Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Izrael szykuje się do operacji lądowej?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 03.01.2009 22:54

Sławomir Wocial napisał(a):
JacYamaha napisał(a):Nie dajmy się zwariować

Żebyśmy się nie zdziwili...
Nie jest kwestia "czy" tylko "kiedy"...
Świadomość naszego narodu jest żadna...

... dlatego , trzeba zdecydowanie więcej słuchać Black Sabbath :!:

Jestem światem, który skrywa uniwersalny sekret wszystkich czasów
Destrukcja pustych przestrzeni jest moją jedną, jedyną zbrodnią
Żyłem tysiąc razy i odkryłem czym jest wiara w siebie.
Myśli i wyobrażenia, nienarodzone dziecko nigdy nie poczęte
Gdy zderzają się małe światy, jestem uwięziony wewnątrz łona
A rozbłyskujące wspomnienia są wejściem do nigdy nie kończącej się studni
Imię, które spogląda w dół na twarz
Dziecko, które nigdy nie poznało, co czyni z człowieka mężczyznę
Śmiertelne ciemności, które ogarniają los tych, którzy nigdy nie biegną
Cóż - wiem, że ciężko jest poznać przyczynę "dlaczego"
Wiem, że zrozumiesz więcej, gdy nadejdzie czas śmierci
Nie wiesz, że życie, które posiadasz jest jedynym.
Pozwól ciału zasnąć, by twoja dusza żyła nadal
To miłość dała ci życie, a teraz to twój problem
Niewidoczne oko wewnętrznego życia przywróci twoją duszę
Wciąż patrzę, lecz nie dotykam
Nasiona życia są zasiane
Kurtyna przyszłości opada a sekret pozostaje nieodkryty ...
Pamiętaj jedynie, ze miłość jest życiem, a nienawiść żywą śmiercią
Traktuj swe życie tak, Jak jest tego warte i żyj każdym oddechem
Patrząc w przeszłość na to co przeżyłem i czego się nauczyłem
Teraz zastanawiam się
Oto czekam i mogę się jedynie domyślać, co przyniesie życie...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.01.2009 22:58

Stanowisko UE - akcja wkroczenia wojsk Izraelskich do Gazy to defensywa.
Karolina - nie odbierałem tego co było wczesniej jako żarty.
Sławek - mówili kiedyś, że byt tworzy świadomość.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.01.2009 23:03

Jak pierd.... bomba w jakimś Tesco to utworzy się niebyt dla niektórych...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.01.2009 23:13

Sławomir Wocial napisał(a):Jak pierd.... bomba w jakimś Tesco to utworzy się niebyt dla niektórych...

Co robić Twoim zdaniem?
Jakie powinno być stanowisko RP?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 03.01.2009 23:38

mkm napisał(a):
Sławomir Wocial napisał(a):
JacYamaha napisał(a):Nie dajmy się zwariować

Żebyśmy się nie zdziwili...
Nie jest kwestia "czy" tylko "kiedy"...
Świadomość naszego narodu jest żadna...

... dlatego , trzeba zdecydowanie więcej słuchać Black Sabbath :!:

Jestem światem, który skrywa uniwersalny sekret wszystkich czasów
Destrukcja pustych przestrzeni jest moją jedną, jedyną zbrodnią
Żyłem tysiąc razy i odkryłem czym jest wiara w siebie.
Myśli i wyobrażenia, nienarodzone dziecko nigdy nie poczęte
Gdy zderzają się małe światy, jestem uwięziony wewnątrz łona
A rozbłyskujące wspomnienia są wejściem do nigdy nie kończącej się studni
Imię, które spogląda w dół na twarz
Dziecko, które nigdy nie poznało, co czyni z człowieka mężczyznę
Śmiertelne ciemności, które ogarniają los tych, którzy nigdy nie biegną
Cóż - wiem, że ciężko jest poznać przyczynę "dlaczego"
Wiem, że zrozumiesz więcej, gdy nadejdzie czas śmierci
Nie wiesz, że życie, które posiadasz jest jedynym.
Pozwól ciału zasnąć, by twoja dusza żyła nadal
To miłość dała ci życie, a teraz to twój problem
Niewidoczne oko wewnętrznego życia przywróci twoją duszę
Wciąż patrzę, lecz nie dotykam
Nasiona życia są zasiane
Kurtyna przyszłości opada a sekret pozostaje nieodkryty ...
Pamiętaj jedynie, ze miłość jest życiem, a nienawiść żywą śmiercią
Traktuj swe życie tak, Jak jest tego warte i żyj każdym oddechem
Patrząc w przeszłość na to co przeżyłem i czego się nauczyłem
Teraz zastanawiam się
Oto czekam i mogę się jedynie domyślać, co przyniesie życie...

Lepiej już dziś nie pij w tym temacie. :D
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 03.01.2009 23:53

Qrde-Andrzej J. zgadzam się znowu z Tobą
Sławek-jak pier****** to będzie płacz gdzie były służby i Policja że nie znalazły. A to że w kieszeniach wpuszczą to nieważne
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 04.01.2009 00:04

A teraz specjalnie oddzielnie
W oczach świata arabskiego jesteśmy mięccy można rzec zniewieściali.
Taa - potrafimy do supermarketu i tyle.
Jeśli codziennością jest zarzynanie zwierzaka dla przeżycia to co za różnica , jeśli do zarżnięcia będzie czlowiek. Dlatego te "pokazowe" obcięcia głów zakładników. Patrzcie słabi. Czy to Irak czy Gaza - ten sam osobnik z drugiej strony. Bez sztućców, bez ą,ę, ale bez skrupułów.
Za parę lat przyjdą i podpalą , albo wysadzą jak będzie łatwiej.
Ostatnio edytowano 04.01.2009 00:05 przez kjedi, łącznie edytowano 1 raz
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 04.01.2009 00:04

JacYamaha napisał(a):Jakie powinno być stanowisko RP?

A żadne.
Nasza chata z kraja.

PS. Egipt nadal blokuje granicę ze Strefą Ghazy, co oznacza że panowie z Hamas-u z czymś jednak przesadzili.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 04.01.2009 01:04

kjedi napisał(a):Za parę lat przyjdą i podpalą , albo wysadzą jak będzie łatwiej.

Nakręcaj się dalej.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 04.01.2009 07:26

A panowie z Hamasu przecież walczą tylko, nieboraczki, o "niepodległość" i o dobre imię Allaha!..

Skoro inni Arabowie się nie wtrącają zbytnio, to czemu my się mamy tam pchać i koniecznie wyrażać swoje stanowisko?

Pozwólmy Żydom i Arabom wyjaśnić sobie swój konflikt bez naszej ingerencji!

To tak jakby wtrącać się w cudze małżeństwo, gdzie mąż napierdziela żonę lub żona psychicznie znęca się nad mężem!
Czy udało się komuś z was kiedykolwiek pomóc swoim znajomym lub przyjaciołom w takich sprawach?
Mi udało się w takiej sytuacji stracić przyjaciół - bo chciałem pomóc.

PS.
Mkm. To jest mój ulubiony utwór Sabbath'ów! Swego czasu (tuż po jego ukazaniu się na płycie) słuchałem go na okrągło i dziś mam go w komórce na MP3... ech..te pogłosy.
Dziękuję Bogu, że przyszło mi spędzić najcudowniejsze lata młodości w takich czasach. Obecnie też nie czuję się jeszcze staro, ale czasy... no cóż - nie zazdroszczę obecnej młodzieży! W co teraz można uwierzyć?! No, chyba że TZ lub coś w tym stylu.. ale nie każdy chce od razu do kościoła...
Karolina Kozlowska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolina Kozlowska » 04.01.2009 12:30

JacYamaha napisał(a):Stanowisko UE - akcja wkroczenia wojsk Izraelskich do Gazy to defensywa.

Zle mnie zrozumiales :!: Do tej pory byla wojna prawie w jedna strone :!: Teraz jak dojdzie do walk w miastach moze byc okrutnie :oops:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 04.01.2009 12:41

janniko napisał(a):A panowie z Hamasu przecież walczą tylko, nieboraczki, o "niepodległość" i o dobre imię Allaha!..

Skoro inni Arabowie się nie wtrącają zbytnio, to czemu my się mamy tam pchać i koniecznie wyrażać swoje stanowisko?

Pozwólmy Żydom i Arabom wyjaśnić sobie swój konflikt bez naszej ingerencji!

Że walczą o niepodległość, to akurat wątpliwości nie mam.
Pozwalamy, pozwalamy Żydom i Arabom wyjasniać sobie swój konflikt juz od lat dwudziestych. Konflikt sie pięknie rozwija i końca nie widać jakoś.

Karolina Kozlowska napisał(a):
JacYamaha napisał(a):Stanowisko UE - akcja wkroczenia wojsk Izraelskich do Gazy to defensywa.

Zle mnie zrozumiales :!: Do tej pory byla wojna prawie w jedna strone :!: Teraz jak dojdzie do walk w miastach moze byc okrutnie :oops:

Czy to oznacza, że jak jedna strona wyrzyna drugą to nie jest okrutnie? (Bez względu na to która, którą). A jak się wyrzynają wzajemnie to juz jest okrutnie?
Karolina Kozlowska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolina Kozlowska » 04.01.2009 13:19

caal--- Okrutne jest to ze Hamas traktuje swoich obywateli jak tarcze ochronne. Hamas jest organizacja terorystyczna ktora chce zmazac z mapy nieuznawany Izrael . :!: Ja napisalam ze jezeli dojdzie do walk ulicznych to bedzie dopiero katastrofa :!: Nigdy nie napisalas ze Hamas wysyla rakiety Katiusze czy Kassamy w strone Izraela :!: Nie ma sie co licytowac gdzie zginelo wiecej ludzi :!: Moge sie tylko spierac kto sie lepiej troszczy o swoich obywateli- Izrael czy Hamas :?:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 04.01.2009 13:21

Terroryzmu nic nie usprawiedliwia! Ani zabór, ani wojna, ani prześladowania .. NIC!

Pamiętam dobrze zdjęcia TV z ulic Iraku, Syrii i Iranu, gdy samoloty uderzyły z WTC. Jak się tam ludzie na ulicach cieszyli!
To jest chore!
Czy my się cieszyliśmy, gdy Husaina złapali i powiesili, czy Amerykanie świętowali hucznie obalenie reżimu Husaina?

Wybaczcie ale ci co próbują jakoś usprawiedliwić metody terrorystyczne mają nasrane w głowie.

Dziś w TV jakiś koleś, Polak, specjalista z instytut IbirAhmed.. (czy jakoś tak) na zarzuty wobec aktów terrorystycznych Hamasu i innych ugrupowań powiedział: "no przecież jakoś się muszą bronić, skoro nie mają innych możliwości"..
No i tu dyskusja się ucina! I niestety zostaje tylko rozwiązanie siłowe. Z terrorystami nie da się negocjować, bo to jest skrajna socjopatia lub psychopatia, a nie dobra czy zła wola tych ludzi..
W normalnych społeczeństwach takie jednostki się po prostu izoluje, bo to jest chyba nie uleczalne (z tego co wiem o psychopatii).
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 04.01.2009 13:51

janniko napisał(a):Terroryzmu nic nie usprawiedliwia! Ani zabór, ani wojna, ani prześladowania .. NIC!
Wybaczcie ale ci co próbują jakoś usprawiedliwić metody terrorystyczne mają nasrane w głowie.

Uważam, że usprawiedliwa otóż. Walka o wolność, o prawo do życia we własnym kraju usprawiedliwia takie metody. Jest to tragiczne, ale skoro nie ma innej metody, to co robić?
Argument z serii demagogicznych - czy akcje partyzantów w czasie II wojny światowej były nieusprawiedliwionymi aktami terroru (jak chcieli je widzieć Niemcy) czy też słuszną walką o wolnośc? Czy po zakończeniu wojny akcje przeciwko nowemu reżimowi to były akty bandytyzmu (jak chcieli je widzieć Rosjanie) czy też nie? Czy "Ogień" był bohaterem, czy bandytą? Problemem jest to, że nie ma i być nie może jednoznacznej oceny. Ona zawsze będzie relatywna, np w przypadku "Ognia". Czarny PR tak to ustawia, że przestaje się postrzegać walkę o wolność, a zaczyna się widzieć wyłącznie akty terroru. I gdzieś problem Palestyńczyków znika, rozpływa się. W każdym razie rozumiem, że aktami terrorystycznymi Hagany jesteś równie głeboko oburzony, jak aktami terrorystycznymi Arabów? I rozumiem, że Hagany również w Twoich oczach nic nie usprawiedliwia, a wszyscy, którzy uważają inaczej mają nasrane w głowie? :wink:

janniko napisał(a):Dziś w TV jakiś koleś, Polak, specjalista z instytut IbirAhmed.. (czy jakoś tak) na zarzuty wobec aktów terrorystycznych Hamasu i innych ugrupowań powiedział: "no przecież jakoś się muszą bronić, skoro nie mają innych możliwości"..
No i tu dyskusja się ucina! I niestety zostaje tylko rozwiązanie siłowe. Z terrorystami nie da się negocjować, bo to jest skrajna socjopatia lub psychopatia, a nie dobra czy zła wola tych ludzi..
W normalnych społeczeństwach takie jednostki się po prostu izoluje, bo to jest chyba nie uleczalne (z tego co wiem o psychopatii).

A nie muszą sie bronić? A kto ich obroni jak sami nie będą się starać? To jest wojna, tak to należy postrzegać. Niestety początek tego konfliktu ginie obecnie w niepamięci, skwapliwie niezawuważany. Co jest bardzo na rękę Izraelowi.
Wszystko obecnie tłumaczy się zagrożeniem terrorystycznym, a zastanowiłeś się chociaż skąd się to zagrożenie wzięło i kiedy się nasiliło? O czym obecnie juz zdaje się wszyscy zapomnieli?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko