weldon napisał(a):.........................
Puszki z fasolką po bretońsku mi wozić, a nie szukać specjałów chorwackiej kuchni,
bo, jak się okazuje, kompletnie nie mam o nich pojęcia.
Może jakiś krótki przewodnik byś zmajstrował, żeby wiadomo było o co się pytać i czego dopominać?
Hmmmm ..... przewodnik mówisz !
Trochę informacji na temat żywieniowej "nomenklatury" jest w relacji przy okazji opisu naszych wizyt w "Konobie Rogočana".
Jeśli chodzi o własne eksperymenty w tej dziedzinie !
... to wystarczy rekonesans po rybnym bazarze (i nie tylko ) i "wyposażenie" spiżarni w takie ingrediencje jak:
wszelkie morskie żyjątka ... np.
- ryby ... orada, škarpina, brancin, oslic, tuna, itp. i ... td.
- oraz ... takie jak homarce, kalmary, krewetki, małże, sercówki, przegrzebki,
- na surowo ... ostrygi, jeżowce(samiczki
),
... a do tego :
- pomidory ,czosnek, cebulę, natkę pietruszki, oliwki,
- liście laurowe, rozmaryn, tymianek, bazylię,
- oliwa z pierwszego ... ( jasne, że jak oliwa to z oliwek ... innej nie ma
), ocet winny lub balsamiczny,
- sól i pieprz ... do smaku !
- białe i czerwone wino ...
do woli !!!
- owoce.
I do dzieła !
Smacznego!
W razie co ... zawsze służę (służymy) pomocą... w konsumpcji także !