Italia znana i ...nieznana: Marche - Ascoli Piceno 2014
We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Jak pisałem w drodze do Maca z Fontanny Di Trevi Mac'a nie polecam, byłem z dziećmi i się wpakowałem. Taniej i smaczniej można zjeść na mieście nawet w centrum - fajne kanapki itp. lub oczywiście dla ciut zamożniejszych restauracje
I jeszcze trochę Rzymu. Na pewno warto tam wrócić, to przynajmniej moje odczucie. Wszystkiego oczywiście nie dało się zobaczyć, za mało czasu. Stanąłem w kolejce do Coloseum - bardzo długa i zrezygnowałem. Potem poszedłem w kierunku Forum Romanum i tam praktycznie bez kolejki (stało kilka osób) kupiłem bilet na Forum i Coloseum. Polecam to m-sce do kupowania biletów. Widać wiele osób o tym nie wie i stoi min. godzinę , oczywiście można też przez internet. Tu bilet kosztował 12e od osoby, dzieci ( 9l. i 14 l) bezpłatnie.
Trochę Rzymu nie zaszkodzi W pobliżu Ascoli Piceno jest wiele ciekawych zakątków. Nie trzeba jechać tak daleko - do Rzymu, choć oczywiście warto , polecam ! W pobliżu Ascoli leży Castel Trosino. Małe miasteczko na wzgórzu - ok. 10 minut jazdy samochodem. Bardzo urocze i ciekawe miejsce. Najpierw trochę spojrzenia z dala oraz to co można zobaczyć będąc już w Trosino - widoki. Później zajrzymy do samego miasteczka.
Mieszkając w Ascoli staraliśmy się robić różne wypady: bliższe jak te powyżej do Castel Trosino i trochę dalsze do San Marino i Urbino. Proponuję teraz przybliżenie troszkę Urbino. Ma dosyć ciekawą architekturę. Jechaliśmy tam bezpośrednio z San Marino ( o tym później). Najpierw rzut oka na widoki z trasy i na miasto z pewnej perspektywy:
Załączniki:
Ostatnio edytowano 18.08.2014 18:06 przez MARK1, łącznie edytowano 1 raz
Powoli wchodzimy do środka, historyczne centrum miasta zostało wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Miasto leży jeszcze w obrębie regionu Marche
Świetne fotki Schody wymiatają A w jakim miesiącu byliście? Z tego, co teraz wynalazłam to Koloseum i fontanna Di Trevi w remoncie... Chcieliśmy się wybrać do Rzymu, ale nie wiem czy jest sens oglądać rusztowania I ma to potrwać niby 3 lata... :/
Witaj Eunike1984 ! Byliśmy w pierwszej połowie lipca. Fontanna rzeczywiście jak widać raczej dłużej będzie remontowana i to bardzo się odczuwa tzn. prawie nic nie można zobaczyć. Ale z Koloseum to już inna historia, jest tyle do oglądania, że rusztowanie w zasadzie można wzrokiem ominąć, a w środku to już zupełnie ok. Rzym jednak polecam jest tyle do zobaczenia, chętnie bym tam wrócił
Witaj artur77! Rzym, choć nie trzeba go polecać - polecam Z Ascoli pojechaliśmy zobaczyć San marino. Różne opinie słyszałem - mi się podobało, choć pogoda nas nie rozpieszczała. Trafiliśmy na deszcz i 16 stopni C. Konieczne były zakupy - trzeba było ubrać coś cieplejszego - nic takiego nie wzięliśmy. Sklepików oczywiście dużo, często napisy po rosyjsku, widać jaka klientela przeważa. Miasto-państwo, ma swój urok, super widoki pomimo pogody, wg. mnie warto zobaczyć i mieć własne zdanie Parkowałem u góry , w pobliżu bramy wejściowej do miasta (czasami trzeba trochę poczekać, aż zwolni się miejsce)