie wszedł do innego państwa i tam zrobił zamach bombowy! . Po prostu nie działają jak palestyńczycy pod przykrywką Hamasu, najpierw jak zauważyłeś przyjmują ciosy w postaci wystrzeliwanych pocisków w ich stronę w czasie podpisanego pokoju i ostrzegaja, że jak nie przestaną to zrobia to co zrobili. Ale Palestyna nic, olewa ostrzeżenia i dalej pruja z rakietników w imię wolności w cywilne cele! A teraz sie wielce dziwią że Izrael i USA są nagle przeciw nim ? Stary a to że swoich rannych cywilnych ludzi nie chcą wypuszczać do Egiptu który obiecał pomoc, to też git i extra?
Naprwdę jak chcesz coś tu na tym forum promować to najpierw poczytaj historię tych obydwu państw a potem mów o wolności palestyny.
Owszem ja osobiście nie mam nic przeciwko wolnemu państwu Palestyna - niech sobie będzie, ale nie zgadzam się na taką metodę do wolności!
Zaraz mi powiesz że może jestem za Izraelem - też nie ! Poprostu sprowokował mnie ten wątek oraz ostatnie pseudo islamskie zagrywki w świecie...
I powtarzam - nie to forum do tego celu !

odpowiem zamiast adamk3.

Tak, jestem za wolną Palestyną bo z reguły już tak jest, że jakoś się zajmuje stanowisko. A to Palestyńczycy są strona pokrzywdzoną, mimo, iż retoryka GW i zbliżonych mediów chętnie przerzuca na nich odpowiedzialność za całość konfliktu. I bardzo się owe media dziwią czemuż, ach czemuż nie podoba się Palestyńczykom rola obywateli drugiej kategorii. Swoją drogą ciekawe kiedy będą musieli naszywać sobie zielone (a może żółte?) półksięzyce na ubraniach.
I oczywiście w czasach gdy budowali swoje państwo, Żydzi, jak najbardziej stosowali metody terrorystyczne. A teraz płaczą, że robią to inni. I budują swoje mury oraz osiedla złożone z ortodoksów i mają dokładnie w d... wszelkie ustalenia. Nie ma innej drogi do wolności dla Palestyńczyków, bo świat ma ich w nosie.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 29.12.2008 12:42

Jestem zawstydzony niektórymi wypowiedziami apoteozującymi terror i barbarzyństwo Arabów na obcej ziemi. Wszyscy wiedzą (albo powinni) że nie ma czegoś rakiego jak "naród palestyńskiI" - to są zwykli jordańczycy - każdy z nich ma paszport jordański. Niech jadą tam gdzie ich ojczyzna.

Sama nazwa Palestyna jest rzymskim wymysłem, by po zburzeniu II świątyni w Jerozolimie wymazać nazwę Izrael z mapy świata i pamięci ludzkiej, Ale Izrael trwa, bo Żydzi są narodem wybranym nikt nie może zmienić Bożych obietnic. Katolicy w Polsce powinni się wstydzić, że nie znają Słowa Bożego a nawet jeśli znają to sprzeciwiają się samemu Bogu i jego postanowieniem.

Tereny dzisiejszej Samarii i Judei nazywają autonomią palestyńską lub zachodnim brzegiem. Przecież to tak jakby ktoś Dolny Śląsk chciał nazywać "terenami czasowo administrowanymi przez Polaków." Przecież to nonsens. To były puste tereny i dopiero powstanie państwa Żydów spowodowało, że nienawidzący ich Arabowie postanowili - zresztą po namowie swoich arabskich przyjaciół - pouciekać do obozów, bo za kilka dni ich przymierzreńcy mieli ich wyzwolić. Tymczasem oni mają swoją ojczyznę, tylko że nikt nie chce brudnych i dzikich koczowników pustyni w swoim kraju i jak wyrzuciła ich Arabia Saudyjska tak i Jordania.

