Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Izrael szykuje się do operacji lądowej?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 09.01.2009 22:16

caal napisał(a):
kjedi napisał(a):Caal - z kilkoma sprawami moglibyśmy się przepychać ale to bez sensu. Ale z kilkoma się nie zgodzę.
Nigdy nie widziałem, żeby ortodoksi rzucali kamieniami do ludzi-chyba że złamali ich, jak to nazwa?-prawo-wierzenie. Wejdź w mini do meczetu. Albo w butach-o tego typu zachowanie mi chodzi. A że nie są mili i tak nie wyglądają to inna rzecz.
Nie spotkałem się nigdy z wrogością wobec Polaków, a byłem już w parunastu dziwnych miejscach. Co nie znaczy że nas kochają, ale nie o to chodzi.
Z tym udawaniem szabasu- gdzie on mieszkał? Pod ścianą płaczu???
Z kontrachentów których przyjmowałem w Polsce(było ich do tej pory ze 40) jeden był inny (bez mięsa, sera, jajek, ryb, mycka, modlitwy i wszystko razem). Pozostali - normalni ludzie.
Będąc tam- gdzie zobaczysz ortodoksów-w Beer Sheevie, Askhelon? A może w imigranckim, posowieckim Ashdod? W Tel Avivie? Tylko Jerozolima i okolice. Jeśli tam mieszkał to może miał przekichane.

Otóż nigdy, do świątyni czy też miejsca modłów żadnej religii nie weszłabym w stroju niestosownym. Z prostej przyczyny - z szacunku dla jej wyznawców. Więc ten argument upada. Jeśli normalni ludzie, normalnie ubrani w szabas, w Jerozolimie są obrzucani kamieniami tylko dlatego, że idą ulicą, to wybacz normalne to nie jest.
Szabas w Tel Avivie tez nie jest przezyciem przyjemnym. Zostawiono nas samym sobie i uwierz nie bardzo było co robić, ani co zjeść bo wszystko bylo pozamykane. Restauracja hotelowa nie działała również, a mimo, iz bylismy oficjalną delegacja, w tym czasie nikt ze strony izraelskiej nam nie towarzyszył. Nie opowiadaj mi więc bajek, bo skoro bywasz w Izraelu często to wymarłe miasta w dzień szabasu z pewnościa widziałeś.
A człowiek, o którym pisałam mieszka ak najbardziej w Tel Avivie. To, że tam nie widać tak bardzo gołym okiem ortodoksów jak w Jerozolimie, nie oznacza, że ich nie ma i nie oznacza, że nie mają wpływu na zachowania innych ludzi.

kjedi napisał(a):Pytanie czemu?

A bo to polityka jest, temu. Kiedyś też nikt nie chciał umierac za Gdańsk :wink:

Szanujesz obyczaj Muzułmanów w kwestii wejścia do meczetu godnie ubranym a złościsz się na Żydów że w czasie szabasu nie masz gdzie zjeść. Dla mnie hipokryzja podobna do tej którą reprezentują bogobojni muzułmanie. Modlitwa , cnota , pozamykana żona na cztery spusty a na każde skinienie Europejki każdy Hasan ląduje u niej w łóżku nieważne ile razy dziennie się pomodlił
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 09.01.2009 22:23

Kjedi, dokładnie byłam tam we wrzesniu 1998 roku i nie ukrywam, że chętnie pojechałabym jeszcze, bo jest wiele miejsc, które chciałabym odwiedzić, a których biura podróży nastawione na pielgrzymki raczej nie oferują. Ale to chyba nie jest najlepszy pomysł teraz.

Akkon, zgadzam się z Tobą w 100%

Torac, niestety nie zrozumiałeś widać pytania kjedi i mojej odpowiedzi w kwestii, cóż począć :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 09.01.2009 23:19

Tu Gaza ,tam gaz.Rury i rurociągi.Wielbłądy też.
Czemu politycy tylko o Gazie i Gazie.
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 10.01.2009 09:35

Torac napisał(a): Dla mnie hipokryzja podobna do tej którą reprezentują bogobojni muzułmanie. Modlitwa , cnota , pozamykana żona na cztery spusty a na każde skinienie Europejki każdy Hasan ląduje u niej w łóżku nieważne ile razy dziennie się pomodlił

A skąd wiesz jaki jest bogobojny muzułmanin ? Byłeś taką Europejką podejmującą Hassana w swoim łóżku ?
Wyobraź sobie że np. w takim Egipcie, samotna kobieta może iść ciemną ulicą bez obaw. I nikt jej nie zaczepi. Nikt.
W Polsce, w kraju bardzo katolickim (pan Rydzyk) albo bardzo humanistycznym (pan Urbach vel Urban), samotna kobieta też może iść ciemną ulicą. I na tym porównania się kończą.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 10.01.2009 10:36

akkon napisał(a):
Torac napisał(a): Dla mnie hipokryzja podobna do tej którą reprezentują bogobojni muzułmanie. Modlitwa , cnota , pozamykana żona na cztery spusty a na każde skinienie Europejki każdy Hasan ląduje u niej w łóżku nieważne ile razy dziennie się pomodlił

A skąd wiesz jaki jest bogobojny muzułmanin ? Byłeś taką Europejką podejmującą Hassana w swoim łóżku ?
Wyobraź sobie że np. w takim Egipcie, samotna kobieta może iść ciemną ulicą bez obaw. I nikt jej nie zaczepi. Nikt.
W Polsce, w kraju bardzo katolickim (pan Rydzyk) albo bardzo humanistycznym (pan Urbach vel Urban), samotna kobieta też może iść ciemną ulicą. I na tym porównania się kończą.

Nie jestem Europejką. Ale widziałem takie Europejki które wybierają się na turystykę seksualną do krajów arabskich - co wieczór inny partner i może wybierać z pośród tuzina napalonych Arabów. Nie mogę sobie wyobrazić samotnej Europejki chadzającej po uliczkach arabskich miast. Jedyny straszak dla Europejek to mąż w towarzystwie . Podkreślam - mąż , bo chłopak już im nie przeszkadza - gwarantem jest obrączka.
Naoglądałem się setki arabskich facetów z napięciem seksualnym i oznakami erekcji - przepraszam, ale dla mnie to zezwierzęcenie.
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 10.01.2009 10:56

Torac napisał(a): Ale widziałem takie Europejki które wybierają się na turystykę seksualną do krajów arabskich - co wieczór inny partner i może wybierać z pośród tuzina napalonych Arabów. Nie mogę sobie wyobrazić samotnej Europejki chadzającej po uliczkach arabskich miast. (...)
Naoglądałem się setki arabskich facetów z napięciem seksualnym i oznakami erekcji - przepraszam, ale dla mnie to zezwierzęcenie.

Chwileczkę ... bądź konsekwentny i umówmy się, że to co piszesz, należy traktować dosłownie.
Wcześniej pisałeś o muzułmanach (a dokładnie : bogobojnych muzułmanach), a teraz o Arabach. Więc pozostań przy jednej wersji.
Zapewne rozumiesz o co chodzi, prawda ?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 10.01.2009 11:34

akkon napisał(a):
Torac napisał(a): Ale widziałem takie Europejki które wybierają się na turystykę seksualną do krajów arabskich - co wieczór inny partner i może wybierać z pośród tuzina napalonych Arabów. Nie mogę sobie wyobrazić samotnej Europejki chadzającej po uliczkach arabskich miast. (...)

Chwileczkę ... bądź konsekwentny i umówmy się, że to co piszesz, należy traktować dosłownie.
Wcześniej pisałeś o muzułmanach (a dokładnie : bogobojnych muzułmanach), a teraz o Arabach. Więc pozostań przy jednej wersji.
Zapewne rozumiesz o co chodzi, prawda ?

Bardzo proszę nie traktować tego co piszę dosłownie , stosuje skróty myślowe, wiele rzeczy przejaskrawiam jak wielu w tej dyskusji.
Co do relatywizmu to każdy go prowadzi.
Sam pisałeś że dobry Żyd to Żyd a niedobry Żyd komunista to komunista
podobnie jak Palestyńczyk dla jednych to bojownik o niepodległość dla drugich fanatyk religijny który chce uderzyć w zachodnią cywilizację i zmieść z powierzchni ziemi Izrael. Dla Polski pochód Armii Czerwonej to przyczynek do komunizmu dla Rosjan nawet światłych(ostatnio Gorbaczow w rozmowie z Lisem) wybawca od hitlerowskiego oprawcy.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 10.01.2009 11:50

Pewnie to Arab wyznania muzułmańskiego który najpierw zamknął swoją żonę w domu a potem poszedł wyrywać Europejki, który ma odruch wymiotny na cywilizację zachodnią ale przy okazji czerpie ją garściami.
To jest bardziej widoczne np. w Tunezji niż w Egipcie z uwagi na fakt większej laickości i silniejszych wpływów zachodnich. Wynik wymieszania tradycji i obyczajowości muzułmańskiej z trendami zachodnimi daje rozpaczliwy rezultat.
Bogobojny powinienem dać w cudzysłów.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 10.01.2009 12:09

Torac napisał(a):Nie jestem Europejką. Ale widziałem takie Europejki które wybierają się na turystykę seksualną do krajów arabskich - co wieczór inny partner i może wybierać z pośród tuzina napalonych Arabów. Nie mogę sobie wyobrazić samotnej Europejki chadzającej po uliczkach arabskich miast. Jedyny straszak dla Europejek to mąż w towarzystwie . Podkreślam - mąż , bo chłopak już im nie przeszkadza - gwarantem jest obrączka.

Torac, ale turystyka seksualna to zupełnie coś innego, na inny wątek. A po zakupy sama, późno, chodziłam np w Egipcie (w Aleksandrii, Kairze, Benha) bez stresu, czego w Łodzi nie zrobię. Również w Tel Avivie czułam sie bezpiecznie. W Algierze natomiast, po zmroku miasto wymiera, nie wychodzi nikt normalny, ani europejczyk ani tubylec. I nie ma to nic wspólnego z religią.

Torac 8O a po co Ty ich podglądałeś? Bo gdybym ja, no to bez wzgledu na ocenę zjawiska seksualnej turystyki, to by się dało wytłumaczyć. Bardzo mnie martwisz młody człowieku :wink:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 10.01.2009 12:45

caal napisał(a):
Torac napisał(a):Nie jestem Europejką. Ale widziałem takie Europejki które wybierają się na turystykę seksualną do krajów arabskich - co wieczór inny partner i może wybierać z pośród tuzina napalonych Arabów. Nie mogę sobie wyobrazić samotnej Europejki chadzającej po uliczkach arabskich miast. Jedyny straszak dla Europejek to mąż w towarzystwie . Podkreślam - mąż , bo chłopak już im nie przeszkadza - gwarantem jest obrączka.

Torac, ale turystyka seksualna to zupełnie coś innego, na inny wątek. A po zakupy sama, późno, chodziłam np w Egipcie (w Aleksandrii, Kairze, Benha) bez stresu, czego w Łodzi nie zrobię. Również w Tel Avivie czułam sie bezpiecznie. W Algierze natomiast, po zmroku miasto wymiera, nie wychodzi nikt normalny, ani europejczyk ani tubylec. I nie ma to nic wspólnego z religią.

Torac 8O a po co Ty ich podglądałeś? Bo gdybym ja, no to bez wzgledu na ocenę zjawiska seksualnej turystyki, to by się dało wytłumaczyć. Bardzo mnie martwisz młody człowieku :wink:

Nikogo nie podglądałem - słowo :)
To zwykła obserwacja życia hotelowego.
Za młodego człowieka bardzo dziękuję :D
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 10.01.2009 13:57

Torac napisał(a):Pewnie to Arab wyznania muzułmańskiego który najpierw zamknął swoją żonę w domu a potem poszedł wyrywać Europejki, który ma odruch wymiotny na cywilizację zachodnią ale przy okazji czerpie ją garściami.
To jest bardziej widoczne np. w Tunezji niż w Egipcie z uwagi na fakt większej laickości i silniejszych wpływów zachodnich. Wynik wymieszania tradycji i obyczajowości muzułmańskiej z trendami zachodnimi daje rozpaczliwy rezultat.
Bogobojny powinienem dać w cudzysłów.

No właśnie ...
1. Załóżmy że spośród turystek co dziesiąta biała kobieta jedzie do krajów Maghrebu tylko po to, by sprawdzić rozmiary mózgu potomka Muhammada. A spośród pozostałych dziewięćdziesięciu procent co dziesiąta korzysta z nadarzającej się okazji, by również sprawdzić ten rozmiar.
2. Załóżmy że spośród potomków Muhammada co dziesiąty czyha na białe kobiety by im pokazać, jak duży jest jego mózg, a z okazji pokazania swego mózgu korzysta kolejny co dziesiąty.
Zatem :
bogobojnych potomków Muhammada jest około 80 %,
porządnych białych kobiet jest nawet więcej, bo nie wszystkie mają okazję tam podróżować. Ale niech będzie że jest ich również 80 %.
Dla czystości przykładu pomijam też te białe panie, które sprawdzają mózgi białych panów z sąsiedztwa, z pracy, etc. To inna bajka, mówimy tylko o mózgach zapakowanych w inny kolor skóry.
Więc :
jeśli widziałeś setki Arabów ze sterczącym mózgiem, i na tej podstawie dokonujesz uogólnień, to uświadom sobie, że pewnego wesołego dnia, gdy będziesz miał okazję pojechać do Tajlandii, możesz tam - przez lokalsów - zostać natychmiast zakrzyknięty pedofilem. Bo jesteś białym człowiekiem płci męskiej w wieku - jak zakładam - z lekka podtatusiałym, a jeśli nawet nie, to kiedyś podtatusiejesz.
To tyle.
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 10.01.2009 15:27

Pax proponuję.
W kwestii ataku laądowego na strefę Gazy mamy ustalone poglądy (Ci którzy się wypowiadali), i nie wygląda na to, żebyśmy je zmienili jeśli nie zajdą inne okoliczności. Wątek zaczyna schodzić w kierunki dyskusji o narodowościach i wiarach - a to niebezpieczne.
A na marginesie- byłem kiedyś w Kuwejcie- jakie ja sexy ciuszki przywiozłem!!! W 20 seks-shopach nie znalazłbym nawet połowy tych cudów, o cenie nie wspominając (5-10 USD).
Poydrawiam
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 14.01.2009 09:34

Czyżby konflikt się już zakończył? Bo próżno w informacjach wyczekuję od kilku dni na jakieś nowe wieści.

Jest o odkręcanych i znów zakręcanych kurkach, o in vitro, o kardynałach i klerze, nawet o wyczynach Borusa.
Ale nic o Gazie i ginących Palestyńczykach.
Hm...?

Wczoraj w TokFM była fajna dyskusja na temat: "po czyjej stronie jest w tym konflikcie racja"
oczywiście była to dyskusja dyskusja akademicka

pozdro
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 14.01.2009 11:19

janniko napisał(a):Czyżby konflikt się już zakończył? Bo próżno w informacjach wyczekuję od kilku dni na jakieś nowe wieści.

Jest o odkręcanych i znów zakręcanych kurkach, o in vitro, o kardynałach i klerze, nawet o wyczynach Borusa.
Ale nic o Gazie i ginących Palestyńczykach.
Hm...?

Wczoraj w TokFM była fajna dyskusja na temat: "po czyjej stronie jest w tym konflikcie racja"
oczywiście była to dyskusja dyskusja akademicka

pozdro

Po obserwacji wynika że temat polityczny po ok 200 postach umiera. Wszyscy się rozchodzą w różnicy stanowisk.
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Izrael szykuje się do operacji lądowej? - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone