Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Izrael szykuje się do operacji lądowej?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 04.01.2009 14:30

janniko napisał(a):Pamiętam dobrze zdjęcia TV z ulic Iraku, Syrii i Iranu, gdy samoloty uderzyły z WTC. Jak się tam ludzie na ulicach cieszyli!
To jest chore!

Tak, tak było.
Tylko że stacje tv nie pokazywały, co było potem. A mianowicie znacznie większa ilość ludzi (tych zwykłych muzułmanów) masowo poszła na modły do meczetów w intencji ofiar z WTC. I radości tam wcale nie było !
Telewizja zawsze pokaże radość bydła, tylko że tego bydła jest niewiele i jest ono niereprezentatywne.
Islam jest tak samo niejednolity jak chrześcijaństwo. Na pewno sunniccy przywódcy wzywają do pokoju, tak samo jak zaapelował np. B16. A na drugim biegunie są tacy brodaci debile, jak szyicki Chamenei, który toczy ślinę z pyska i podjudza do wojny dwie granice dalej i tak samo jak niejaki prawosławny Artemije, który mało się nie zesrał od wrzasku, gdy jakiś rok temu ryczał żeby zaprosić ruskie wojsko do Serbii i żeby zacząć wojnę "w obronie Kosowa".
Trzeba patrzeć na tych, którzy chcą pokoju lub kompromisu - oni są zawsze cisi. Ale jednak zawsze są w większości.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 04.01.2009 14:59

janniko napisał(a):A panowie z Hamasu przecież walczą tylko, nieboraczki, o "niepodległość" i o dobre imię Allaha!..

Skoro inni Arabowie się nie wtrącają zbytnio, to czemu my się mamy tam pchać i koniecznie wyrażać swoje stanowisko?

Pozwólmy Żydom i Arabom wyjaśnić sobie swój konflikt bez naszej ingerencji!
To tak jakby wtrącać się w cudze małżeństwo, gdzie mąż napierdziela żonę lub żona psychicznie znęca się nad mężem!
Czy udało się komuś z was kiedykolwiek pomóc swoim znajomym lub przyjaciołom w takich sprawach?
Mi udało się w takiej sytuacji stracić przyjaciół - bo chciałem pomóc.
PS.
Mkm. To jest mój ulubiony utwór Sabbath'ów! Swego czasu (tuż po jego ukazaniu się na płycie) słuchałem go na okrągło i dziś mam go w komórce na MP3... ech..te pogłosy.
Dziękuję Bogu, że przyszło mi spędzić najcudowniejsze lata młodości w takich czasach. Obecnie też nie czuję się jeszcze staro, ale czasy... no cóż - nie zazdroszczę obecnej młodzieży! W co teraz można uwierzyć?! No, chyba że TZ lub coś w tym stylu.. ale nie każdy chce od razu do kościoła...

Dajcie sobie na luz i nie wtrącajcie nosa w nie swoje sprawy. Jakoś kilkadziesiąt lat trwa konflikt i nikomu nie udało się zlikwidować tą wojenkę. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.01.2009 15:46

Muzułmanie modlili się o zmarłych w atakach na WTC. A może przeszli na katolicyzm? ROTFL!!!!

Gratuluję znajomości tematu i faktów!
Karolina Kozlowska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolina Kozlowska » 04.01.2009 16:56

MWN --- Tez sobie nie przypominam aby Arabowie modlili sie w intencji ofiar z WTC :?: Wtedy to oni mieli swieto narodowe :!:
Nie wiem dlaczego " ktos " pisze aby sie nie wtracac w to " malzenstwo " :!: Tego " malzenstwa " nigdy nie bylo i nie bedzie :P
Wlasnie aby zapanowal przynajmniej rozejm potrzebny jest jakis mocny posrednik :idea: Moze Unia moze USA z Rosja :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 04.01.2009 17:53

Karolina Kozlowska napisał(a):.... USA z Rosja :wink:

Tak, szczególnie z Rosją... :roll:
Oni są po prostu mistrzami rozejmu!.. i ustanawiania prawości na świecie!
Może jednak niech rozjemcą będą cywilizowane kraje, które przynajmniej próbują używać metod cywilizowanych.
Nie twierdzę, że akurat USA, ale niech się Rosja lepiej zajmie wreszcie porządkiem i demokracją u siebie i niech zrobi porządek ze swoimi wojenkami i najazdami na sąsiadów... a jest tego do uporządkowania sporo.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.01.2009 18:46

[/quote]Tylko że stacje tv nie pokazywały, co było potem. A mianowicie znacznie większa ilość ludzi (tych zwykłych muzułmanów) masowo poszła na modły do meczetów w intencji ofiar z WTC. I radości tam wcale nie było !
.[/quote]
Żart jakiś? Chyba po to żeby ranni trafili w zaświaty! Radość po WTC To nie były pojedyncze jednostki , to były tłumy Palestyńczyków
Nie łudźmy się,Hamas chcący zepchnąć do morza Żydów czego chce? Żeby Żydzi wybudowali miasto na morzu? Pragną ich całkowitej eksterminacji.
Bardziej humanitarne byłoby, niegdyś popularne powiedzenia "Żydzi na Madagaskar"
Zwykli Palestyńczycy chcą żeby Żydzi nie istnieli dlatego głosują na Hamas.
Ostatnio edytowano 04.01.2009 18:50 przez Torac, łącznie edytowano 2 razy
Karolina Kozlowska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolina Kozlowska » 04.01.2009 18:47

janniko--- Rosja :P Ale takie sa realia :idea: Oni zawsze popierali Arabow :!: Arabowie im troche wierza :wink: Prosze podaj swoich powaznych negocjatorow :!: Ja podalam swoich czyli UE -- USA z Rosja 8O
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.01.2009 18:59

Uważam że nie będzie trwałego pokoju :!: Może być i będzie rozejm ale to będzie krwawiło przez dziesięciolecia. Po prostu Palestyńczycy mają fatalne priorytety (nie piszcie że Hamas, to on w Gazie ma dominujące poparcie) i Żydzi będą ich eksterminować w takim tempie co zdolności rozrodcze Palestyńczyków. Czy państwo Palestyna to koniec wojny , na pewno nie.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 04.01.2009 19:31

janniko napisał(a):A panowie z Hamasu przecież walczą tylko, nieboraczki, o "niepodległość" i o dobre imię Allaha!..

Skoro inni Arabowie się nie wtrącają zbytnio, to czemu my się mamy tam pchać i koniecznie wyrażać swoje stanowisko?

Pozwólmy Żydom i Arabom wyjaśnić sobie swój konflikt bez naszej ingerencji!

Wiesz co piszesz?

Stań do walki z procą z przeciwnikiem uzbrojonym np. w pistolet maszynowy.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 04.01.2009 19:39

MWN napisał(a):Muzułmanie modlili się o zmarłych w atakach na WTC. A może przeszli na katolicyzm? ROTFL!!!!

Ponieważ wyłącznie gratulujesz znajomości tematu i faktów, to proszę wyjaśnij cóż budzi Twoje zdziwienie i z czym się nie zgadzasz w wypowiedzia akkona?
Ciekawa jestem bardzo Twoich spostrzeżeń.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.01.2009 19:56

Obojętnie czy ktoś zna fakty czy nie ,czy interesuje się historią czy nie to pisząc na forum to i tak się zapetli.Nie chcemy by ktoś cierpiał czy to Palestyńczyk czy Izraelczyk.To po pierwsze.
Przyjmujemy to co piszą gazety ,że ten polityk za, tamten za nie,ale tak naprawdę ta prawdziwa polityka nie wychodzi na światło dzienne.
To po drugie.
A po trzecie to nie chce mi się tu pisać, bo nic mądrego się tu nie da napisać .
Chciałbym w tym roku do Chorwacji. Ale jak Hamas czy jacyś oszołomi z Izraela dają światu popalić to pojadę na Chechło.
I tyle w tym temacie.
Popieram inicjatywę Petris.Kochajmy zwierzęta.
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 04.01.2009 21:23

caal napisał(a):
MWN napisał(a):Muzułmanie modlili się o zmarłych w atakach na WTC. A może przeszli na katolicyzm? ROTFL!!!!

Ponieważ wyłącznie gratulujesz znajomości tematu i faktów, to proszę wyjaśnij cóż budzi Twoje zdziwienie i z czym się nie zgadzasz w wypowiedzia akkona?
Ciekawa jestem bardzo Twoich spostrzeżeń.

Caal, wyluzuj.
Są niektórzy, dla których coś po prostu nie istnieje tylko dlatego, że o tym nie wiedzą.
Ja sobie takimi głowy nie zaprzątam, niech trzaskają dziobem do woli.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.01.2009 21:33

Minimalna choćby znajomość Koranu wyjaśni każdemu kto potrafi go czytać ze zrozumieniem, że muzułmanie nie modlą się o zmarłych!!!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2009 21:43

MWN napisał(a):Minimalna choćby znajomość Koranu wyjaśni każdemu kto potrafi go czytać ze zrozumieniem, że muzułmanie nie modlą się o zmarłych!!!

1) tak na szybko: Muzułmanie szczególnym kultem obdarzają dwa groby -grób Mahometa w Medynie oraz grób Allego w Nadżafie - świętym mieście szyitów. Do grobów tych przychodzą setki tysięcy wiernych i oddają hołd nie tylko świętym ale i wszstkim zmarłym,
2) i troche więcej do poczytania: POGRZEB I MODLITWA ŻAŁOBNA ZA ZMARŁEGO - dżanazah
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 04.01.2009 22:09

MWN napisał(a):Minimalna choćby znajomość Koranu wyjaśni każdemu kto potrafi go czytać ze zrozumieniem, że muzułmanie nie modlą się o zmarłych!!!

Po polsku pisze się - jeśli już - za zmarłych. To po pierwsze.
Po drugie, nigdzie nie napisałem, że modlili się za zmarłych. Przeczytaj se uważnie - napisałem że w intencji ofiar. Jeżeli dla ciebie ofiarami są tylko zmarli, to wypada zauważyć, że można być np. ofiarą losu i żyć dalej. I nawet pisać posty na internetowych forach.
Po trzecie, jak żeś taki uczony w Koranie, to wypada ci tylko pozazdrościć. Ja nie jestem w tym uczony, czego żałuję. Ale dla innych osób, czytających ten post dodam w tym miejscu, że nawet dogłębna znajomość Biblii nie pozwoliła głównym odłamom chrześcijaństwa dojść do porozumienia, czy należy modlić się za zmarłych (katolicyzm) czy jest to wręcz zabronione (protestantyzm).
Z tego co piszesz, mniemam że Koran jest prosty jak plan Pomiechówka, skoro od razu można to zrozumieć. Może się nawet nań przerzucę ?
Inch Allah !
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko