Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Živogošće Porat, Rzym, Monte Cassino i trochę Wenecji...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 19.07.2015 22:18

Dojechaliśmy do Rzymu, ale mamy problem z Tereską :wink: (gps), ponieważ nasz hotelik znajduje się w małej uliczce i Tereska nie może nadążyć, ciągle każe nam skręcać w prawo i ciągle przelicza trasę jeżeli możesz - zawróć :oczko_usmiech: , zatrzymać się gdziekolwiek ciężko :roll: , ale po kilku zawracankach, domyśliliśmy się w którą uliczkę skręcić.
Po szybkim wypakowaniu niezbędnych rzeczy szybko bo oczywiście jest zakaz zatrzymywania, a stoimy na miejscu dla skuterów, lecimy coś zjeść i oczywiście zwiedzać.

20.jpg

21.jpg

22.jpg

...po pysznym spagetti, czas na lody
23.jpg

...kilka uliczek i już widać koloseum :D
24.jpg

25.jpg

26.jpg

27.jpg

28.jpg

29.jpg

30.jpg

31.jpg

32.jpg

33.jpg

34.jpg

35.jpg

36.jpg
Ostatnio edytowano 20.07.2015 06:43 przez renatalato, łącznie edytowano 1 raz
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 19.07.2015 22:38

Koloseum
W latach jej świetności arenę pokrywała nawierzchnia, na której toczyły się walki. W korytarzach mieściły się przejścia dla gladiatorów, klatki dla zwierząt oraz dźwigi wnoszące je na scenę. Na krańcach dłuższej osi znajdowały się dwie bramy – jedną wkraczali na arenę gladiatorzy, drugą wynoszono ciała poległych. 80 wyjść na poziomie parteru umożliwiało sprawne opuszczanie amfiteatru. info z netu

Ciekawostka, Koloseum nie miało dachu, a w czasie deszczu było przykrywane olbrzymim płótnem przez dwie eskadry floty morskiej.

37.jpg

38.jpg

39.jpg

40.jpg

41.jpg

42.jpg

43.jpg

44.jpg

45.jpg

46.jpg
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 20.07.2015 11:03

Czy nie za dużo tych ruin :roll: :D , kupa gruzu jeszcze raz :oczko_usmiech:

5.JPG

6.JPG

...jak widać prace konserwatorskie trwają :D

7.JPG

8.JPG

....nareszcie wychodzimy z Koloseum, ale od razu jesteśmy nagabywani przez handlarzy :evil:

9.JPG

10.JPG

11.JPG

12.JPG

... jeszce odwracamy się i podziwiamy, Koloseum to największy symbol Wiecznego Miasta :)

1.jpg

13.JPG

...jest bardzo gorąco, szukamy cienia, choć na chwilę :lol:

14.JPG
Lisior
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lisior » 20.07.2015 13:39

Piękne te Twoje Ruiny Renatko. My w ubiegłym roku Koloseum "obejrzeliśmy" tylko z zewnątrz :oops:

Aaa i tak zmieniając temat , to Ty w tym roku również do Bristu, tak jak ja. Będziesz tam przede mną i oczywiście liczę na relację :papa:
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 20.07.2015 21:13

Lisior napisał(a):Piękne te Twoje Ruiny Renatko. My w ubiegłym roku Koloseum "obejrzeliśmy" tylko z zewnątrz :oops:

Aaa i tak zmieniając temat , to Ty w tym roku również do Bristu, tak jak ja. Będziesz tam przede mną i oczywiście liczę na relację :papa:

Dzięki Marto :D
Owszem będziemy w Briście w sierpniu, ale wracamy dopiero 30, no to nie wiem jak tam będzie z czasem :roll: żeby coś skrobnąć :wink:
pozdrawiam
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 20.07.2015 22:24

Spacerkiem po Wiecznym Mieście :)

47.jpg

48.jpg

...rzymski kociak, w ruinach Forum Romanum

49.jpg

50.jpg

51.jpg

52.jpg

...wszystkie kamyki, idealnie, równiutko poukładane :oczko_usmiech:

53.jpg

54.jpg

55.jpg

56.jpg

57.jpg

58.jpg

59.jpg

60.jpg

61.jpg

62.jpg

Aleją via dei Fori Imperiali dojdziemy z Koloseum do XVI-wiecznego placu Weneckiego z gigantycznym, zbudowanym z białego marmuru Ołtarzem Ojczyzny wraz z Grobem Nieznanego Żołnierza

63.jpg

...krótki odpoczynek

64.jpg
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 21.07.2015 11:23

Barzdo lubimy sami zwiedzać, chodząc po tych klimatycznych uliczkach :) , zawsze można coś ciekawego zobaczyć :D

15.JPG

16.JPG

17.JPG

18.JPG

19.JPG

20.JPG

...można podglądać artystów :wink:

21.JPG

22.JPG

23.JPG
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 21.07.2015 11:59

Rzymu ciąg dalszy :D

Kierunek mieliśmy obrany na znaną fontannę di Trevi :D
Jest to najbardziej imponująca, scenograficzna i wartościowa artystycznie fontanna spośród nie tylko tych w Rzymie.

24.JPG

25.JPG

....niestety zdjęcia fontanny w całej okazałości nie udało mi się zrobić :evil:

26.JPG

...strasznie dużo ludzi
27.JPG

28.JPG

29.JPG

30.JPG

31.JPG

32.JPG
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.07.2015 14:33

Ten pomarańczowy to mioł pałer w łapie! 8O
:wink:
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 21.07.2015 17:47

Ano mioł, nieźle śmigał na desce ;-)
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 21.07.2015 18:40

Zastanawiałam się czy Di Trevi już jest po remoncie, byłam w październiku ubiegłego roku i cała była zastawiona rusztowaniami i opłotowana szybą. Bardzo się zawiodłam, bo wiem, że jest piękna :papa:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 21.07.2015 19:32

Jak ja Wam zazdroszczę tego Rzymu :D
Byłam tam już tak dawno... :(
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 21.07.2015 20:06

fiolek napisał(a):Jak ja Wam zazdroszczę tego Rzymu :D

Ja też byłam po 13-tu latach, dużo się zmieniło i to na gorsze (wejście do Bazyliki św. Piotra - masakra, a był to październik, a przed laty sierpień). Jeszcze zobaczysz Rzym (może Janusz już coś szykuje na wiosnę bez Twojej wiedzy) :mrgreen:
Violette
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Violette » 21.07.2015 20:23

Sara76 napisał(a):Zastanawiałam się czy Di Trevi już jest po remoncie, byłam w październiku ubiegłego roku i cała była zastawiona rusztowaniami i opłotowana szybą. Bardzo się zawiodłam, bo wiem, że jest piękna :papa:

Też jestem zaskoczona, bo myślałam, że ona była i jest jeszcze w remoncie.
Rzym i Wrocław to jedyne miasta, których mam niedosyt i do których wracam, kiedy tylko jest okazja (oczywiście do Wrocławia częściej :smo: ).
Zdjęcia świetne, a przy Fontannie di Trevi całkiem mało ludków.
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 21.07.2015 21:35

[/quote]
Sara76 napisał(a):Zastanawiałam się czy Di Trevi już jest po remoncie, byłam w październiku ubiegłego roku i cała była zastawiona rusztowaniami i opłotowana szybą. Bardzo się zawiodłam, bo wiem, że jest piękna :papa:

Justynko, nie mam pojęcia czy fontanna jest już po remoncie :? , moja relacja i fotki jest z sierpnia 2013 roku :wink:

fiolek napisał(a):Jak ja Wam zazdroszczę tego Rzymu :D

Aniu, my byliśmy pierwszy raz, ale mogłabym tam jeździć dwa razy do roku :oczko_usmiech: , bardzo mi się podobało :lol:

Violette napisał(a):..................Też jestem zaskoczona, bo myślałam, że ona była i jest jeszcze w remoncie.
Rzym i Wrocław to jedyne miasta, których mam niedosyt i do których wracam, kiedy tylko jest okazja (oczywiście do Wrocławia częściej :smo: ).
Zdjęcia świetne, a przy Fontannie di Trevi całkiem mało ludków.

Dzięki Violetto, starałam się robić zdjęcia tak aby było widać di Trevi, a nie ludków :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Živogošće Porat, Rzym, Monte Cassino i trochę Wenecji... - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone