Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Italia znana i ...nieznana: Marche - Ascoli Piceno 2014

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 19.07.2014 18:22

Witam wszystkich!
Miała być Chorwacja. W zeszłym roku byłem tam pierwszy raz na Istrii. W tym roku planowałem Dalmację.
Jeździmy razem z rodziną : żona i 2 dzieci. Właściwie wszystko było zaplanowane trasa , wycieczki, m-sce zakwaterowania (Gradac). Wtedy przeczytałem w internecie informację o Polce, która wynajmuje mieszkanie we Włoszech. Napisałem ... i tak się zaczęło. Przejechaliśmy 6 tysięcy kilometrów, odwiedziliśmy znane miejsca : Florencja , Siena, Asyż, Rzym, San Marino, Urbino i te mniej znane jak Ascoli Piceno - piękne miasto leżące między górami Sybillini, a Adriatykiem oraz San Benedetto del Tronto (z aleją 5 tysięcy palm :). Spędziliśmy tu 10 dni - zwiedzając miasto i okolice.
Mieszkaliśmy u Marty - Polki, która jest tu od 12 lat , nasza przewodniczka po regionie Marche,a także Rzymie.
Bardzo ciepła, serdeczna osoba, pomocna, można mówić o niej w samych superlatywach. Świetna osoba, bardzo dobre warunki mieszkaniowe: blisko starówki, mieszkanie czyste , zadbane - 3 pokojowe za bardzo dobrą cenę.
Teraz parę zdjęć na zachętę :D
Ostatnio edytowano 19.07.2014 21:37 przez MARK1, łącznie edytowano 1 raz
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 19.07.2014 18:34

Zdjęcia na zachętę, zrobiliśmy ich około 1500 :)
Załączniki:
DSC_2306.jpg
Wejście na Stare Miasto do Ascoli Piceno
P1040580.JPG
Wspomniana aleja palm
DSC_2438.jpg
okolice Ascoli Piceno - podziwiane przez wielu...
DSC_1973.jpg
Ascoli Piceno - Piazza del Popolo
DSC_2548.jpg
Marta - nasza Gospodyni i Przewodniczka :)
Ostatnio edytowano 19.07.2014 21:55 przez MARK1, łącznie edytowano 2 razy
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 19.07.2014 19:06

Pięknie tam :) My w tym roku też jedziemy do Italii, więc czekam na c.d. :) Pozdrawiam.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.07.2014 21:09

O.
Fajne rewiry...
Podaj namiary na kobietę na PW, jeżeli można.
Może jakaś strona www tej Pani.
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 19.07.2014 21:24

Witaj Eunike ! Życzę udanej podróży !

Naszą podróż zaczęliśmy od Niemiec. Na nocleg zatrzymaliśmy się w bardzo fajnym pensjonacie koło Berlina - w Neuenhagen bei Berlin. Koszt dla 4 osobowej rodziny to 86 euro z super śniadaniem. Cena podobna jak w pokojach rodzinnych w Austrii w polecanym na forum Oekotel w Grazu, ale
1. lepsze warunki
2. śniadanie nieporównywalnie lepsze (to najmocniejszy punkt programu)
3. atmosfera bardzo fajna - pensjonat prowadzony przez bardzo sympatyczne starsze małżeństwo. Ma 2 części - starszą i nowszą : obie są w porządku.
Absolutnie nie neguję Hotelu w Austrii - też nocowałem i było ok.
Załączniki:
DSC_1703.jpg
Nowsza część - pokój 4 osobowy dzielony na dwie części (jakby 2 pokoje, ale bez drzwi ) z łazienką i balkonem
P1030026.JPG
Starsza część z dużym rodzinnym pokojem i innymi mniejszymi
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.07.2014 21:35

Dawaj śmiało linki do tych attrakcji i kwater. Najwyżej Janusz Cie obsobaczy...
:mrgreen:
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 19.07.2014 21:40

Wysłałem na priv - nie będę zadzierał z Januszem :)
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 20.07.2014 18:59

W Niemczech nocowaliśmy jeszcze raz , w Bawarii. Do Włoch jechaliśmy dość krótkimi odcinkami, aby pozwiedzać. W Bawarii nocowaliśmy w Oberaudorf, w Pensjonacie w górach - cena ze śniadaniem to także 86 e. za rodzinę. Plusy: super widoki, ciekawe miasteczko - zdjęcia poniżej. Sam pensjonat zadbany - prowadzi go małżeństwo: ona Niemka on Portugalczyk , a Pensjonat w stylu meksykańskim. Przyjemna atmosfera. Pokoje są bardzo małe - nie na pobyt, a na nocleg (1-2), z balkonem (w naszym pokoju wyjście na balkon przez ...okno, bo drzwi zastawiało piętrowe łóżko dla dzieci :). Śniadania raczej skromne, ale można się najeść - właścicielka dogląda, czy wszystko ok, czy czegoś brakuje. Piszę "skromne" bo skorzystałem z noclegu pod Berlinem - w porównaniu do tamtego jedzenia wszystko już raczej będzie skromniej :lol: . Może dużo piszę o jedzeniu, ale to przyjemnie po podróży i noclegu coś zjeść.
Nasze widoki:
Załączniki:
DSC_1779.jpg
nasz Pensjonat Guggital
P1030353.JPG
widok z pensjonatu na góry
DSC_1829.jpg
wyposażenie w jadalni - może coś skubnąć :)
P1030381.JPG
wjazd i wyjazd do miasteczka tylko jedną drogą
P1030400.JPG
schody, ale ... tylko namalowane
P1030393.JPG
ładna elewacja
P1030422.JPG
ciekawa zabudowa
P1030418.JPG
Widok z miasteczka
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 21.07.2014 10:24

Piękne widoczki !!!przyznam że takiej Italii nie znam.
Proszę o więcej...
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 21.07.2014 12:03

Ja również zostaję z Wami. Chętnie popatrzę na Italię Waszymi oczami :d
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 21.07.2014 17:29

Witam Arooo i Agatę26061 !
Jedziemy do Włoch powoli z mozołem :) Na znanych Niemieckich autostradach straciliśmy 3 godziny , najpierw 2 stanie w korku - bo ... malowali pasy w czasie największego natężenia ruchu, później jeszcze godzinę. Pozdrawiamy Niemców :)
Z Bawarii wyjeżdżamy jednak z miłymi wspomnieniami, ładne widoki, przyjemny pensjonat. Jedziemy do Florencji - tu mamy kolejny nocleg. Po drodze mijamy Insbruk - miało być zwiedzanie - skończyło się na kilku zdjęciach panoramy miasta z góry:
Załączniki:
P1030439.JPG
P1030442.JPG
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 21.07.2014 18:06

We Florencji mieszkaliśmy w prywatnym mieszkaniu zarejestrowanym jako Bed and Breakfast. Mieszkanie w starej kamienicy dość gustownie urządzone. Koszt to ... 50 euro za 4 osoby (2 pokoje ze śniadaniem - śniadanie należy traktować z przymrużeniem oka) taka cena bo rezerwowałem przez Airbnb i dostałem rabat. Właścicielem jest Włoch - dość sympatyczny, ale nie mówi inaczej jak tylko po Włosku :lol: Rozmowa z nim nie jest prosta, chyba, że ktoś mówi po Włosku. My nie mówiliśmy :( W każdym razie porozumieliśmy się. Pozwolił w swoim salonie zobaczyć mecz grała Brazylia z Kolumbią - trwał Mundial (w naszym pokoju TV nie działała). Przekazał napisaną po angielsku kartkę z informacją o WIFI oraz jak dojechać na stare miasto - autobusem ok. 10 min - bardzo blisko.
Mieszkanie jest w starym stylu, przy torach kolejowych (pociągi niestety jeździły :( Za tę cenę we Florencji raczej nic byśmy innego nie znaleźli. Nie ma co narzekać - 1 noc.
Pojechaliśmy pozwiedzać i na początek znaleźliśmy ... strudzone żółwie: :D
Później już tylko my byliśmy strudzeni zwiedzaniem :papa:
Załączniki:
P1030490.JPG
P1030491.JPG
P1030519.JPG
P1030508.JPG
P1030509.JPG
P1030512.JPG
P1030517.JPG
P1030516.JPG
P1030520.JPG
Na moście - widok w środku
P1030521.JPG
widok z mostu
P1030526.JPG
P1030524.JPG
P1030534.JPG
P1030537.JPG
Duomo
P1030541.JPG
P1030542.JPG
P1030539.JPG
Roland90
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 21.07.2014 18:13

Włochy to pierwszy mój wyjazd zagraniczny i bardzo mile go wspominam , ale raczej nie zagłębiałem się w miejsca które Ty podziwiasz.Dlatego z chęcią poczytam.
Pozdrawiam
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.07.2014 19:11

MARK1 napisał(a):W Niemczech nocowaliśmy jeszcze raz , w Bawarii. Do Włoch jechaliśmy dość krótkimi odcinkami, aby pozwiedzać. W Bawarii nocowaliśmy w Oberaudorf, w Pensjonacie w górach - cena ze śniadaniem to także 86 e. za rodzinę. Plusy: super widoki, ciekawe miasteczko - zdjęcia poniżej. Sam pensjonat zadbany - prowadzi go małżeństwo: ona Niemka on Portugalczyk , a Pensjonat w stylu meksykańskim.

Dołączam się do "czytaczy" Twojej relacji z kilku powodów:

Italia - wiadomo, rzecz piękna - a Ascoli Piceno było kiedyś w planie, niestety nie wypaliło, więc chętnie pooglądam

Nocowaliśmy PRAWIE w tym samym miejscu - nad Tobą jeśli mnie pamięc nie myli to właśnie nad Twoim pensjonatem mieści się Gastehaus Katerina, w którym to mieliśmy okazję być równo rok temu w drodze do Apulii - okolica przepiękna, byliście w tej knajpce koło jeziorka przyciśniętej do skały? (a właściwie zbudowanej w XVIII wieku W SKALE), dodatkowo widoki na Kaisersgebirge - znakomite!!

pozdrowienia :papa:
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 21.07.2014 22:00

Witaj Tony Montana!
Czytałem Twoje wypisy - zapamiętałem Cię jako miłośnika Włoch.
Rzeczywiście ''Twój'' Pensjonat był nad ''naszym'' - nawet najpierw się pomyliłem i zajechałem do Kateriny:-). Tego lokalu, o którym piszesz nawet nie zauważyliśmy-musi ciekawie wyglądać. Do Ascoli powoli dojedziemy - mam nadzieję że uda mi się je pokazać w całej okazałości - Pozdrawiam :papa:
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies