Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ITALIA 2014 - czyli czy Włochy wygrają z Chorwacją?

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 22.10.2014 11:48

Walp, dzięki za wskazówkę :)
Na pewno prędzej czy później byśmy trafili - tylko, no właśnie - nie było czasu :(
Ale jeśli kiedyś uda mi się wyciągnąć tam męża, to na pewno wcześniej wszystko skrzętnie zanotuję, rozplanuję i wyczytam o Wenecji na Cro, która jest skarbnicą wiedzy :D
Wtedy Wenecję będę miała w miarę opanowaną i zobaczę to, co trzeba ;)
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 22.10.2014 11:50

andeo napisał(a):No tak ,placu św Marka i mostu Rialto trochę szkoda ,ale może jeszcze kiedys się wybierzecie.Ja byłam dawno temu, mam zdjęcia tylko z aparatu na kliszę ,słabe są :D Fajnie wspominam rejs tramwajem wodnym ,wsiadła duża grupa,jakaś orkiestra,każdy w wiolonczelą,skrzypcami ,gitarą pod pachą,zrobiła się tłoczno,ale fajny widok to był .

Oj tak, mostu bardzo żałuję :cry: Canale Grande też... :(
Na pocieszenie, po powrocie obejrzałam sobie "Turystę", żeby się przekonać, że warto tam wrócić i zobaczyć miasto za dnia :oczko_usmiech:
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 22.10.2014 12:25

Dobra, to kończmy tą wyprawę ;)

Wieczorem my kładziemy się do łóżek, a Janek oczywiście do auta ;)

Rano ok godz. 6 piszemy do Pawła:
- O której jedziemy?
- O której chcecie? - pyta jakiś taki mało żwawy.
- 6.30?
- Zgłupiałeś?! Chcesz nas zabić?! 8O (chyba się dobudził, jak zobaczył godzinę, o której chcemy wyjechać) :mrgreen:
- To o której? - dopytuje mój M.
- 7.
- ok.

Po jakimś czasie w końcu się wyguzdrali i wgramolili na motor. Chłopaki "ogarnęli" jeszcze Scenika i ruszyliśmy.
Troszkę rzęził przy mniejszych prędkościach, ale jak się rozhulał, to ciął jak ta lala :mrgreen:

Żegnamy Italię, żegnamy Alpy włoskie i już za chwileczkę, już za momencik będziemy w Austrii...
A potem to już z górki... :cry:
Znowu szara Polska... :cry:

Czy ktoś wie, dlaczego czas w wakacje płynie tak strasznie szybko? :evil:
Załączniki:
DSC_1666.JPG
Mijamy Alpy
DSC_1669a.jpg
DSC_1676a.jpg
DSC_1680a.jpg
DSC_1681a.jpg
Droga się wije, a wokół piękne góry... :)
DSC_1698a.jpg
I już w Austrii... :(
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.10.2014 12:37

Eunike1984 napisał(a):Znowu szara Polska... :cry:

Ei, no nie narzekaj. Szara to może być rzeczywistość i codzienność, ale Polska jest piękna. :)
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 22.10.2014 12:40

No więc ta rzeczywistość i codzienność jest szara, bo jest Polska :lol:

Jakoś nie przepadam za naszym krajem :roll:
Dlaczego gdzie indziej jest ładniej i ciekawiej niż tu? :cry:
A przede wszystkim cieplej! :evil:
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 22.10.2014 13:34

Eunike1984 napisał(a):

za szybko i też nie wiem dlaczego...... :cry:
a co do Wenecji to i pół nocy by nie starczyło ale warto czego Ci Wam i sobie bo nie raz pewnie tam zawitamy życzę :)
Pozdrawiam Jacek :hut:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 22.10.2014 14:53

I ja nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie :wink:
Ale Eunike ,jakieś podsumowanie,porównanie będzie,gdzie Ci się podobało bardziej ? czy już nie chcesz się w to bawić :roll:
ps.wiesz ,ja jestem cierpliwa,możemy o tym pogadać na emeryturze :mrgreen:
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 22.10.2014 17:10

jacek73 napisał(a):
Eunike1984 napisał(a):

za szybko i też nie wiem dlaczego...... :cry:
a co do Wenecji to i pół nocy by nie starczyło ale warto czego Ci Wam i sobie bo nie raz pewnie tam zawitamy życzę :)
Pozdrawiam Jacek :hut:

Dziękuję :) I życzę Ci tego samego, a nawet wiele wiele więcej dobrego ;)

andeo napisał(a):I ja nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie :wink:
Ale Eunike ,jakieś podsumowanie,porównanie będzie,gdzie Ci się podobało bardziej ? czy już nie chcesz się w to bawić :roll:
ps.wiesz ,ja jestem cierpliwa,możemy o tym pogadać na emeryturze :mrgreen:

Jeśli tylko ktoś chce się dowiedzieć, to zapraszam ;) Napiszę na pewno co mi się podobało, a co nie i gdzie bardziej ;) Pomimo sprzeciwu co niektórych... :mrgreen:

A pisać o tym można i DO emerytury, nie tylko NA :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

To temat w rodzaju: co było pierwsze - jajko czy kura.
Tak samo można się przegadywać, gdzie jest piękniej :)

Ale ja nie zamierzam się przegadywać, tylko wyrazić własne zdanie :oczko_usmiech:

Podsumowanie niebawem.
Pozdrawiam :papa:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 22.10.2014 18:37

No ciekawa jestem Twojego zdania.Ale chyba się domyslam gdzie Wam się bardziej podobało ;)
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 22.10.2014 19:29

Jeśli tylko ktoś chce się dowiedzieć, to zapraszam ;) Napiszę na pewno co mi się podobało, a co nie i gdzie bardziej ;) Pomimo sprzeciwu co niektórych... :mrgreen:

Ale ja nie zamierzam się przegadywać, tylko wyrazić własne zdanie :oczko_usmiech:

Podsumowanie niebawem.

Hejka :wink: :papa:

my poczekamy z przyjemnością :wink:

Pozdrawiamy Serdecznie :wink: :mrgreen: :papa: :hut:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 23.10.2014 16:41

Przeczytałam relację "jednym tchem". Dopiero na nią trafiłam, bo z powodu braku czasu i zresztą popsutego lapka, dawno nie wchodziłam do działu "jak nie Chorwacja to...???"
Relacja w każdym razie wciągająca, a i Italia na Twoich fotach również zachęca. Póki co, jakoś nie rozważałam Włoch w ramach urlopu, ale muszę przyznac, że chyba zmienię zdanie.
Pozdrawiam :D :papa:
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 23.10.2014 21:55

andeo napisał(a):No ciekawa jestem Twojego zdania.Ale chyba się domyslam gdzie Wam się bardziej podobało ;)

No to Andeo szczelaj na co stawiam? :oczko_usmiech:

Kowal38 napisał(a):

Podsumowanie niebawem.

Hejka :wink: :papa:

my poczekamy z przyjemnością :wink:

Pozdrawiamy Serdecznie :wink: :mrgreen: :papa: :hut:

Witam Kolegę :papa: Zaraz sklecę jakieś wnioski ;) Dziecko i mąż śpią, więc mam trochę ciszy i spokoju, żeby coś naskrobać ;)

agata26061 napisał(a):Przeczytałam relację "jednym tchem". Dopiero na nią trafiłam, bo z powodu braku czasu i zresztą popsutego lapka, dawno nie wchodziłam do działu "jak nie Chorwacja to...???"
Relacja w każdym razie wciągająca, a i Italia na Twoich fotach również zachęca. Póki co, jakoś nie rozważałam Włoch w ramach urlopu, ale muszę przyznac, że chyba zmienię zdanie.
Pozdrawiam :D :papa:

Cześć Agata ;)
Cieszę się, że Cię zachęciłam choć odrobinę do Włoch :)
Ja też rzadko do tego działu zaglądam, no ale skoro było się gdzie indziej, niż w Cro to trza było coś w tym dziale naskrobać ;)

Zapraszam chętnych - niebawem podsumowanie :papa:
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 23.10.2014 23:09

PODSUMOWANIE :wink:

Nie wiem jakie Wy macie wrażenia po przeczytaniu i przejrzeniu mojej relacji. Nie wiem ilu z Was było i ile widziało we Włoszech, a ile w Chorwacji, ale myślę, że wiele osób przyzna, że czasem niewiele trzeba, żeby się do czegoś przekonać :wink:

Od razu uprzedzę reakcje co niektórych, żeby nie było, że się wymądrzam, gdzie ja to nie byłam i ile widziałam...

Byłam w niewielu miejscach i widziałam niewiele (zresztą, kto z nas był w tak wielu miejscach, żeby uznać, że widział dużo - biorąc pod uwagę cały nasz piękny wszechświat? ;)), ale są w moim życiu sytuacje, kiedy kieruję się wyłącznie sercem i z tegoż to właśnie narządu mego będą płynąć wnioski :mrgreen:

Czasem wystarczy chwila i już wiesz, że to jest TO, czego pragnąłeś, szukałeś i czego potrzebowałeś do pełni szczęścia. Czasem ujrzysz coś w "zarysie" i już staje się to dla Ciebie marzeniem, które pragniesz zrealizować... Zdarza się i tak, że z biegiem czasu coś zmienia twoje podejście do danej sprawy i weryfikujesz np. marzenia ;)
Albo je ulepszasz ;)

Tak było ze mną :mrgreen:

Nie wiem dlaczego, ale w dziedzinie turystyki, wakacji i zwiedzania muszą u mnie najpierw opaść emocje z tym związane, żebym mogła racjonalnie się wypowiedzieć co przeżyłam i czy było warto.

Tak więc, w moim osobistym porównaniu: Włochy - Chorwacja, ocenię nie 2 kraje, ale warunki, otoczenie, krajobrazy i przeżycia z nimi związane ;)

Włochy:
Jak już pisałam, szału u mnie nie było, kiedy chłopaki wymyślili ten kierunek. Ale dlaczego nie spróbować? Przecież to nie boli ;)

We Włoszech dużo zwiedzaliśmy (w Cro był tylko wypad do Dubrownika). Rejony Amalfi faktycznie piękne, Capri też bardzo ładna wyspa. Więc za widoczki duży plusik ;)

Plaża :roll: Jak by to ująć?
Minus za plaże. Dlaczego?
Jeszcze przed wyjazdem do Cro nie wyobrażałam sobie opalania na kamiorach :? Jak to, plaża bez piachu? 8O Bez piachu, to nie plaża!
Tymczasem, kiedy na Korculi jeździliśmy do urokliwych zatoczek z otoczakami - zrozumiałam, że tylko takie plaże mają urok. Małe, ciche, spokojne, z maleńkimi i spokojnymi falami głaszczącymi brzeg...
Nie otwarte morze, nie ciągnąca się w siną dal plaża z tłumem ludzi i tysiącem parasoli, krzeseł, leżaków i innych pierdół nadźganych w piach... Taki widok wręcz odpychał :(

Wiem, wiem - w Cro też są tłumy. Dlatego my zawsze wybieramy "zatyłki" i wyjazdy poza sezonem, żeby nie było tłumów. W Italii trafił nam się 1 tydzień w sezonie (koniec sierpnia), więc musieliśmy ścierpieć jakoś te tłumy... Ale przynajmniej mamy porównanie: puste zatoczki i zatłoczone szerokie plaże...
Odpowiedź sama ciśnie się na usta :lol: Tu plusuje Cro! :D

I to właściwie dwie najważniejsze dla mnie sprawy: plaża i krajobrazy. Ale są jeszcze inne, jak np. warunki, otoczenie, atmosfera...
Warunki duuuużo lepsze mieliśmy we Włoszech. Prawdziwy apartament, który (gdyby przyjechać tydzień wcześniej) kosztowałby nas 8 tys. A tak - daliśmy 4,5 (dzielone na 3 portfele, więc jak na takie warunki - praktycznie darmocha ;)).
W Cro mieliśmy robinsonadę - średniej czystości... :roll: We wrześniu tylko 3 tys. (też do podziału na 3). Więc też nie majątek, ale za to piękne widoki, taras, cisza i spokój. I nikogo w pobliżu. Jak w głuszy... :D
Więc tu bym dała remis, jeśli chodzi o miejsca, w jakich byliśmy ;)
Ale wiadomo, że nie o noclegi się rozchodzi ;) Choć wszystkie te rzeczy składają się na całokształt wspomnień.

Wracając z Włoch trzymałam się zdania, że szału nie ma, d*py nie urywa w tych Włoszech i że Chorwacji nie przebiły. I żadne Amalfi, Positano czy Capri tego nie zmienią. I pomyśleć, że chorwackie zatoczki przebiły w moim odczuciu tak słynne miejsca ;) Podsumowałam, że jednak nie będę chciała do Włoch wrócić, bo po co? Byłam, zobaczyłam (tyle ile trzeba, większej potrzeby nie mam) i wróciłam.

A jednak, człek samego siebie do końca nigdy nie pozna ;)

Kiedy emocje opadły, w miarę upływu dni, pisania relacji i tworzenia filmiku z wakacji - przemyślałam na spokojnie wszystko, co przeżyłam, zobaczyłam i stwierdzam, że jednak te Włochy nie są takie złe :mrgreen:
Też są piękne. Sporo widzieliśmy, jak na tak krótki wyjazd (bynajmniej tyle, ile sobie zaplanowaliśmy - prócz Wezuwiusza, z którego odwiedzenia zrezygnowaliśmy i teraz żałuję ;( :roll: ).

Ale, jak to już ktoś kiedyś powiedział - nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło ;)
Co prawda, Italia nie przekonała mnie na tyle, żeby wracać tam jak najszybciej, ale na kiedyś tam odłożę sobie Wenecję, może uda się i Wezuwiusz i fajnie było by też zajrzeć do Pisy i Rzymu... Ale Rzym przez najbliższe 3 lata bodajże będzie w remoncie, więc na razie odpada.

Więc nie spisuję Włoch na straty ;) Niech będzie, że jednak mnie przekonały :mrgreen:

Oba kraje są piękne, bo są inne. I właśnie ta "inność" decyduje u mnie na korzyść Cro. Chorwacja jest bardziej dzika, a Włochy są typowo turystycznym krajem, w pełni skomercjalizowanym. Co prawda, Chorwatom też już uderza do głowy sodówka, ale jednak są jeszcze miejsca "odludne", gdzie można się zatracić w pięknie otaczającej nas przyrody :oczko_usmiech:

I teraz najważniejsze: moje serce zostało w Cro i na razie nic tego nie zmieni. No, chyba że planowana przyszłoroczna Lefkada, bo serce zabiło mi równie mocno, jak w przypadku Cro, kiedy zobaczyłam foty ;)

Więc, kiedy ktoś zapyta mnie: Włochy czy Chorwacja - odpowiem bez zastanowienia CRO! :D
Bez dwóch zdań :hearts: :hearts: :hearts: Za to z tysiącami wykrzykników :oczko_usmiech:
Myślę, że niejeden z cromaniaków mnie zrozumie :mrgreen:

Cóż, serce nie sługa ;)

I to by było na tyle moich wywodów... ;)

Dziękuję Wam za uwagę, czas poświęcony na czytanie tych "wypocin" :mrgreen: Dziękuję za dedykacje muzyczne, za przemiłe towarzystwo, za wyrozumiałość dla naszej szurniętej ekipy :oczko_usmiech:
Za rady, wskazówki, a nawet za krytykę :lol:

Było mi bardzo miło przeżyć ten wyjazd jeszcze raz - tym razem z Wami ;) Cieszę się, że mi towarzyszyło całe mnóstwo tak fajnych ludzi :D

Pozdrawiam Was serdecznie, jeszcze raz dziękuję i co złego, to nie ja :oczko_usmiech:

Do zaś :papa:
Paulina - Eunike1984 8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.10.2014 00:10

Eunike1984 napisał(a):
I teraz najważniejsze: moje serce zostało w Cro i na razie nic tego nie zmieni. No, chyba że planowana przyszłoroczna Lefkada, bo serce zabiło mi równie mocno, jak w przypadku Cro, kiedy zobaczyłam foty ;)

Więc, kiedy ktoś zapyta mnie: Włochy czy Chorwacja - odpowiem bez zastanowienia CRO! :D
Bez dwóch zdań :hearts: :hearts: :hearts: Za to z tysiącami wykrzykników :oczko_usmiech:

Cóż, serce nie sługa ;)

I to by było na tyle moich wywodów... ;)

Dziękuję Wam za uwagę, czas poświęcony na czytanie tych "wypocin" :mrgreen: Dziękuję za dedykacje muzyczne, za przemiłe towarzystwo, za wyrozumiałość dla naszej szurniętej ekipy :oczko_usmiech:

Było mi bardzo miło przeżyć ten wyjazd jeszcze raz - tym razem z Wami ;) Cieszę się, że mi towarzyszyło całe mnóstwo tak fajnych ludzi :D

Pozdrawiam Was serdecznie, jeszcze raz dziękuję i co złego, to nie ja :oczko_usmiech:

Do zaś :papa:
Paulina - Eunike1984 8)

Hvala :D :D :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 24.10.2014 08:43

Eunike1984 napisał(a):Więc, kiedy ktoś zapyta mnie: Włochy czy Chorwacja - odpowiem bez zastanowienia CRO! :D

Zrozumie :)

Eunike1984 napisał(a):I to by było na tyle moich wywodów... ;)

Bardzo dziękuję za relację! :)
Miło było poczytać i pooglądać, szczególnie w ostatnie dni, kiedy pogoda już taka szaro bura :mrgreen:

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

ITALIA 2014 - czyli czy Włochy wygrają z Chorwacją? - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone