Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria we wrześniu

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacusek
Croentuzjasta
Istria we wrześniu

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 25.08.2022 12:31

W czerwcu miałem wielkie plany, ale nie wyszło. Mogę pojechać od 10.09 na 2 tygodnie, ale raczej Istria. czy z waszego doświadczenia pogoda jeszcze znośna. Myślę o campingu w mobilhomie.
Z góry dzięki
marco156
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco156 » 25.08.2022 12:42

Pogoda na Istrii we wrześniu jest jeszcze w porządku. Nie zastanawiaj się tylko jedź.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 25.08.2022 13:13

czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 25.08.2022 13:30

Byłem rok temu 3dni na początku września przejazdem z Wenecji na Dalmację i powiem że pogoda mnie zaskoczyła było po 30ºc :papa:
anthony1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anthony1981 » 26.09.2022 11:51

Wróciłem z Istrii dokładnie dwa tygodnie temu po tygodniowym pobycie. Pogoda w kratkę. Rok temu Crikvenica również w bardzo mocną kratkę - co drugi dzień pochmurny i chłodny, a to nie daleko (końcówka sierpnia). Wracając do Istrii to było sporo deszczu i mam tu na myśli ekstremalne ulewy a nie mżawkę. Raz zaryzykowałem i pojechaliśmy do Triestu - nie dało się wysiąść z samochodu, musieliśmy w ogóle wycofać się do Kopru, żeby w ogóle podbiec gdzieś na kawę i patrzeć na zalewaną wodą zatokę. Drugim razem ulewa przegoniła nas z plaży, staliśmy po stanowiskiem ratownika żeby w ogóle gdzieś chwilę się schronić (Umag). Padało też i grzmiało podczas wypadu innego dnia w interior.
Jak ktoś ma 100% Słońca na Istrii to zazdroszczę, ja byłem trzeci raz tam lub bezpośredniej okolicy i zawsze jest to pół na pół z pogodą (chmury/bezchmurnie).

W załączniku ponury Ja, kontemplujący gdzieś nad wodą w sierpniu rok temu. Także północna Chorwacja to żadna gwarancja pogody pod koniec sezonu, ale trzeba to wziąć na klatę. Za to jak wychodzi Słońce to zawsze jest upalnie.
Załączniki:
cro2021-pogoda.png
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 26.09.2022 12:06

No to miałeś pecha. Nasz pobyt 4-15.IX super pogoda, w nocy ok 20 st. w dzień dużo słońca 25-29 st. /w cieniu/. Woda super, ciepła, trochę grzmiało i kropiło, ale w tym czasie było ciepło, jak wyszło słońce to już lampa. Okolice Labin.
Załączniki:
ravni plaze.jpg
Ostatnio edytowano 26.09.2022 17:13 przez damianisko5, łącznie edytowano 2 razy
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 26.09.2022 13:24

19-28.08.2022, Rabac - pogoda była tip-top, w dzień grzało, w nocy chłodziło. Aż chciało się spać na balkonie. Deszczu przez 9 dni tyle co księdzu z kropidła, bo gdzieś tam w oddali, chyba nad Rijeką przeszła większa burza. Woda co dzień fajna temperaturka, coś koło 23-24 stopnie. We wrześniu to pewnie będę jeździł na urlopy, jak młodsza córka się usamodzielni, czyli za jakieś...15 lat ;-)
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 26.09.2022 15:53

Łukasz Ciupa chciałeś się pochwalić że byłeś w sierpniu w tandetnym Rabacu? To wspaniale ale nikogo to nie interesuje! Temat dotyczy Istrii WE WRZEŚNIU!
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 26.09.2022 20:36

victoo napisał(a):Łukasz Ciupa chciałeś się pochwalić że byłeś w sierpniu w tandetnym Rabacu? To wspaniale ale nikogo to nie interesuje! Temat dotyczy Istrii WE WRZEŚNIU!
Po pierwsze nie pochwalić, bo czym tu się chwalić?!? Po drugie w końcówce sierpnia a to już sporo zmienia, po trzecie - jeśli Rabac jest tandetny to identycznie tandetna jest każda mieścina wzdłuż całego wybrzeża Chorwacji, z kilkoma wyjątkami oczywiście. A co do września 2022, to: https://www.eska.pl/news/to-najzimniejs ... -mshp.html Zatem wielce prawdopodobne, iż wrzesień statystycznie będzie też zimniejszy na południu Europy, a na Istrii tym bardziej w porównaniu z Dalmacją. Moja siostra wróciła wczoraj z tygodniowego wypadu do Split i temperaturę miała 23-24 w dzień a w nocy po kilkanaście więc też szału nie było. Woda miała w przybliżeniu tyle samo co powietrze.
robiz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robiz » 26.09.2022 21:18

ŁukaszCiupa napisał(a):Moja siostra wróciła wczoraj z tygodniowego wypadu do Split i temperaturę miała 23-24 w dzień a w nocy po kilkanaście więc też szału nie było. Woda miała w przybliżeniu tyle samo co powietrze.

Od 10 lat jeżdżę we wrześniu do Chorwacji i przez te lata w większości pogoda była super . Co kilka lat zdarzają się jednak lekkie anomalia pogodowe np. w 2014r lub w 2017r. W tym roku byłam w Chorwacji od 5 do 20 września w Dalmacji i faktycznie pogoda była gorsza tzn. dużo wiatrów, wzburzonego -ale ciepłego morza , częstego zachmurzenia i niższa temperatura -szczególnie w drugim tygodniu. Jednak w Chorwacji jak jest 24 stopnie w cieniu to jest miło , bo się mnie pocisz , za to w słońcu jest gorąco.

A w ostatnich dwóch latach tj. w 2020 i 2021 r drugi tydzień września spędziłam na Istrii i była piękna i słoneczna pogoda :papa:
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 22.09.2024 13:44

Zerkam teraz, Rijeka i Pula po 25 stopni, Zadar i Split po 25, dopiero Dubrownik 27. Wszędzie słonecznie i to jest najistotniejsze. Przy słonecznej pogodzie to do połowy października można w Cro wszędzie na plaży przyjmie posiedzieć. W tym i poprzednim roku woda osiągnęła latem 30 stopni, były wszędzie na południu fale upałów, więc woda pewnie i głębiej niż zwykle też się ogrzała, a to oznacza że jeszcze można będzie popływać do końca września. Zerkam na "Mošćenička Draga webcam beach
Home Webcams Croatia Istria"
https://www.whatsupcams.com/en/webcams/ ... cam,Istria
i sporo ludzi plażuje.

Powrót do Pogoda i klimat