Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria? Nie żałuję!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 02.07.2015 20:23

gusia-s napisał(a):
alka_z napisał(a):... Istria zawsze wywołuje sporo kontrowersji. Naczytałam się opinii, że po Dalmacji to już nie warto na północ, bo to pewne rozczarowanie... .

I ja tak się naczytałam aż mnie naszła ochota sprawdzić osobiście ;)

Zasłyszane kilka dni temu podczas branżowego szkolenia:
Jedna z osób jedzie do Chorwacji na Istrię - płaci za pokój (soba) około 45 euro.
Inna osoba jedzie w podobnym okresie ale do Dalmacji i płaci około 30 euro za mały apartament.
Oczywiście ta z Dalmacji chwali ..... Dalmację. :wink:
alka_z
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) alka_z » 02.07.2015 21:02

kawo napisał(a):
gusia-s napisał(a):
alka_z napisał(a):... Istria zawsze wywołuje sporo kontrowersji. Naczytałam się opinii, że po Dalmacji to już nie warto na północ, bo to pewne rozczarowanie... .

I ja tak się naczytałam aż mnie naszła ochota sprawdzić osobiście ;)

Zasłyszane kilka dni temu podczas branżowego szkolenia:
Jedna z osób jedzie do Chorwacji na Istrię - płaci za pokój (soba) około 45 euro.
Inna osoba jedzie w podobnym okresie ale do Dalmacji i płaci około 30 euro za mały apartament.
Oczywiście ta z Dalmacji chwali ..... Dalmację. :wink:

Jest coś w tym, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 02.07.2015 21:05

No w cenach kempingów widzę że jest drożej niż na południu ale to nie o cenę nawet chodzi tylko o tę inną Cro :)
blue.wings
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) blue.wings » 03.07.2015 10:22

Cześć, jutro wybieram się na Istrię : Pula-Rovinj-Porec-park Kornati-Park Brijuni-Sibenik-Zadar-Zagrzeb
był ktoś z Was na rejsach Kornati z Zadaru lub z Puli na Brijuni? cena tych rejsów nie jest mała bo 40-42e i na forach jedni napisali,że warto inni ,że nie warto i sama już nie wiem. Oglądałam masę filmików na you tube z tych rejsów i mam mieszane uczucia. Czy ktoś z Was kochani może mi doradzić lub podzielić się wrażeniami. Będę wdzięczna. Magda
alka_z
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) alka_z » 03.07.2015 11:01

blue.wings napisał(a):Cześć, jutro wybieram się na Istrię : Pula-Rovinj-Porec-park Kornati-Park Brijuni-Sibenik-Zadar-Zagrzeb
był ktoś z Was na rejsach Kornati z Zadaru lub z Puli na Brijuni? cena tych rejsów nie jest mała bo 40-42e i na forach jedni napisali,że warto inni ,że nie warto i sama już nie wiem. Oglądałam masę filmików na you tube z tych rejsów i mam mieszane uczucia. Czy ktoś z Was kochani może mi doradzić lub podzielić się wrażeniami. Będę wdzięczna. Magda

Niestety nie byliśmy na tych rejsach, więc nie mogę pomóc. Pewnie jak ze wszystkim, zależy jakie atrakcje lubicie :) Miłego wypoczynku :)
alka_z
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) alka_z » 03.07.2015 19:44

10.06
Chyba jeszcze nigdy nie byłam tak wyspana. Dawno też nie obudziłam się w ciuchach... Szybki rzut oka przez balkon - jest słońce! Na śniadanie dojadamy resztki z podróży, a później wyruszamy na plażing. Temperatura znowu zadziwia - ponad 30 stopni. Woda w morzu ciepła, wchodzimy bez zająknięcia. Tego dnia oceniam sytuację bardziej obiektywnie niż dzień wcześniej. No nie jest to Makarska Riwiera,nie są to plaże Krety, ani złote piaski Bułgarii. To zupełnie inny świat jest. Na plus - dużo intymności, super zatoczki i przejrzysta woda.

DSC_0247.JPG

Na jeszcze większy plus ilość cienia na plażach. No i podobał mi się wybór. To że jeśli masz ochotę to zanurzasz się powoli w wodzie tam, gdzie jest płytko. Albo schodzisz sobie po drabinkach do głębokiej wody. A na minus? Chyba to, że kolor wody jest jednak zupełnie inny. Taki bardziej jakby atrament. No i tych gór mi jednak trochę brakuje... Pod koniec wyjazdu okazało się że góry zastąpił mi widok starego miasta. Jedno jest pewne - o ile w Makarskiej wolałabym chyba nie być w sezonie, o tyle w Poreciu nie chciałabym na pewno. Czerwiec na tych plażach był fantastyczny, zdecydowanie wygrał dla mnie z wrześniową Makarską, ale w sezonie to musi być jednak koszmar.

Po plażingu wyruszamy na pierwszy podbój Istrii - na dzisiaj mamy do zobaczenia Vrsar i Rovinj.

Dojechaliśmy do Vrsaru. Zdziwił nas darmowy, zupełnie pusty parking. Chwilę później pustki przestają nas już dziwić. Zdecydowanie sezon się jeszcze nie zaczął. Czuliśmy się trochę jak w wymarłym mieście - dla nas super. Szwędamy się po uliczkach starego miasta. Podoba mi się tutaj, ale jakby czegoś mi brakuje.
Może to nowa wieża kościoła nie do końca pasuje do tego widoku?

Vrsar.JPG

A jeśli już mowa o wieży to mam straszny lęk wysokości. Paradoks jest taki, że mimo to najbardziej uwielbiam oglądać miasta z góry. Zapada więc decyzja - wchodzimy. W środku okazuje się że schody są betonowe. Uff. Wchodzimy na górę, nogi mi się trzęsą, ale daję radę. Opłacało się :)

Vrsarwidok.JPG

Vrsarwidok2.JPG

Bardzo podobają mi się ławeczki z widokiem. Jakaś para francuskich turystów przyszła sobie na nich posiedzieć z winem i lampkami. Pięknie.

Vrsar2.JPG

Po oględzinach Vrsaru jedziemy na trochę dłużej do Rovinj. Tutaj znalazłam wszystko to, co kocham. Głównie moje ulubione stare mury i wyświstane chodniki <3

Rovinj1.JPG

Bardziej od wysokości boję się drewnianych konstrukcji. Do dziś pamiętam, jak wchodzą na kilka drewnianych schodów prowadzących na dzwonnicę Notre Dame prawie straciłam przytomność. Ale wejść na wieżę w Rovinj muszę. Nastawiłam się psychicznie. Zorganizowałam sobie asekurację. Mąż z tyłu, a O. przede mną. A później zobaczyłam schody i zrobiło mi się słabo.

schody.JPG

W sumie do teraz nie wiem jak weszłam na górę. Może odwagi dodał mi fakt, że Pan przede mną bał się jeszcze bardziej. U góry wiem, że wejście tutaj było jedynym słusznym rozwiązaniem.

Rovinjwidok2.JPG

Rovinjwidok.JPG

Rovinj6.JPG

Szwędamy się po uliczkach, napotykamy na zdecydowanie większą ilość turystów. Moim zdaniem wszystko wygląda dużo lepiej, niż udaje się uwiecznić na zdjęciach.

Rovinj.JPG

DSC_0180.JPG

DSC_0210.JPG

W Rovinj zostajemy na zachód słońca. Jest pięknie.

DSC_0220.JPG

zachód.JPG
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 03.07.2015 20:05

piekara114 napisał(a):
krutom napisał(a):
TomKinS napisał(a):Istrię nie brałem nigdy pod uwagę, jako zbyt europejską, żeby nie powiedzieć zbyt niemiecką,

Niemiecką :?: :?: :?: :?:

Przyłączam się do :?: :?: :?: :?:
Niemcy to może tam są, ale raczej po sezonie. A Istria to Włochy przeplatane z Cro :D

Może chodzi o to, że tam pełno niemieckich... kamperów :roll: :lol: :twisted:

Janusz Bajcer napisał(a):
ruzica napisał(a):Ja też z chęcią poczytam i pooglądam niedocenianą na naszym forum(wg. mnie z niezrozumiałych powodów) Istrię.

Ja zawsze Istrię polecam :lol: byłem 4 razy :lol:

Ja raz, ale kolejne na pewno przede mną- bardzo mi się podobało :)

alka_z z Vrsaru mam bardzo podobne wrażenia, takie senne wręcz wymarłe miasteczko. Mnie jakoś bardzo nie zachwyciło, ale byliśmy przy nieciekawej pogodzie, więc to pewnie dlatego.

A te drewniane schody z Rovinja to jest dla mnie koszmar minionego lata :lol: tzn, ja się wejścia nie bałam, ale zejścia za to nie pamiętam :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2015 20:45

A mi się nie chciało wejść i teraz żałuję :wink:

Obrazek
alka_z
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) alka_z » 04.07.2015 12:56

ruzica napisał(a):
piekara114 napisał(a):
krutom napisał(a):
TomKinS napisał(a):Istrię nie brałem nigdy pod uwagę, jako zbyt europejską, żeby nie powiedzieć zbyt niemiecką,

Niemiecką :?: :?: :?: :?:

Przyłączam się do :?: :?: :?: :?:
Niemcy to może tam są, ale raczej po sezonie. A Istria to Włochy przeplatane z Cro :D

Może chodzi o to, że tam pełno niemieckich... kamperów :roll: :lol: :twisted:

Pod tym względem Istria w tym roku była chyba bardziej holenderska :P

Janusz Bajcer, ruzica - ja chciałabym zobaczyć jeszcze kiedyś wschodnią stronę półwyspu :hut: .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.07.2015 13:33

poczytam, obejrzę, również chętny byłbym na relację z Krety, bo coraz więcej o niej słyszę wokoło, łącznie z opisami na forum
alka_z
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) alka_z » 04.07.2015 14:31

Lednice - widoki z góry zdecydowanie rekompensują wysiłek :)

te kiero napisał(a):poczytam, obejrzę, również chętny byłbym na relację z Krety, bo coraz więcej o niej słyszę wokoło, łącznie z opisami na forum

Na razie zapraszam tutaj :smo: A z tą relacją z Krety to kto wie, może powstanie w zimowe wieczory. Moim zdaniem warto odwiedzić tą wyspę.
kkard
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkard » 04.07.2015 23:29

a czy byłaś może w Wenecji? słyszałam że warto tramwajem wodnym? może kto inny był? jak najlepiej z Istrii odwiedzić Wenecje?
alka_z
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) alka_z » 05.07.2015 00:37

kkard napisał(a):a czy byłaś może w Wenecji? słyszałam że warto tramwajem wodnym? może kto inny był? jak najlepiej z Istrii odwiedzić Wenecje?

Byliśmy w Wenecji, szerzej opisałam to tutaj: pula-wenecja-t15605-15.html
Dużo taniej wychodzi pewnie wycieczka swoim samochodem, ale my postawiliśmy na wodolot i dla mnie to był dobry wybór. Obojętnie jaki sposób wybierzesz, moim zdaniem jest to punkt obowiązkowy będąc na Istrii :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.07.2015 09:44

Lednice napisał(a):
Bea.ta napisał(a):
No proszę Cię..... bo się Franciszek Józef w grobie przewraca :roll:

:)

:D :D :D

Tak śpiewano w Krakowie, Cieszynie, Zagrzebiu, Rijece, Dubrowniku 100 lat temu :D

Obrazek

:oczko_usmiech:

Wejście na wieżę może i trochę straszne ale za to jakie widoki. :)

Pzdr

PS. Wenecja? Będąc za miedzą to obowiązkowo.
alka_z
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) alka_z » 07.07.2015 19:38

12.06
Po dniu spędzonym w aquaparku Aquacolors (polecamy, chociaż mimo że nowy to już w basenach odchodzi nawierzchnia) uciekamy na południe zobaczyć Pulę i park Kamenjak. Mamy dzisiaj najcieplejszy dzień podczas wyjazdu. Po drodze termometr wskazuje 36 stopni. Zdecydowanie nie po to wybraliśmy czerwiec, ale wiadomo - nigdy nie dogodzisz :)

Po drodze do Puli czujemy się trochę jak na Śląsku... Już na miejscu chwilę szukamy miejsca, w końcu parkujemy zaraz obok amfiteatru. Jakoś nieszczególnie zależało mi na tej wycieczce. Idziemy zobaczyć o co tyle halo. No dooobra - amfiteatr zrobił na mnie ogromne wrażenie :) Nie byłam w tym rzymskim, ale to podoba mi się bardzo. Jedno jest pewne, nie odpuszczajcie sobie Puli.

Amfi.JPG

DSC_0284.JPG

DSC_0314.JPG

DSC_0285.JPG

DSC_0317.JPG

Po obejrzeniu budowli z każdej strony idziemy zobaczyć jeszcze Łuk Sergiusza.

Pula.JPG

Pula4.JPG

Pula2.JPG

Pula3.JPG

Jest tak gorąco że marzymy tylko o kąpieli w morzu. Uciekamy Kamenjak. Płacimy za wstęp -decydujemy się zwiedzać park autem. Dostajemy mapkę, z której w sumie nic nie wynika :) Drogi są szutrowe, ale wszedzie da się dojechać bez większych problemów, choć nie wiem jak sytuacja wygląda w sezonie. Wybieramy plaże na chybił trafił. Jestem pewna, że ze wszystkich wybraliśmy trzy najpiękniejsze :)

Pierwsza:

Kamenjak12.JPG

Kamenjak11.JPG

Druga:

Kamenjak22.JPG

Kamenjak21.JPG

Kamenjak23.JPG

Kamenjak24.JPG

Trzecia jest chyba najbardziej znana. Woda ma tutaj fantastyczny kolor. Znajdujemy tu też jedyny otwarty bar.

Kamenjak32.JPG

Kamenjak33.JPG

Kamenjak31.JPG

Kamenjak34.JPG

Kamenjak to obowiązkowy punkt podróży na Istrię. Jeśli wrócimy na wschodnie wybrzeże, na pewno zajrzymy tam ponownie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży