Miejsce:
Rovinj, południowa część miasta, dzielnica z samymi domkami
Apartament: „Ivana”
Wielkość obiektu: 4-5 apartamenty
Okres: wrzesień 2012, w ciemno,
Cena: 40 eur (wyjściowa 45), 2+1 (9 lat)
Zwierzęta: nie wiem, temat mnie nie interesował
Wyposażenie: apartament na parterze, mała łazienka, pokój z łóżkiem małżeńskim i rozkładaną wersalką, wi-fi (w cenie), kuchnia ze stołem w pełni wyposażona z wyjściem do ogródka
Właściciel: Ivana mówi po chorwacku lub niemiecku, komunikacja po angielsku praktycznie nie możliwa (cyfry pisaliśmy na kartce
, mieszka na piętrze domu, nie przeszkadza i nie wtrąca się, ale pomocna
Sklep/zaopatrzenie: nie duży Konzum, 3-4 min spacerkiem lub piekarnie do 7 min w kierunku centrum, Plodine i Lidl samochodem do 3 min - na obrzeżu Rovinj
Centrum/Starówka: z mapy spacer może wydaje się duży, ale naprawdę to 10-12 min w jedną stronę
(oczywiście nie z 2-latkiem idącym na własnych nóżkach, ale z 9-latkiem tak) Plaża:
1. ok. 10 min na nóżkach po chodnikach, płasko, koło kompleksu hoteli, plaża drobne kamyki, wąska, przechodzi się przez wąski pas lasku – oglądaliśmy zanim znaleźliśmy miejscówkę
2. Polecona przez właścicielkę, strzał w 10
ok. 15 min na nóżkach, też po płaskim, ale bez chodnika, bezpiecznie, bo wzdłuż uliczki osiedlowej. Możliwe jest podjechanie samochodem do bramy na plaży, parking w IX.2012 darmowy – nie widziałam żadnej informacji o opłatach w innym okresie
Przechodzi się przez lasek i pierwsza zatoczka (A) – nie poraża zachwytem, druga strona cyplu, na otwarte morze: kamyki, bokiem skałki, mała restauracyjka przy plaży
Zaleta: łagodne zejście do morza, lasek nad głową niedający cienia, ale towarzysząca nam 3 letnia podróżniczka mogła spokojnie w wózku w cieniu sobie pospać
Plaża 2