Zresztą dużo byłoby pisać; uczyć się i uczyć, albo przeczytać na http://www.talent.org.pl/Czytelnia/Juda ... 20judy.htm
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 29.12.2008 12:48

To jeszcze się spytam: dlaczego niektórzy uważają, że Arabowie (bo przecież pisałem, że nie ma paslestyńczyków) są poszkodowani? Czy dlatego, że przez lata wystrzeliwują rakiety na Izrael a ten powstrzymuje się latami przed obroną? Czy może dlatego są poszkodowani, bo czekają na Iran który ma im dać broń jądrową a ociąga sią z tym? Czy może dlatego, że Izraelczycy zamknęli przejście graniczne wcześniej ostrzeliwane przez Arabów którzy strzelali też do konwojów ciężarówek z pomocą?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.12.2008 13:17

A mi tak po lekturze się nasunęło...gdyby dzisiaj otwierano jakiś współczesny ,mały obozik koncentracyjny dla żydków,czarnuchów murzyńskich (pawilon dla brudasów arabusów otwarty bedzie później) i ogłoszono casting na kadrę kierowniczą to sporo stanowisk kapo byłoby obsadzonych przez miłych i sympatycznych cromaniaków zachwycających sie na co dzień pięknem chorwackich krajobrazów ... :twisted:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.12.2008 13:45

A może trochę nadinterpretujesz :?:
Asia&Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 29.12.2008 14:02

MWN - no i ktoś w końcu z wiedzą a nie poglądami z TVN lub innej telewizji.

Zamknijcie ten wątek bo się politycznie poobrażamy:):)

hepik - nie przesadzajmy...:)

Eeeech .... ta polityka polityka - a euro drożeje i za apartamenty znowu drożej bedzie!

[/u]
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 29.12.2008 14:09

Z wiedzą? Troszkę mało rzetelna ta wiedza, takie sobie prawdy i półprawdy :wink:
I właśnie odnoszę wrażenie, że to są poglądy jak najbardziej TVNowskie.

I czemu zamykać watek? Mnie interesuje jak sytuację na Bliskim Wschodzie oceniają inni.
APIMA
Odkrywca
Mam już rezerwację na Chorwację 2009 więc dopisze się...

Nieprzeczytany postnapisał(a) APIMA » 29.12.2008 14:35

... z nudów oczywiście.

1) Izraelczycy dostali kawałek pustyni i nie mieli w tej sprawie dużo do powiedzenia (podobnie jak Polacy po 2WW w sprawie przebiegu granic i ustroju). Przy dużej pomocy państw zachodnich i USA stworzyli własne, silne i wymarzone państwo.

2) Od początku wokół mieli tylko wrogów i musieli się bronić, ciekaw jestem kto z nas po trafieniu w dom rakietą, która zabija mu dzieci wyjdzie na ulice i powie "wybaczam". Ja wymagałbym od rządy by mnie i innych obywateli bronił.

3) Palestyna to właściwie nie wiem co jest bo nie jest w żadnym stopniu samodzielna, a spora część jej mieszkańców utrzymuje się z pracy w Izraelu.

4) Wojna która ma tam miejsce jest wojną partyzancką, nie ma linii frontu a terroryści nie noszą mundurów, ukrywają się wśród cywili i wykorzystują dzieci i kobiety do zamachów i nawet przy najlepszym rozpoznaniu i technice wojennej ofiary cywilne będą.

5) Problem z terroryzmem islamskim mają również inni - np Indie więc odnoszę wrażenie że fanatykom jest wszystko jedno kogo zabijają.

6) Rozumiem że odruchowo broni się słabszych.

7) Najwięcej broni na świecie sprzedaje Rosja

Podsumowując - wszyscy tam mają przejebane a wojna i zabijanie ludzi do niczego nie prowadzi ale uważam że Izrael ma prawo bronić swoich obywateli bo po to od początku istniały plemiona a dziś istnieją państwa.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 29.12.2008 15:16

Asia&Grześ napisał(a):MWN - no i ktoś w końcu z wiedzą a nie poglądami z TVN lub innej telewizji.

Zamknijcie ten wątek bo się politycznie poobrażamy:):)

hepik - nie przesadzajmy...:)

Eeeech .... ta polityka polityka - a euro drożeje i za apartamenty znowu drożej bedzie!

[/u]

A jak myślisz przez kogo drożeje:

http://biznes.interia.pl/waluty/aktualn ... 18374,1023

Nie trzeba być bankiem Goldman Sachs czy JP Morgan , aby zmienić kurs złotego o kilka procent. Wystarczy transakcja na kilkadziesiąt milionów i rynek zmieni się w sposób bardzo znaczący. To efekt niskich obrotów i potężnej dźwigni finansowej - potwierdza Marek Wołos z Domu Maklerskiego TMS Brokers.

