Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria? Nie żałuję!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
michAŁ73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michAŁ73 » 13.07.2015 15:14

To i ja sobie przycupnę. Istria to nasz tegoroczny cel :)
Cornugon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cornugon » 17.07.2015 15:17

Mam nadzieję za ciut ponad 2 tyg wylądować w Rovinji....
hu_ana
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hu_ana » 22.07.2015 12:33

Hej alka_z! Z przyjemnością przeczytałam dotychczasową relację z Waszego pobytu na Istrii. Wybieram się w te strony we wrześniu, dlatego liczę na dalszy ciąg opowieści i kolejne zdjęcia - zaczynam planować co zobaczyć, może mnie jeszcze zainspirujesz? :D

p.s. Witam wszystkich na forum!!! :papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.07.2015 12:58

Fajnie tu u Ciebie.
Też się parę lat temu wbrew opiniom wszystkich dalmacjomaniaków zdecydowaliśmy na Istrię i nie żałowaliśmy ani sekundy.

Pod wieloma Twoimi stwierdzeniami mogę się podpisać 8) . Np.
alka_z napisał(a):Kamenjak to obowiązkowy punkt podróży na Istrię. Jeśli wrócimy na wschodnie wybrzeże, na pewno zajrzymy tam ponownie.

alka_z napisał(a):W sumie do teraz nie wiem jak weszłam na górę. (...) U góry wiem, że wejście tutaj było jedynym słusznym rozwiązaniem.

Pozdrawiam!
alka_z
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) alka_z » 22.07.2015 21:03

Po dniu plażowania (pogoda fantazja) i cieszenia się takimi rarytasami

Rybki.JPG

wybraliśmy się na chyba najbardziej wyczekiwaną przeze mnie wycieczkę. W mojej głowie ciągle pałętają się marzenia o Toskanii. Oglądałam kiedyś program Makłowicza z Istrii i wiedziałam, że są miejsca w głębi półwyspu, które zobaczyć muszę. Plan był taki: Motovun-Groznjan-Piran. Pogoda miała się nieco pogorszyć, ale poszliśmy na żywioł. Bałam się drogi do tych małych miasteczek. Okazało się, że nie było z nimi najmniejszego problemu. Wszystko dobrze oznakowane, widokowo super, odległości na tyle małe że cała trasa przebiegła dosyć szybko (wyjątek to Słowenia, ale o tym trochę później).

Na pierwszy rzut poszedł Motovun. Po drodze zatrzymaliśmy się przy tarasie widokowym, starałam się nacieszyć oko tym co widzę i zostawić w głowie jak najwięcej obrazków z tego miejsca. Z całego wypadu na Istrię jest to dla mnie widok zasługujący podium. I poczułam się tak jakby trochę w tej wymarzonej Toskanii...

Motovun31.JPG

W Motovunie zostawiliśmy auto na parkingu poniżej miasta i wdrapaliśmy się na górę. W tym momencie brak słońca był dla nas najlepszym prezentem. Niby kondycję mam nie najgorszą ;), ale przy prawie 30 stopniach i parówie można się zmęczyć. Kolejny raz widoki wynagrodziły nam wszystko.

Motovun4.JPG

Motovun5.JPG

Motovun6.JPG

Miasteczko jest malutkie, ale niezwykle urokliwe. Szkoda tylko, że warunki do fotografowania były wyjątkowo kiepskie. Zdziwiły nas też ceny na miejscu - było taniej niż na wybrzeżu.

Motovun7.JPG

Motovun8.JPG

Motovun.JPG

Motovunłeb.JPG

Motovun2.JPG

Poszwędaliśmy się po "centrum" i wyruszyliśmy zobaczyć Groznjan.

W Groznjanie zaparkowaliśmy przy samym starym mieście. Miasteczko wygląda jakby na jeszcze starsze niż Motovun. Na chwilę złapał nas deszcz, który trochę orzeźwił powietrze.

Groznjan.JPG

Groznjan2.JPG

Groznjan3.JPG

Groznjan4.JPG

Groznjan5.JPG

Groznjan6.JPG

Groznjankwiat2.JPG

motovunkwiat.JPG

Groznjan8.JPG

Po dłuższym spacerze wyruszamy w kierunku Piranu. Już na etapie planowania tej wycieczki czytałam że droga może nie być przyjemna, a znalezienie miejsca parkingowego w Piranie jest dosyć skomplikowane. Nie spodziewaliśmy się jednak prawie godzinnego korka po drodze i zera miejsc parkingowych :) W końcu zdecydowaliśmy się zaparkować w pobliżu murów na parkingu podziemnym. Pełni energii wyszliśmy z parkingu i... burza. Ale nie taka zwykła burza. Ulewa taka, jakiej chyba jeszcze nie widziałam. Schowaliśmy się w pomieszczeniu przy cmentarzu (!) żeby przeczekać najgorsze i... wróciliśmy do Porecia z planem zwiedzenia Piranu w drodze powrotnej do domu. Niestety jak się okazało wtedy też padał tam deszcz.
Mimo wszystko dzień niezwykle udany. Widoki przefantastyczne. Polecam z całego serca.
Załączniki:
Motovun2.JPG
Motovun.JPG
Motovunłeb.JPG
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2015 21:27

Piran, mój ulubiony Piran :D :lol:

Czekam :wink:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 22.07.2015 22:06

marze_na napisał(a):... Też się parę lat temu wbrew opiniom wszystkich dalmacjomaniaków zdecydowaliśmy na Istrię i nie żałowaliśmy ani sekundy...

A ja żałuję :cry:

że byliśmy tam tylko tydzień :cry: :cry: :cry:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 22.07.2015 22:12

:D ...ja natomiast żałuję, że nigdy tam nie byliśmy...
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 22.07.2015 23:27

Grožnjan i Motovum były dla mnie hitami zeszłorocznych wycieczek po Istrii. Piranu niestety nie widzieliśmy.
Na ten dzień był jeszcze zaplanowany Roč , związany z głagolicą i powrót przez tunel Učka.
Cała ta dolina jest warta zobaczenia. Na pewno tam wrócę, aby zobaczyć pominięte miasteczka.
:papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.07.2015 07:40

alka_z napisał(a):wybraliśmy się na chyba najbardziej wyczekiwaną przeze mnie wycieczkę. W mojej głowie ciągle pałętają się marzenia o Toskanii. Oglądałam kiedyś program Makłowicza z Istrii i wiedziałam, że są miejsca w głębi półwyspu, które zobaczyć muszę. Plan był taki: Motovun-Groznjan-Piran.
(...)
Widoki przefantastyczne. Polecam z całego serca.

lubię jego prg i widziałem wiele, ale ten odcinek mi chyba umknął, ale dzięki Tobie namierzył miejsca i zostały wciągnięte na listę życzeń...
btw: nie wiem czy wiesz, ale byliście blisko ciekawego Hum
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 23.07.2015 10:11

Motovun i Groznjan chciałabym bardzo zobaczyć, muszę znów jakiś krótki pobyt w tych rejonach wykombinować, bo dalmatyńskie wybrzeże na wypoczynek jednak bardziej mi odpowiada, a Istria jest do zwiedzania stworzona
Piran jest piękny, a wymieniony przez te kiero Hum warto zobaczyć (w zeszłym roku trafiliśmy tam na gorszą pogodę z zachmurzonym niebem i jego klimat sporo na tym zyskał)
marock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marock » 23.07.2015 11:45

alka_z napisał(a):
Motovun7.JPG

Pod tymi parasolami w ubiegłą sobotę jedliśmy przepyszną pizzę. Rzeczywiście ceny w porównaniu do atrakcyjności tego magicznego miejsca są więcej niż przyzwoite. Obok wiecznie zatłoczonej starówki w Rovinj to moje ulubione miejsce na Istrii :)
alladyndelscorcho
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alladyndelscorcho » 06.08.2015 07:04

alka_z napisał(a):Od stycznia szukałam apartamentu. Znalazłam w marcu. Nie dlatego, że nic mi się nie podobało. Raczej dlatego, żeby trochę bardziej się nad sobą poznęcać :) Znalazłam idealny. 2 sypialnie (wyjazd w dwie pary), kuchnia z niedużym salonem, łazienka, duży taras, balkon. Bjuti. Od tego momentu codziennie cro.pl, ludzik na google maps, kamery internetowe, przeglądanie ofert assistance, ubezpieczenia i odliczanie.

Mam Déjà vu :lol:
Myślałem, że tylko ja jestem taki świr :mrgreen: Trochę mi ulżyło.

Na Istrii byłem w zeszłym roku (Rovinj) i właśnie zbieram się do napisania relacji. Była też Pula i Porec i cudowny Motovun... eh nie mogę tego już dłużej odkładać :)
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 06.08.2015 17:27

Groznjan :hearts: to był hit naszych wakacji 2014 :) Motovun w sumie też, ale ja jakoś dziwnie zapamiętałam, że tam było drogo. No ale to pewnie dlatego, że zwracałam uwagę wyłącznie na ceny trufli :lol: :wink:
marmed
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmed » 06.08.2015 17:56

Pięknie .... dziękuję alka_z bo pomogłaś mi podjąć decyzję co do przyszłorocznego wyjazdu :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży