Przybierałem się już od kilku lat i w końcu klamka zapadła. W tym roku będzie Izrael.
Bilety kupione i niech się dzieje wola nieba
Wylot przewidziany na maj, trochę czasu jeszcze jest, więc może podpytam tych, którzy już tam byli o kilka wskazówek - co warto zobaczyć a co sobie odpuścić?
Plan jest taki:
dzień 1 nocleg Jerozolima
- Góra Oliwna
- Getsemiani
- Via Dolorosa
- ogólne pałętanie się po starej Jerozolimie
dzień 2 nocleg Jerozolima
- tunele pod ścianą płaczu - trzeba robić rezerwację, czy można wejść tam z ulicy ?
- Yad Vashem - Może ktoś mnie oświeci ile czasu to zajmie (oczywiście nie z prędkością japońskiej grupy wycieczkowej, tylko bardziej na spokojnie)
- Ein Karem
- Jerusalem City-Tour bus #99 - chyba dobra alternatywa dla przemieszczania się po mieście - może ktoś korzystał i coś podpowie http://city-tour.co.il/home/
dzień 3 nocleg Betlejem
- Betlejem
- Hebron i Mar Saba (mam już propozycję prywatnego taxi za 200 shekli) - to chyba uczciwa stawka, ale może ktoś się wypowie w tej kwestii
dzień 4 nocleg Betlejem
- Jerycho - propozycja prywatnego taxi za 300 shekli
dzień 5 nocleg Jerozolima - auto z wypożyczalni
- Morze Martwe - może ktoś wie dokładniej gdzie dokładnie jest darmowa plaża
- Massada
- Qumran
- Sodoma - warto tam cisnąć żeby zobaczyć kawałek pustyni ?
dzień 5 nocleg Tyberiada auto z wypożyczalni
- Nazaret
- Jezioro Galilejskie - warto wybrać się na rejs, czy szkoda kasy, bo różne opinie czytałem, ewentualnie może ktoś był i się wypowie na ten tamat, ile czasu taki rejs zajmuje ?
- Góra Błogosławieństw
- Kafarnaum
- Kana Galilejska
- Mała Tabgha
- wzgórza Golan - co warto tam zobaczyć?
dzień 6 nocleg Hajfa auto z wypożyczalni
- Akka
- ogrody Bahaitów
- Cezarea
- Tel Aviv, Jaffa
Tak mniej więcej wygląda ramowy plan objazdu, może ktoś ma jakieś sugestie i podpowie coś ciekawego
Mile widziane by były informacje o miejscach z dobrą kawą w Jerozolimie, ewentualnie gdzie warto się stołować, żeby spróbować czegoś dobrego
Oczywiście po powrocie podzielę się relacją