Janusz Bajcer napisał(a):Do zwiadzania polecam Porec, Vrsar, Rovinj, Pulę, Rabac,
Największą i chyba niepodważalną perła Istri jest Rovnij który trzeba zobaczyć koniecznie a już na pewno wtopić się w atmosferę starówki
Potem Pula - dużo rzymskich pozostałości, trochę po Austro-Węgrach można popłynąć na wyspy Brijuni
Co do Porecza to mam mieszane uczucia. Bo Porecz to tak naprawdę tylko bazylika Eufrazjana. Rzymskie pozostałości są nijakie, ciężko je znaleźć a wpływy weneckiego renesansu znajdziecie też w Rovnij
We Vrsarze nie byłem więc nie bedę się wypowiadał ale co warto zwiedzić w Rabaczu? To typowa turystyczna miejscowość. Nie ma zabytków.
Co innego pobliski Labin. Ciekawy typowy dla Istri i północnych Włoch układ starego miasta na szczycie zniesienia, mury, stare budowle. Ulubione miejsce artystów choc jakichś wybitnych zabytków nie ma
Nie napisałeś Januszu nic o ok 1000-letnich miasteczkach w środku Istri takich jak Motovun Grożnjan Buzet Pazin Boć. Dla mnie sa ciekawsze niż Porecz bo zachowały do dziś atmosferę średniowecznych miasteczek obronnych.
No może Pazina nie polecam - to spore uniwersyteckie miasto, gdzie z dawnej przeszłości pozostała kasztelnia i jedna średnioweiczna sypiąca się ulica koło niej oraz ruiny twierdzy a właściwie jedna jej ściana
Janusz Bajcer napisał(a):najmniejsze miasto świata Hum zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link , .
Hum to najmniejsze
ufortyfikowane miasto bo czy to miasto czy wieś jak nie ma rynku to trudno powiedzieć. A tam konoba z przysmakami miejscowymi. Krok dalej jest Roć.
Można jeszcze pooglądać sobie bogactwo w Opatiji, można zobaczyć Rijekę
Janusz Bajcer napisał(a):wycieczkę statkiem do Limskiego Fiordu.
Nie trzeba koniecznie płynąć. Nad limski fiord można podjechać i zejść do restauracji z ostrygami i nie tylko
Janusz Bajcer napisał(a):O tej porze pewnie więcej pozwiedzasz niż poleżycz na plażach, bo z pogodą może być róznie, upałów już się nie spodziewaj-życzę miłego zwiedzania.
To niestety prawda, na Istri we Wrześniu lubi sobie przelotnie popadać.
Nic wielkiego,nie jest zimno, morze też ciepłe ale leżenie na plaży nie jest zbyt ciekawe[/b]