11.08.2016 BiH...część 1 - Počitelj
Bośnia i Hercegowina była na szczycie listy must see jeszcze długo przed wyjazdem. Na początku plan obejmował tylko i wyłącznie Mostar, dopiero później dowiedziałem się o istnieniu takich miejsc jak Počitelj, Blagaj czy Kravice. Celowo pominąłem Medjugorje, ponieważ z góry skreśliłem je z listy...dla mnie to festyn i tandeta...do tego na skalę masową...żona uważała inaczej i w końcu pojechaliśmy i tam...ale po kolei...
w trakcie pobytu w Chorwacji staraliśmy się podzielić po równo zwiedzanie i odpoczynek po wtorkowym Dubrovniku przyszedł czas na środowy plażing i piwing , a na czwartek zaplanowaliśmy wycieczkę która miała być wisienką na torcie naszych pierwszych wakacji w Cro...
Po głębszej analizie trasa układała się w logiczną i całkiem nieodległą całość Dojazd z Živogošće do pierwszego punktu zajmuje jakieś półtorej godziny z przerwą na tankowanie. Marysia dzielnie prowadzi naprzód i po krótkim postoju na granicy dojeżdżamy do pierwszego przystanku...Počitelj...miejscowość powstała w okresie rzymskim, a legenda głosi, że swoją kryjówkę mieli tu też w późniejszym okresie piraci . W czasie wojny domowej miasto zostało poważnie zniszczone, a później podobnie jak wiele innych miejsc odbudowane.
Jest kilka parkingów, jednak bez problemu można zostawić samochód wzdłuż drogi...za darmo ofkors
Idziemy...droga pnie się ostro w górę, co chwila pojawiają się kolejne rozwidlenia. Jeżeli ktoś nie chce błądzić i ogranicza się tylko do głównych atrakcji bez problemu znajdzie dobrze oznaczoną drogę na skróty.My wybieramy opcję all inclusive
Po długiej wspinaczce możemy w końcu spojrzeć na miasto i jego okolice z góry
my parkujemy przy tym wysokim drzewie po prawej
pora kończyć, czeka nas jeszcze wiele pięknych miejsc tego dnia...i już wiemy, że na pewno do każdego z nich jeszcze wrócimy
w części drugiej Blagaj, Tekija i Buna