Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ŽivogoŠĆe Blato

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darekk_2005
Odkrywca
ŽivogoŠĆe Blato

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekk_2005 » 27.07.2006 12:14

Witam wybieram się tam wraz z dziewczyną;)jedziemy juz niedługo bo 22.08 hehe;)no ok wiem ze to jeszcze kawał czasu ale coż już mnie ogarneła gorączka przygotowań czytam forum codziennie sledzę wszystko na bieżąco;)mam kilka pytań odnośnie miejscowości ŽIVOGOŠĆE BLATO czy ktoś z was już tam był??co możecie polecić co warto zobaczyć??czy znajdę tam jakieś miejsca np do spokojnego spacerowania??czy nie wiem...hmmm...jakies plaze kameralnie polozone chwile spaceru i wiecie plaża tylko dla dwojga??czy raczej nie mam szans na cos takiego??pozdrawiam i życzę powodzenia w urlopowaniu;)aha i czy nie ma jakiegoś większego problemu z wymianą naszej złotóweczki na kuny juz tam na miejscu czy lepiej gdzies kolo granicy kupic kuny??pozdrav ;) :lol: i jakie są szanse na spotkanie tam delfina??jak z winkiem rakija i takie tam niezbedne informacje do pieknego urlopu ;)pozdro i licze na odpowiedzi ;)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 27.07.2006 12:45

darekk_2005 napisał(a): czytam forum codziennie sledzę wszystko ......... ;)
Chyba nie wszystko. Temat już był powtarzany wiele razy. Wpisz sobie w wyszukiwarkę nazwę miejscowości i dostaniesz wiele linków.
np. forum/viewtopic.php?p=150007#150007 forum/viewtopic.php?t=10217&highlight=ziwogosce+blato
forum/viewtopic.php?t=11448&start=0
forum/viewtopic.php?t=11947&start=0 forum/viewtopic.php?t=12357&start=0 jest tego jeszcze więcej.
darekk_2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekk_2005 » 27.07.2006 13:06

Dzięki kurcze jak to czlowiek cale zycie sie uczy przeciez jest cos takiego jak szukajka hehe;)bog ci zapłać drogi czlowieku i sorki za klopot;)pozdrawiam ;)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 27.07.2006 14:46

.... reaktywacja?
tatuś
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tatuś » 28.07.2006 07:49

W Zivogosce Blato nie ma nic, poza najładniejszą plażą na Adriatyku.
Miejscowość liczy 150 stałych mieszkańców i wszyscy zajmują się wyłącznie obsługą turystów.
Jeden sklep spożywczy, słabo zaopatrzony, ale to nic.
20 km od Zivogosce jest Makarska, miasteczko ze sklepami i bankomatami. Wystarczy raz w tygodniu pojechać i zaopatrzyć się w markecie Konzum, gdzie i ceny są bardziej chrześcijańskie niż u zdzierców przy plaży.
W Zivogosce polecam zaopatrzeć się w przednią rakiję własnej produkcji (50 kuna za litr), kupiłem zapasik i sączę do dziś. Jak kupowałem u naszego gospodarza (Mate Tonj, znajdziesz bez problemu). Sprzedaje również wino czerwone oraz doskonały proszek (słodkie wino z suszonych winogron), ale nie wychodzi zbyt tanio.
Złotówek nie wymieniałem na kuny, raz wymieniłem 100 euro w kantorze, raz pobrałem 1000 kuna w bankomacie, na wyciągu w ING skasowali mnie na 586 zł.[/url]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 28.07.2006 10:22

Małe sprostowanie: w Blato żyje 25 stałych mieszkańców :)
tatuś
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tatuś » 28.07.2006 10:38

Plumek z pewnością ma rację, nikt nie zna Zivogosce tek jak Ona.
Dzięki relacjom plumka wybrałem na miejsce wypoczynku i nie żałuję, pierwszy raz od dawien dawna widziałem uśmiechniętą żonę.
Zivogosce to spokojne miejsce, jak na warunki chorwackie.
Po 22 sierpnia będzie na pewno luźniej, ale plażę dla dwojga to znajdziesz... od listopada do lutego.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 28.07.2006 11:43

tatuś napisał(a):W Zivogosce polecam zaopatrzeć się w przednią rakiję własnej produkcji (50 kuna za litr), kupiłem zapasik i sączę do dziś..[/url]

Drogo, ja kupiłem jednemu cromaniakowi za 75 kun i bardzo sobie chwalił. 2.5 litra = 75kun. :wink:
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 28.07.2006 13:40

krakuscity napisał(a):
tatuś napisał(a):W Zivogosce polecam zaopatrzeć się w przednią rakiję własnej produkcji (50 kuna za litr), kupiłem zapasik i sączę do dziś..[/url]

Drogo, ja kupiłem jednemu cromaniakowi za 75 kun i bardzo sobie chwalił. 2.5 litra = 75kun. :wink:

zagladnij, jak bedziesz przechodzil, jeszcze jest :D
w poniedzialek bedzie nowa :D :D :D
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 28.07.2006 17:07

slawek66 napisał(a):
krakuscity napisał(a):

zagladnij, jak bedziesz przechodzil, jeszcze jest :D
w poniedzialek bedzie nowa :D :D :D

Poczekam na świeżą dostawę. :lol: :lol: Ja też jeszcze mam - czarnogórską. :D
darekk_2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekk_2005 » 30.07.2006 14:08

Plaże od listopada do lutego??hmmm nie usmiecha mi sie tym bardziej ze jade z 3 tyg a to ani listopad ani luty ani ten przedzial hehe;)może jednak ktos kto byl udzieli mi informacji czy mozna spacerkiem idąc znaleźć cos kameralnego ??spokojnego ??pozdrav ;)
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 15.08.2006 08:36

darekk_2005 napisał(a):Plaże od listopada do lutego??hmmm nie usmiecha mi sie tym bardziej ze jade z 3 tyg a to ani listopad ani luty ani ten przedzial hehe;)może jednak ktos kto byl udzieli mi informacji czy mozna spacerkiem idąc znaleźć cos kameralnego ??spokojnego ??pozdrav ;)

Witam!
Musiałbyś przejść drogą w kierunku Drvenika i znajdziesz coś pomiędzy kampami Boban i Male Ciste, jeśli nie to napewno za Ciste.
Jesli jedziesz na kamp polecam kamp Ciste - rewelacja!!
pozdrav

Powrót do Chorwackie ABC

ŽivogoŠĆe Blato
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone