Witam serdecznie,
Ryanair lata z Gdańska do Eilatu w dobrej cenie, więc zakupiłem bilety i w okresie ferii od 10.02 - 21.02 polecieliśmy. Jeździmy zawsze w czwórkę z żoną i 2 synami (14 i 18 l).
Zwiedziliśmy Eilat: czytałem sporo negatywnych opinii przed wyjazdem, że takie nasze "Miedzyzdroje" (nie byłem), nie potwierdzam, cokolwiek by to negatywnego miało znaczyć
Eilat super z pieknym widokiem na Jordanię, trochę mniej spektakularnym na Arabię Saudyjską i zupełnie innym na Egipt. W pobliżu Eilatu są super miejsca do odwiedzenia: m.in. Timna Park i Red Canyon. Timna zrobiła na mnie ogromne wrażenie - zdjęcia tego nie oddają. W Eilacie na 1 dzień wypożyczyłem samochód, żeby objechać Timnę, wg. mnie to najlepszy sposób na jej zwiedzanie.
Później pojechjaliśmy na 5 dni do Jerozolimy (autobusem) i tam będąc wyskoczyliśmy na parę godzin do Betlejem (to już Autonomia Palestyńska, z powrotem sprawdzanie paszportów , w naszym przypadku bardzo ograniczone). I po 5 dniach z powrotem autobusem do Eilatu na 3 dni. Razem wyszło prawie 12 dni. Super kraj, bezpiecznie. Warto pamiętać i zawsze odróżniać wypowiedzi polityków (szczególnie w ostatnim okresie) i kontakty ze zwykłymi ludźmi
Teraz krótka fotograficzna zajawka: