napisał(a) Piotr.H » 10.09.2011 13:06
Ja polecam Rovinj.
Byłem w tym roku od 24.06 do 09.07 z żoną i 3 letnim synkiem.
Mieszkaliśmy w apartamencie na ul. 43 Istrske Divizije nr 33.
Właściciele, starsze małżeństwo, Ana i Oto - bardzo sympatyczni.
Tel:00385/52/813-012
Mob:00385/98/602/676
Codziennie rano dawali nam świeże figi, a Oto częstował mnie trunkami najczęściej Rakiją.
Ja płaciłem za apartament składający się z sypialni z łóżkiem małżeńskim i kuchni z łóżkiem rozkładanym oraz łazienki 40 euro (cena wyjściowa 45 euro, ale że było przed sezonem i moja rodzina tam jeździ od trzech lat dostałem rabat). Pokoje z łazienkami były po 36 Euro był też apartament za 65 euro oraz mniejsze pokoje w tym jeden z łazienką z korytarza.
Do centrum 10 minut spacerkiem, do Konzuma 3 minuty, ja jeszcze chodziłem po wędlinki i sery do masarni 4 minuty.
Na plażę jeździliśmy autem 5 minut. najczęściej Villas Rubin oraz do parku. Plażę w Villas Rubin polecam dla Cromaniaków z dziećmi. Jest tam darmowy kompleks basenów jedyne za co płacimy to zjeżdżalnia (2 Kuna za zjazd). Są oczywiście prysznice oraz ratownik. Poza tym tor przeszkód, rowery wodne, ski itp ale nie korzystałem stąd nie wiem jakie ceny.
W parku jest jedna plaża piaszczysta ale większość kamienistych i żwirowych. Fajna żwirowa jest przy Cuvi takim małym pensjonacie w parku.
Co dziennie można korzystać z innej plaży - tyle ich tu jest.
Będąc w Rovinj koniecznie trzeba odwiedzić Wenecję. Popłynęliśmy z biurem Kompas, miało najlepszą ofertę 299 Kuna, dziecko połowę, a do 2 lat za darmo. Na statku dokupiliśmy atrakcje typu: tramwaj wodny, taksówka wodna i gondola oraz obiad za 164 Euro za nas trójkę, a raczej dwójkę gdyż tym razem dziecko było za darmo.
Oczywiście wycieczka do Puli gdzie jest Koloseum 80 Kuna od osoby dorosłej dziecko za darmo.
Do Porecia skąd z powrotem musiała prowadzić żona a to dlatego że była degustacja trunków.
Po drodze Dino Park Funtana gdzie są dinozaury 100 Kuna od osoby dorosłej za dziecko nie liczyli. Mój syn był zachwycony bo jest tam taki budynek ala Cyrk gdzie o 12.00 jest pokaz sztuczek o 14.00 pokaz akrobacji cyrkowych, a później jeszcze jeździł facet z babką motocyklem na linie.
Oczywiście warto odwiedzić Lim Fiord czyli Kanał Limski ja pojechałem autem w drodze z Funtany ale polecam rejs łodzią.
Jest jeszcze mnóstwo wysp z najważniejszą Czerwoną wyspą ale w tym roku żadnej z nich nie zwiedziłem (brakło czasu-byłem tylko 2 tygodnie).