martus_b napisał(a):witam,
podłączę się i będę wdzięczna za podpowiedzi;)
wybieram się na 5 dni od przyszłej środy na Istrię. Jak w temacie - będzie to mój pierwszy raz na Istrii, więc mam kilka pytań. Jedziemy w 4 osoby, chcielibyśmy mieć blisko ładne , większe miasteczko z rozwiniętym życiem nocnym (niekoniecznie dyskoteki, ale żeby knajpki nie zamykały się o północy, czego kiedyś doświadczyłam w Biogradzie;)) i bliskość plaży od centrum miasta, tylko nie takiej betonowej o szerokości 2 metrów tylko troszkę większej i zadbanej. I nie chodzi mi o bezludną plażę z piaskiem i turkusową wodą, ale miejscem gdzie można szybko i sprawnie dotrzeć żeby choć trochę odpocząć i naładować baterie w tak krótkim czasie (większa ilość turystów nie przeraża mnie). Rozważałam Rovinj lub Rabac (po przeczytaniu kilku relacji z cro frum). Ewentualnie okolice Zadaru jako inna opcja. Bylam w Nin obok Zadaru jakis czas temu, ale pomimo dość przystępnej plaży jest to zbyt spokojne miejse;) Proszę o informacje o plażach w wymienionych miasteczkach, ewentualnie który region miasta jest bliżej plaży ( na mapie widzę, ale nie wiem która plaża jak wygląda;)) . I ostatnia prośba - jeśli ktoś był i w Rovinj i Rabac - które z tych miasteczek bardziej nadaje się dla młodych ludzi, bez dzieci, zeby tak jak pisałam, wieczorami posiedzieć w knajpce przy chorwackim piwku:)
Bardzo dziękuję za podpowiedzi
Marta
W Rabac nie byliśmy, ale jeśli chodzi o życie nocno-knajpiane, myślę, że Rovinj będzie strzałem w 10