Traci państwo...
Kilku naszych rozmówców z wielkich państwowych instytucji finansowych nie ma wątpliwości. W podjętych przez ABW działaniach chodzi o ochronę interesów polskiego rządu. Na koniec września dług skarbu państwa w walutach obcych sięgał prawie 120 mld zł (większość w euro). W przybliżeniu więc spadek wartości złotego o 1 grosz powoduje wzrost naszego zadłużenia o, bagatela, 350 mln zł! Od września euro podrożało nad Wisłą o prawie 40 groszy. To teoretyczna strata prawie 14 mld zł, a takiego ataku na polską gospodarkę jeszcze nie było.
Ostatnio edytowano 29.12.2008 19:59 przez adamk3, łącznie edytowano 1 raz
Karolina Kozlowska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolina Kozlowska » 29.12.2008 15:52

adamk3 --- Dobrze napisales o naszej walucie , gdzies przeczytalam ze juz 500 milonow euro trzesie nasza waluta. Nie wiem gdzie sa ci specjalisci co sa przeciwko Unii czy euro ? Nawet ojciec dyrektor byl przeciwko Unii ale na swoje termale chcial 26 milionow euro dotacji. :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.12.2008 18:16

hepik napisał(a):A mi tak po lekturze się nasunęło...

Pozwolisz, że całości Twojej "wypowiedzi" nie zacytuję bo mam odruch wymiotny jak to czytam.

Jedno małe "ale" - PRZEGINASZ i obrażasz innych
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 29.12.2008 18:24

Kiedy myślimy o tym konflikcie ,zastanawiam co się stało z Islamem ,że spowodował ,że ludzie mimo korzystania z telewizji ,telefonów komórkowych ,super broni zostali mentalnie w średniowieczu.
,,Iracki lekarz został uznany winnym w związku z zamachem bombowym na międzynarodowym lotnisku w Glasgow w czerwcu 2007 roku, oraz nieudanymi zamachami w Londynie dzień wcześniej.''
Pisze lekarz czyli człowiek wykształcony i ? Wykształcenie dobre ,ale mentalnie w średniowieczu.
Bałkany to też przykład wojen średniowiecznych ,bez zmiłuj się jak to Turcy mawiali.
Bojówki religijne. Kto to wymyślił?
Czy ta wojna to między Palestyną a Izraelem? Czy tak naprawdę między średniowieczem a XXI wiekiem ?Wojna religijna między cywilizacją wschodu i zachodu w XXI wieku.
Karolina Kozlowska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolina Kozlowska » 29.12.2008 18:42

AndrzejJ.---- Bardzo dobrze to napisales ze chyba tutaj chodzi wiecej niz o zwykla wojne. Jak slysze ze kazdy samoboj ma isc do Allaha to cos tu nie gra. Wojne mozna wygrac glowa a nie samobojami. :cry:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 29.12.2008 19:56

Karolina Kozlowska napisał(a):adamk3 --- Dobrze napisales o naszej walucie , gdzies przeczytalam ze juz 500 milonow euro trzesie nasza waluta. Nie wiem gdzie sa ci specjalisci co sa przeciwko Unii czy euro ? Nawet ojciec dyrektor byl przeciwko Unii ale na swoje termale chcial 26 milionow euro dotacji. :roll:

Wiecie lub się domyślacie w czyich rękach są największe banki i instytucje finansowe świata?

:!:
:!: Pozdrawiam wszystkich trzeźwo myślących :!:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 29.12.2008 20:06

adamk3 napisał(a):
Karolina Kozlowska napisał(a):adamk3 --- Dobrze napisales o naszej walucie , gdzies przeczytalam ze juz 500 milonow euro trzesie nasza waluta. Nie wiem gdzie sa ci specjalisci co sa przeciwko Unii czy euro ? Nawet ojciec dyrektor byl przeciwko Unii ale na swoje termale chcial 26 milionow euro dotacji. :roll:

Wiecie lub się domyślacie w czyich rękach są największe banki i instytucje finansowe świata?

:!:
:!: Pozdrawiam wszystkich trzeźwo myślących :!:

Umówmy się ,że są w Twoich. :D Nie ten temat.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko