Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ITALIA 2014 - czyli czy Włochy wygrają z Chorwacją?

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.10.2014 18:10

Każdy ma prawo do różnych porównań, ale też każdy ma prawo do oceny, czy porównanie państw po zobaczeniu kilku miejsc
ma sens :roll:

Ja w każdym razie w życiu bym sobie nie pozwolił na porównanie 2 państw po wizycie w 2 miejscach,
po 1 w każdym państwie. :D
Żaden ze mnie ekspert,
trochę :roll:
znam Włochy i Chorwację, byłem tam kilka razy częściej niż po 1 razie, nadal te kraje nie poznałem :!:
Daleko mi do zjedzenia tej beczki soli :wink:
Ale te kraje są po prostu inne 8)

Korczula czy Amalfi :?:
Rozumiem ten dylemat. :D
Oceniajmy miejsca, które poznaliśmy

Ale Włochy czy Chorwacja :?: :roll:
Na to pytanie nie ma odpowiedzi

Oba kraje są piękne :D
Ostatnio edytowano 20.10.2014 22:38 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 20.10.2014 18:21

Lednice napisał(a):Jakie Włochy :?: :!: :roll:

Amalfi i okolice to mały kawałeczek Włoch.

Jak już to możecie go porównać z wyspą Korczula, gdzie byliście rok temu. 8)

Żeby porównać oba kraje: Włochy i Chorwację trzeba zjeść beczkę soli,
zwiedzić każdy z nich wielokrotnie,
nie tylko kurort, ale i duże miasta, także tereny, gdzie nie ma najazdu turystów w sezonie,
najlepiej w obu krajach mieszkać i pracować lub studiować przez pewien okres czasu :wink:
Wtedy takie porównanie będzie miało jakikolwiek sens 8)

...e ..no Tadzinku 8O nie rob gańby :wink: ...myśle co Ci sie ino tak wymcknyło 8O , tym bardzij coś je ziomal s Ciesyńskigo :roll:

...hm.. ale do Stowazysenia Umarłych Poetów .... to Ty mi racyj nie pasujes pierniku :mrgreen: ..nie idź tom drogom :mrgreen:

..sorki za off..

Pozdrówki no i Carpe Diem :wink: :mrgreen: :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.10.2014 18:26

Eunike1984 napisał(a):Ale spróbuję zrobić coś dla Ciebie - jak nadarzy mi się okazja zamieszkam z kilka lub kilkanaście lat we Włoszech, żeby poznać ten kraj tak dobrze jak Ty. Później przeprowadzę się do Chorwacji, żeby dorównać Ci wiedzą w znajomości i tego kraju. A jak już będę w podobnym wieku do Ciebie - no może w troszkę mniej zaawansowanym stadium :mrgreen: - to napiszę relację. Może wtedy Ci "dogodzę", chociaż jakoś w to powątpiewam... :roll:

:lool: :lool: :lool:

Eunike1984 napisał(a):Czyli oczekujcie mnie na forum za kilkadziesiąt lat :oczko_usmiech:

Nie zgadzam się :roll: ,
czekam na Wenecję :wink: .
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 20.10.2014 18:33

No to bawimy się dalej i Carpe diem
:mrgreen:
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 20.10.2014 18:55

andeo - rozwalasz:) myślę, że tą wspaniałą pieśnią stonowałaś/eś nieco negatywne emocje w tym wątku.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 20.10.2014 19:04

O to chodzi :papa:
PS.jestem dziewczyną :wink:
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 20.10.2014 19:09

andeo napisał(a):O to chodzi :papa:
PS.jestem dziewczyną :wink:

To tym bardziej mi miło:)
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 21.10.2014 14:49

Ale się fajnie muzycznie zrobiło ;)

My na wyjazd zgraliśmy sobie Al Bano i Rominę Power - Felicita, Ci sara, Tu, soltanto Tu i takie tam... Żeby wczuć się w klimaty ;)

Lednice, jaka agresja? Oko Ci podbiłam czy co? :lol: Ja jestem delikatna i spokojna jak baranek :oczko_usmiech: Fajnie, że wyraziłeś swoje zdanie. W ostatnim poście jakoś to ładniej ująłeś ;) Dziękuję za opinię i lecimy dalej 8)

A więc, czas na Wenecję :)

Naczytaliśmy się o - delikatnie mówiąc - trudnościach w znalezieniu parkingu... I choć wyruszyliśmy z wiarą, że o tej porze roku i dnia może będzie łatwiej, tak wjeżdżając do centrum, mojego męża od razu chol**a wzięła 8O :evil:
Jaki był wściekły! 8O
Parking podziemny na 2 godzinki spaceru się nie opłacał. Mijamy go więc i jedziemy dalej. Tu tworzy się korek i wszystkie auta nieruchomieją... Ale jakoś się poprzeciskaliśmy - chociaż Włosi uparci i nie bardzo chcieli wpuszczać... Ale udało się. Teraz już jakąś możliwość manewru mamy :D

I nagle, przed nami ukazuje się miejsce parkingowe 8O Normalnie jakby czekało na nas :D Za nami kolejka - gdyby się dało, to by przefrunęli, żeby tam stanąć... :lol:
A tymczasem, znowu nam się udało - tak jak w Sorrento :D Niebieska linia - 2 euro/dzień. Jupppii !!!

Zabieramy sprzęcior fotograficzny i ruszamy :)

Od razu uprzedzę, że nasz aparat do robienia zdjęć w nocy się nie bardzo nadaje, dlatego wyszło to jak wyszło... :( Ale trudno. I tak zdjęcia nie oddają uroku danego miejsca, na żywo wszystko jest ładniejsze ;)

Wenecja - chociaż początkowo wcale mnie nie nęciła, to jednak być może kiedyś się skuszę i tam wrócę, bo chciałabym ją zobaczyć za dnia. W nocy jakoś nie powala... :roll:
Poza tym, nie widzieliśmy zbyt wiele... Gdybym wiedziała, że jednak nam się uda tam dotrzeć, to poczytałabym gdzie iść i co zobaczyć - a tak, zobaczyliśmy może 1/4 Wenecji. Ale będzie przynajmniej po co wracać ;)

Zagłębialiśmy się też w węższe i ciemniejsze uliczki, które podobno są tą prawdziwą Wenecją, a nie tą typowo turystyczną. Ale jakoś tak ponuro tam było... :roll:

Oczywiście życie nocne tętni - dyskoteki, bary, restauracje - zresztą, jak wszędzie ;) Młodzież siedzi na schodach przy mostkach i sączy coś przez słomki ;) Ogólnie - luzik.
Spacer zaliczyliśmy do w miarę udanych - na tyle, na ile się dało ;) Zjedliśmy pizzę i lody, i pomaszerowaliśmy do auta.

Czas na kąpiel i spanko ;)

Poniżej odrobina Wenecji :)
Załączniki:
DSC_1558a.jpg
DSC_1561a.jpg
DSC_1571a.jpg
DSC_1573a.jpg
Spojrzenie w kierunku centrum - parkingi...
DSC_1588a.jpg
DSC_1592a.jpg
DSC_1599a.jpg
DSC_1605a.jpg
DSC_1607a.jpg
DSC_1616a.jpg
Baaardzo drogie maski... :/ To chyba te prawdziwe...
DSC_1621a.jpg
DSC_1627a.jpg
DSC_1631a.jpg
DSC_1646a.jpg
DSC_1649a.jpg
Restauracyjki pełne ludzi
DSC_1660a.jpg
Imprezowy statek ;) Z daleka wyglądał jak wielka oświetlona choinka...
CSC_1664.JPG
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 21.10.2014 15:00

Na razie to tyle.
Następnego dnia faktycznie zrobimy - Ciao ciao Italia ;)
:papa:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.10.2014 15:02

Eunike1984 napisał(a):Wenecja - chociaż początkowo wcale mnie nie nęciła, to jednak być może kiedyś się skuszę i tam wrócę, bo chciałabym ją zobaczyć za dnia. W nocy jakoś nie powala... :roll:

U mnie na odwrót. Dwukrotnie zwiedziłem Wenecję za dnia i przeglądając wątki stwierdziłem,
że następny raz musi być di notte. :)
Eunike1984 napisał(a):Poza tym, nie widzieliśmy zbyt wiele... Gdybym wiedziała, że jednak nam się uda tam dotrzeć, to poczytałabym gdzie iść i co zobaczyć - a tak, zobaczyliśmy może 1/4 Wenecji. Ale będzie przynajmniej po co wracać ;)

Przez 2 godziny, to raczej 1/40 :oczko_usmiech: Ale - jak piszesz - będzie po co wracać. :wink:
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 21.10.2014 15:05

A może i 1/40 ;) Było cimno i licho wie ile widzieliśmy :mrgreen:
Mąż panikował nawet, czy się nie zgubimy i znajdziemy parking :lol: Tak mu się poplątały te uliczki :oczko_usmiech:
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 21.10.2014 15:40

Witam
my w tym roku tez bylismy w Wenecji mieszkaliśmy przez tydzień w Punta Sabbioni zwiedziliśmy Lagunę Wenecką ile się da korzystając z Vaporetto,mogliśmy sobie pozwolić na rożne pory i miejsca zwiedzania co tez robiliśmy w przedostatni dzień postanowiliśmy zwiedzić Wenecja nocą i to był strzał w 10 wróciliśmy ostatnim tramwajem do Punta Wenecja jest Piękna czy to w dzień czy w nocy ale w nocy ma swój niepowtarzalny klimat.
kilka fotek wrzuciłem tutaj
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 22.10.2014 11:22

Jacek, widziałam te fotki - są piękne. Widać, że w sumie to prawie nic nie widzieliśmy :( Przynajmniej nie to, co było warto :roll:
Gdyby nie to, że wczas rano musieliśmy wyjeżdżać, to pewnie co najmniej pół nocy bym tam spacerowała, by wyszukać te piękne miejsca.

Niestety, choć bardzo się staraliśmy znaleźć Plac Św. Marka - nie udało się...
Janek kojarzył tylko - cytuję:
"tu jest fajny placyk, jak w Krakowie - z takimi sukiennicami... Gdzie on jest? Tam jest taka wieżyczka..."

Pytamy więc przechodniów o wieżę i w/w plac. Pokazują paluchami różne kierunki i tysiące różnych wież... :?
Trafiamy na jakiś placyk, później na następny itd. Żaden nie jest tym, co trzeba...

Jan wraca do auta niezadowolony, bo znowu nie widział słynnych weneckich "sukiennic" :lol:

No, cóż - mówi się trudno i żyje się dalej ;)

P.S.
O Wenecji coś tam jeszcze nadmienię w moim skromnym podsumowaniu wakacji :papa:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.10.2014 11:39

Eunike1984 napisał(a):Niestety, choć bardzo się staraliśmy znaleźć Plac Św. Marka - nie udało się...
Janek kojarzył tylko - cytuję:
"tu jest fajny placyk, jak w Krakowie - z takimi sukiennicami... Gdzie on jest? Tam jest taka wieżyczka..."

Pytamy więc przechodniów o wieżę i w/w plac. Pokazują paluchami różne kierunki i tysiące różnych wież... :?
Trafiamy na jakiś placyk, później na następny itd. Żaden nie jest tym, co trzeba...

To wielka szkoda. Byliście wieczorem, więc pewnie nie zauważyliście tabliczek na ścianach budynków.
Snując się po uliczkach i mostach w końcu trafi się na drogowskazy wiodące do głównych atrakcji turystycznych.

drogowskaz_w_wenecji.JPG
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 22.10.2014 11:47

No tak ,placu św Marka i mostu Rialto trochę szkoda ,ale może jeszcze kiedys się wybierzecie.Ja byłam dawno temu, mam zdjęcia tylko z aparatu na kliszę ,słabe są :D Fajnie wspominam rejs tramwajem wodnym ,wsiadła duża grupa,jakaś orkiestra,każdy w wiolonczelą,skrzypcami ,gitarą pod pachą,zrobiła się tłoczno,ale fajny widok to był .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

ITALIA 2014 - czyli czy Włochy wygrają z Chorwacją? - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone