Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Izrael 2015

Izrael to jedyny kraj na świecie, w którym klej na znaczkach pocztowych jest koszerny. Osoby przestrzegające Szabatu mogą w Izraelu kupić tańsze ubezpieczenie samochodu, które nie obejmuje sobót. W parku narodowym w miejscowości Aszkelon odkryto największy na świecie, znany w starożytności, cmentarz dla psów. Pochówek czworonogów odbywał się tam od V do III wieku przed naszą erą.
krissdevallnor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krissdevallnor » 21.03.2015 03:08

Darkos napisał(a):
krissdevallnor napisał(a): Przybierałem się . . . .

Przyznam się, że nie rozumiem ! :oops:

Ja się chyba nigdy nie przybierałem! :oops: :wink:

hmmm ... (Janusz wybacz, ale nie daje mi to spokoju)
Zawsze myślałem, język polski jest żywy i ewaluuje. Nie wiem jak się mówi w innych regionach Polski, ale proszę w takim układzie dokończyć zdanie - potraktujmy to jak zabawę ;)
kot (tygrys, lew, pies) ... do ataku (zamiast kropek proszę użyć synonimu słów - szykuje się, przygotowuje się, planuje).
Zawsze wydawało mi się, że w miarę zrozumiale znam język polski.
Ciekawi mnie czy w W.P.R. lub innych regionach Polski używa się innych słów ;)
Znajomość związków frazeologicznych się kłania - wikipedia to nie nie jest dobre źródło ;)
Klamka zapadła = zapadać ?
hmmm ... zatem proszę powiedzieć innymi słowami:
zapaść w sen zimowy, zapaść się pod ziemię, zapadła decyzja, zapaść (problemy z sercem) ...
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 21.03.2015 09:17

krissdevallnor napisał(a):
Darkos napisał(a):
krissdevallnor napisał(a): Przybierałem się . . . .

Przyznam się, że nie rozumiem ! :oops:

Ja się chyba nigdy nie przybierałem! :oops: :wink:

hmmm ... (Janusz wybacz, ale nie daje mi to spokoju)
Zawsze myślałem, język polski jest żywy i ewaluuje. Nie wiem jak się mówi w innych regionach Polski, ale proszę w takim układzie dokończyć zdanie - potraktujmy to jak zabawę ;)
kot (tygrys, lew, pies) ... do ataku (zamiast kropek proszę użyć synonimu słów - szykuje się, przygotowuje się, planuje).
Zawsze wydawało mi się, że w miarę zrozumiale znam język polski.
Ciekawi mnie czy w W.P.R. lub innych regionach Polski używa się innych słów ;)
Znajomość związków frazeologicznych się kłania - wikipedia to nie nie jest dobre źródło ;)
Klamka zapadła = zapadać ?
hmmm ... zatem proszę powiedzieć innymi słowami:
zapaść w sen zimowy, zapaść się pod ziemię, zapadła decyzja, zapaść (problemy z sercem) ...

Chciałem trochę pożartować. :mrgreen:
Pierwszy raz spotkałem się z tym słowem. :roll:

Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem. :oops:
Nie miałem takiego zamiaru.

Ja bym napisał: tygrys szykuje się do ataku.

Ale ja pochodzę z Lubelszczyzny :wink:

Pisz o Izraelu, pisz . . ., chętnie poczytamy :D :D :D

Pozdrawiam
krissdevallnor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krissdevallnor » 21.03.2015 12:56

Naturalnie, że nie uraziłeś ;)
North Slav
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) North Slav » 02.04.2015 11:30

@kriss,

Ja również od jakiegoś czasu myślę o Izraelu, szczególnie, że bilety z Katowic pojawiają się w śmiesznych cenach.

Gdzie zamierzacie spać? Bo z tego co się orientowałem problemem są drogaśne noclegi...

Pozdrawiam :)
arthydra
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) arthydra » 07.04.2015 00:08

Witam!
Napisze krótko-Jerozolima piękna ogromna,ciekawa,ale...wszędzie komercja,masa turystów itd.Zwiedzać jak najwięcej samemu,bez posredników-o ile to możliwe.Oczywiście Morze Martwe Masada koniecznie.Jezioro Galilejskie to porazka-brud,śmieci.A juz na pewno nie zachęcam do konsumpcji rybki w barze,niby z jeziora....Jak macie możliwośc to polecam wyprawe do Jordanii -Wadi Rum,Petra robi niesamowite wrazenie.Kraj biedny ale moim zdaniem ciekawy.Kontrole oczywiscie są ,ale jak ktos sie zachowuje normalnie -nie jest tak źle :D Na ulicach b. duzo młodziutkich żołnierzy(panie również).Wiekszy problem moze być w Betlejem.
krissdevallnor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krissdevallnor » 07.04.2015 09:41

North Slav napisał(a):@kriss,

Ja również od jakiegoś czasu myślę o Izraelu, szczególnie, że bilety z Katowic pojawiają się w śmiesznych cenach.

Gdzie zamierzacie spać? Bo z tego co się orientowałem problemem są drogaśne noclegi...

Pozdrawiam :)

Noclegi rzeczywiście tanie nie są. Odpuściłem hotele i będę testował airbnb ;)
szału cenowego nie ma ale wychodzi taniej. Średnio jakieś 50 euro za noc więc da sie przeboleć ;)
krissdevallnor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krissdevallnor » 07.04.2015 09:48

arthydra napisał(a):Witam!
Napisze krótko-Jerozolima piękna ogromna,ciekawa,ale...wszędzie komercja,masa turystów itd.Zwiedzać jak najwięcej samemu,bez posredników-o ile to możliwe.Oczywiście Morze Martwe Masada koniecznie.Jezioro Galilejskie to porazka-brud,śmieci.A juz na pewno nie zachęcam do konsumpcji rybki w barze,niby z jeziora....Jak macie możliwośc to polecam wyprawe do Jordanii -Wadi Rum,Petra robi niesamowite wrazenie.Kraj biedny ale moim zdaniem ciekawy.Kontrole oczywiscie są ,ale jak ktos sie zachowuje normalnie -nie jest tak źle :D Na ulicach b. duzo młodziutkich żołnierzy(panie również).Wiekszy problem moze być w Betlejem.

O rybie z jeziora już sie naczytałem i raczej nie będzie testowana ;) Jordania chodziła po głowie ale za mało czasu będziemy mieli.
Poprzednia strona

Powrót do Izrael - שְרָאֵל