Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Izrael szykuje się do operacji lądowej?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 03.01.2009 11:13

...toteż ręce mi opadają i przechodzę na inne wątki....

BTW: "Podłość ludzka nie ma granic."
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 03.01.2009 15:12

Piotrek_B napisał(a):... on po prostu musi co jakiś czas popisać sobie o ... A później mu przechodzi na chwilę :wink:

PiotrzeB. No wiesz?! Poczułem się urażony :P 8O :D
Żeby tak prosto z mostu...?

Ale skoro jesteś tak bacznym obserwatorem, to musisz też przyznać, że nie poruszam sam nigdy takich tematów. Raz poruszyłem i zostałem poproszony o "niepolitykowanie" i staram się to uszanować.
Ale skoro inni wypisują takie dyrdymały, że aż mnie ściska .. no to wybacz, Mistrzu, ale wtenczas czuję się usprawiedliwiony i piszę te swoje "mało istotne posty" i .. potem mi przechodzi, aż do czasu, gdy znów ktoś ostro "pojedzie"...

Karolina. Przepraszam za to "pogjęło".. nie chciałem nikogo urazić. Mnie po prostu przeraża to, co piszecie!

Też mi jest okropnie żal zwykłych ludzi, którzy giną w Palestynie i wogóle ściska mnie w dołku, gdy oglądam "śmierć na żywo" w TV, gdzie mówi się o śmierci kilkuset osób, by po chwili mówić o kolejnych ekscesach Dody lub o przekrętach jakiegoś tam polskiego "biznesmena".
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.01.2009 15:22

Są wydarzenia na świecie, które nie pozwalają pozostać mi obojętnym. Jednym z takich wydarzeń jest np utworzenie Kosowa, przy której to okazji złamano coś, co umownie nazywamy prawem międzynarodowym, oraz otworzono kolejną bramę do Europy islamowi (przepraszam za dygresję). Izrael i Hamas na okrągło szykują się do ataku i atakują. Pewnie, że to tragedia, bo giną ludzie, ale jak Andrzej słusznie zauważył na tym paskudnym świecie bez przerwy giną ludzie, z różnych powodów zresztą. Hamas rozpoczął, bo pewnie potrzebował wsparcia (również dolarowego) ze strony innych krajów muzułmańskich, a Izrael podjął kroki, jakie podjął, bo gdyby nie zrobił nic, sondaże by mu spadły na łeb, a w demokracji sondaże to rzecz najważniejsza. I tyle. Zachowałbym więc w tym temacie całkowitą neutralność, gdyby nie jedno ale. Zadaję sobie mianowicie pytanie, kto stanowi dla nas (Europy, a więc i Polski) większe zagrożenie : żydzi, czy muzułmanie? Tu nie mam żadnych wątpliwości. Jeśli nic się nie zmieni, za 30-40 lat niektóre kraje zachodnie mogą stać się muzułmańskimi. Oriana Fallaci była kobitką z jajami (feministkom może się nie spodobać to sformułowanie, ale mnie się nie podobają feministki) i nie ma w Jej książkach nic oprócz prawdy. Pojedynczy muzułmanie sprawiają wrażenie łagodnych, ale tam, gdzie ich populacja wzrasta zmieniają skóry owcze w wilcze. Faktów potwierdzających ten stan rzeczy jest cała fura, ale chyba nie chodzi o to, aby je tu przytaczać. No cóż, wyraziłem tylko obawę o przyszłość Europy, która dąży do samozagłady jakby na własne życzenie.
Pozdrawiam. Jan
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.01.2009 15:44

jan_s1 napisał(a):...Zadaję sobie mianowicie pytanie, kto stanowi dla nas (Europy, a więc i Polski) większe zagrożenie : żydzi, czy muzułmanie? Tu nie mam żadnych wątpliwości. Jeśli nic się nie zmieni, za 30-40 lat niektóre kraje zachodnie mogą stać się muzułmańskimi....

Jakoś nie czuję zagrożenia.
Karolina Kozlowska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolina Kozlowska » 03.01.2009 15:50

janniko--- Nie ma sprawy :!: Ja tylko prosilam abys dokladnie napisal gdzie mnie " pogjelo " . Bo sama chcialam wiedziec w ktorym miejscu popelnilam blad. Napisalam ze Hamas ma Katiusze do zabawy w piskownicy bo widzialam ze one robia tylko " dziurki " w domach izraelskich. Natomiast te rakiety izraelskie to burza cale domy w Gazie , nawet z piwnicami i bunkrami. Wszyscy widzimy te ruiny i zgliszcza. 8O
Calkowicie zgadzam sie z tym co napisal jan_s1 :idea:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.01.2009 16:27

JacYamaha napisał(a):
jan_s1 napisał(a):...Zadaję sobie mianowicie pytanie, kto stanowi dla nas (Europy, a więc i Polski) większe zagrożenie : żydzi, czy muzułmanie? Tu nie mam żadnych wątpliwości. Jeśli nic się nie zmieni, za 30-40 lat niektóre kraje zachodnie mogą stać się muzułmańskimi....

Jakoś nie czuję zagrożenia.

Tylko dlatego że islamiści mają ograniczoną moc sprawczą.
PS. ofiary WTC , w Londynie i Madrycie też nie czuli się zagrożeni.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.01.2009 16:36

Nie dajmy się zwariować
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 03.01.2009 16:55

jan_s1 napisał(a):Są wydarzenia na świecie, które nie pozwalają pozostać mi obojętnym. Jednym z takich wydarzeń jest np utworzenie Kosowa, przy której to okazji złamano coś, co umownie nazywamy prawem międzynarodowym, oraz otworzono kolejną bramę do Europy islamowi (przepraszam za dygresję). Izrael i Hamas na okrągło szykują się do ataku i atakują. Pewnie, że to tragedia, bo giną ludzie, ale jak Andrzej słusznie zauważył na tym paskudnym świecie bez przerwy giną ludzie, z różnych powodów zresztą. Hamas rozpoczął, bo pewnie potrzebował wsparcia (również dolarowego) ze strony innych krajów muzułmańskich, a Izrael podjął kroki, jakie podjął, bo gdyby nie zrobił nic, sondaże by mu spadły na łeb, a w demokracji sondaże to rzecz najważniejsza. I tyle. Zachowałbym więc w tym temacie całkowitą neutralność, gdyby nie jedno ale. Zadaję sobie mianowicie pytanie, kto stanowi dla nas (Europy, a więc i Polski) większe zagrożenie : żydzi, czy muzułmanie? Tu nie mam żadnych wątpliwości. Jeśli nic się nie zmieni, za 30-40 lat niektóre kraje zachodnie mogą stać się muzułmańskimi. Oriana Fallaci była kobitką z jajami (feministkom może się nie spodobać to sformułowanie, ale mnie się nie podobają feministki) i nie ma w Jej książkach nic oprócz prawdy. Pojedynczy muzułmanie sprawiają wrażenie łagodnych, ale tam, gdzie ich populacja wzrasta zmieniają skóry owcze w wilcze. Faktów potwierdzających ten stan rzeczy jest cała fura, ale chyba nie chodzi o to, aby je tu przytaczać. No cóż, wyraziłem tylko obawę o przyszłość Europy, która dąży do samozagłady jakby na własne życzenie.
Pozdrawiam. Jan

... Sama Europa , na własne życzenie , otworzyła bramę islamowi w serbskim Kosovie . Przecież nie po to powstała UE , by strzelać gole do własnej bramki :(
Zastanawiające jest , dlaczego USA nie robi humanitarnych nalotów na Tel Aviv :? :wink: Przecież ten sam scenariusz :wink:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.01.2009 17:24

mkm napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Są wydarzenia na świecie, które nie pozwalają pozostać mi obojętnym. Jednym z takich wydarzeń jest np utworzenie Kosowa, przy której to okazji złamano coś, co umownie nazywamy prawem międzynarodowym, oraz otworzono kolejną bramę do Europy islamowi (przepraszam za dygresję). Izrael i Hamas na okrągło szykują się do ataku i atakują. Pewnie, że to tragedia, bo giną ludzie, ale jak Andrzej słusznie zauważył na tym paskudnym świecie bez przerwy giną ludzie, z różnych powodów zresztą. Hamas rozpoczął, bo pewnie potrzebował wsparcia (również dolarowego) ze strony innych krajów muzułmańskich, a Izrael podjął kroki, jakie podjął, bo gdyby nie zrobił nic, sondaże by mu spadły na łeb, a w demokracji sondaże to rzecz najważniejsza. I tyle. Zachowałbym więc w tym temacie całkowitą neutralność, gdyby nie jedno ale. Zadaję sobie mianowicie pytanie, kto stanowi dla nas (Europy, a więc i Polski) większe zagrożenie : żydzi, czy muzułmanie? Tu nie mam żadnych wątpliwości. Jeśli nic się nie zmieni, za 30-40 lat niektóre kraje zachodnie mogą stać się muzułmańskimi. Oriana Fallaci była kobitką z jajami (feministkom może się nie spodobać to sformułowanie, ale mnie się nie podobają feministki) i nie ma w Jej książkach nic oprócz prawdy. Pojedynczy muzułmanie sprawiają wrażenie łagodnych, ale tam, gdzie ich populacja wzrasta zmieniają skóry owcze w wilcze. Faktów potwierdzających ten stan rzeczy jest cała fura, ale chyba nie chodzi o to, aby je tu przytaczać. No cóż, wyraziłem tylko obawę o przyszłość Europy, która dąży do samozagłady jakby na własne życzenie.
Pozdrawiam. Jan

... Sama Europa , na własne życzenie , otworzyła bramę islamowi w serbskim Kosovie . Przecież nie po to powstała UE , by strzelać gole do własnej bramki :(
Zastanawiające jest , dlaczego USA nie robi humanitarnych nalotów na Tel Aviv :? :wink: Przecież ten sam scenariusz :wink:

Wyłom w Europie dla Islamu zrobili inni: Francuzi(Algierczycy,Marokańczycy)Anglicy(Pakistańczycy) w imię rekompensaty za kolonializm oraz Niemcy (Turcy) nie wiadomo dla czego - ale Turcy to mały problem.
A Kosowo daleko do UE - ale również uważam że to błąd.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 03.01.2009 17:29

mkm napisał(a):... Sama Europa , na własne życzenie , otworzyła bramę islamowi w serbskim Kosovie . Przecież nie po to powstała UE , by strzelać gole do własnej bramki :(

Ale przecież wiadomo było, że to wszystko kwestia czasu. I mnie akurat nie chodzi o islam, tylko o precedens. Nie może być tak, że są równi i równiejsi. Co pokazuje teraz sytuacja na Kaukazie. Pokaże i gdzie indziej zapewne. Czemu kosowscy Albańczycy są ładniejsi od Palestyńczyków, albo od Osetyńców czy Abchazów? Tamci mogą mieć państwo to i ci chcą. I nie ma logicznego i sensownego argumentu czemu tamci mogą, a ci nie.

Europa, a w zasadzie niektóre jej kraje same sobie zgotowały ten los. Po prostu przyszedł czas na odwet za kolonializm. Nie ma co teraz płakać, że Hindusi i Pakistańczycy zawładnęli Londynem, a Algierczycy Marsylią i Paryżem. Albo będą rządzić w niektórych krajach faszyści i eksterminować swoje mniejszości, albo Europa zmieni swoje oblicze. Nie widzę jakoś innej alternatywy. W chwili obecnej wolę wielokolorowa i wielokulturoą Europę niż brunatną. A jeszcze Karaiby, Afryka, Azja to wszystko też wali do Europy z byłych kolonii.

A jeszcze Fallaci. No cóż nie wiem czy miała jaja, była egzaltowaną histeryczką, przynajmniej tak ja odbieram. Fallaci to nie tylko Wściekłość i duma jak dla mnie ekspiacja pełnej nienawiści do świata osoby, normalnej rasistki a do tego ignorantki. Czy jej stosunek do islamu wynika z jej narodowości? Odbieram ją tak po tym, jak widziałam fragmenty jej spotkania z Chomeinim, na którym zachowała się jak idiotka zrywając teatralnym ruchem kwef z twarzy i wykrzykując o równouprawnieniu. No sorry, ale było to zachowanie infantylnej dziewczynki, a nie poważnej dziennikarki politycznej do jakiej to roli pretendowała - a zaznaczyć należy, iż zakrycie twarzy bylo warunkiem udzielenia jej przez Chomeiniego wywiadu. jesli się na to zgodziła, to po co się tak wygłupiła? Ale szczytem kretynizmu, jakiejś obłudy i egzaltacji jest jej książka List do nienarodzonego dziecka. Fallaci opisuje w niej swoje przygody w Azji oraz swój żal po poronieniu. Należy dodać, że w dość zaawansowanej ciąży (mimo sprzeciwu lekarzy) pojechała do azjatyckiej dżungli i tam, w wyniku ciężkich warunków poroniła. W tejże książce daje popis prawdziwego ekshibicjonizmu, rozpacza i leje krokodyle łzy. Tylko po co? Było nie jechać w tym stanie. Czytając swego czasu te wywody odczuwałam przede wszystkim niesmak, odbierałam to na zasadzie wszystko da się sprzedać, nawet kwestie tak intymne. I przestałam lubić i cenić Fallaci.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.01.2009 19:18

janniko napisał(a):...Ale skoro jesteś tak bacznym obserwatorem...

Taką mam wredną robotę na forum.......Mistrzu :lol:
janniko napisał(a):.....piszę te swoje "mało istotne posty" i .. potem mi przechodzi, aż do czasu, gdy znów ktoś ostro "pojedzie"...

No widzisz jacy zgodni jesteśmy :wink:
Pozdrav :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.01.2009 20:01

Ciekawa stronka obowiązku czytania nie ma :wink: :la:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 03.01.2009 20:19

Tak, stronka ciekawa, a że stronnicza dość to już mniejsza :wink:

Pobieżnie poczytawszy we wskazanym linku o Hamasie znalazłam kilka dość istotnych błędów. Takich maleńkich, ale dość istotnych. Biorąc pod uwagę, iż większość ludzi nie czerpie swojej wiedzy o islamie z Koranu, Hadisów, ani też poważnej literatury zapewne im umkną te nieścisłości. Biorąc pod uwagę, iż w zakończeniu napisano - opracowano na podstawie materiałów ambasady Izraela, tym bardziej mnie te błędy dziwią. Przecież ta wiedza, te materiały ambasady to informacje od Mosadu i ShinBet, analitycy tych służb mają dokładną wiedzę, a więc te małe, ale znaczące błędy to po prostu manipulacja. Ot tak tylko, żeby czasem nikt inny nie wzbudził sympatii opinii publicznej :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.01.2009 20:42

JacYamaha napisał(a):Nie dajmy się zwariować

Żebyśmy się nie zdziwili...
Nie jest kwestia "czy" tylko "kiedy"...
Świadomość naszego narodu jest żadna...
Karolina Kozlowska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolina Kozlowska » 03.01.2009 20:43

Zarty sie skonczyly :!: Wojska izraelskie wkroczyly do Gazy 8O
Poprzednia stronaNastępna strona