Italia znana i ...nieznana: Marche - Ascoli Piceno 2014
We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Jak pisałem w drodze do Maca z Fontanny Di Trevi Mac'a nie polecam, byłem z dziećmi i się wpakowałem. Taniej i smaczniej można zjeść na mieście nawet w centrum - fajne kanapki itp. lub oczywiście dla ciut zamożniejszych restauracje
I jeszcze trochę Rzymu. Na pewno warto tam wrócić, to przynajmniej moje odczucie. Wszystkiego oczywiście nie dało się zobaczyć, za mało czasu. Stanąłem w kolejce do Coloseum - bardzo długa i zrezygnowałem. Potem poszedłem w kierunku Forum Romanum i tam praktycznie bez kolejki (stało kilka osób) kupiłem bilet na Forum i Coloseum. Polecam to m-sce do kupowania biletów. Widać wiele osób o tym nie wie i stoi min. godzinę , oczywiście można też przez internet. Tu bilet kosztował 12e od osoby, dzieci ( 9l. i 14 l) bezpłatnie.
Trochę Rzymu nie zaszkodzi W pobliżu Ascoli Piceno jest wiele ciekawych zakątków. Nie trzeba jechać tak daleko - do Rzymu, choć oczywiście warto , polecam ! W pobliżu Ascoli leży Castel Trosino. Małe miasteczko na wzgórzu - ok. 10 minut jazdy samochodem. Bardzo urocze i ciekawe miejsce. Najpierw trochę spojrzenia z dala oraz to co można zobaczyć będąc już w Trosino - widoki. Później zajrzymy do samego miasteczka.
Mieszkając w Ascoli staraliśmy się robić różne wypady: bliższe jak te powyżej do Castel Trosino i trochę dalsze do San Marino i Urbino. Proponuję teraz przybliżenie troszkę Urbino. Ma dosyć ciekawą architekturę. Jechaliśmy tam bezpośrednio z San Marino ( o tym później). Najpierw rzut oka na widoki z trasy i na miasto z pewnej perspektywy:
Załączniki:
Ostatnio edytowano 18.08.2014 19:06 przez MARK1, łącznie edytowano 1 raz
Powoli wchodzimy do środka, historyczne centrum miasta zostało wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Miasto leży jeszcze w obrębie regionu Marche
Świetne fotki Schody wymiatają A w jakim miesiącu byliście? Z tego, co teraz wynalazłam to Koloseum i fontanna Di Trevi w remoncie... Chcieliśmy się wybrać do Rzymu, ale nie wiem czy jest sens oglądać rusztowania I ma to potrwać niby 3 lata... :/
Witaj Eunike1984 ! Byliśmy w pierwszej połowie lipca. Fontanna rzeczywiście jak widać raczej dłużej będzie remontowana i to bardzo się odczuwa tzn. prawie nic nie można zobaczyć. Ale z Koloseum to już inna historia, jest tyle do oglądania, że rusztowanie w zasadzie można wzrokiem ominąć, a w środku to już zupełnie ok. Rzym jednak polecam jest tyle do zobaczenia, chętnie bym tam wrócił
Witaj artur77! Rzym, choć nie trzeba go polecać - polecam Z Ascoli pojechaliśmy zobaczyć San marino. Różne opinie słyszałem - mi się podobało, choć pogoda nas nie rozpieszczała. Trafiliśmy na deszcz i 16 stopni C. Konieczne były zakupy - trzeba było ubrać coś cieplejszego - nic takiego nie wzięliśmy. Sklepików oczywiście dużo, często napisy po rosyjsku, widać jaka klientela przeważa. Miasto-państwo, ma swój urok, super widoki pomimo pogody, wg. mnie warto zobaczyć i mieć własne zdanie Parkowałem u góry , w pobliżu bramy wejściowej do miasta (czasami trzeba trochę poczekać, aż zwolni się miejsce)
Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.
Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.