Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria? Nie żałuję!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 01.07.2015 22:52

Istrię nie brałem nigdy pod uwagę, jako zbyt europejską, żeby nie powiedzieć zbyt niemiecką, ale z chęcią poczytam, przecież to też Chorwacja. :)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 02.07.2015 00:27

TomKinS napisał(a):Istrię nie brałem nigdy pod uwagę, jako zbyt europejską, żeby nie powiedzieć zbyt niemiecką,

Niemiecką :?: :?: :?: :?:
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 02.07.2015 09:27

Zasiadam w drugim rzędzie
Mirkok
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirkok » 02.07.2015 09:38

Witam. I ja się zgłaszam. :D
marock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marock » 02.07.2015 10:11

Zgłaszam swoją obecność, choć czasu mam niewiele - 8 DDW. Kierunek... a jakże ISTRIA :lol:
Lisior
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lisior » 02.07.2015 12:25

Istria nie Istria - grunt , że Chorwacja. Jestem i ja :hut:
Ostatnio edytowano 02.07.2015 13:18 przez Lisior, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.07.2015 12:32

krutom napisał(a):
TomKinS napisał(a):Istrię nie brałem nigdy pod uwagę, jako zbyt europejską, żeby nie powiedzieć zbyt niemiecką,

Niemiecką :?: :?: :?: :?:

Przyłączam się do :?: :?: :?: :?:
Niemcy to może tam są, ale raczej po sezonie. A Istria to Włochy przeplatane z Cro :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2015 13:14

Może chodziło o to, że Istria należała do Austro-Węgier do 1918 :roll: 8)

Ale Dalmacja tak samo należała :!: :D

Jak Istria jest niemiecka, to tak samo Kraków i cała Galicja :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 02.07.2015 13:21

Lednice napisał(a):Może chodziło o to, że Istria należała do Austro-Węgier do 1918 :roll: 8)

Ale Dalmacja tak samo należała :!: :D

Jak Istria jest niemiecka, to tak samo Kraków i cała Galicja :wink:

No proszę Cię..... bo się Franciszek Józef w grobie przewraca :roll:

:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2015 13:27

Bea.ta napisał(a):
No proszę Cię..... bo się Franciszek Józef w grobie przewraca :roll:

:)

:D :D :D

Tak śpiewano w Krakowie, Cieszynie, Zagrzebiu, Rijece, Dubrowniku 100 lat temu :D

Obrazek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 02.07.2015 15:13

No bo on nasz :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2015 15:21

ruzica napisał(a):Ja też z chęcią poczytam i pooglądam niedocenianą na naszym forum(wg. mnie z niezrozumiałych powodów) Istrię.

Ja zawsze Istrię polecam :lol: byłem 4 razy :lol:
alka_z
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) alka_z » 02.07.2015 17:06

Witam wszystkich razem i każdego z osobna :) Istria zawsze wywołuje sporo kontrowersji. Naczytałam się opinii, że po Dalmacji to już nie warto na północ, bo to pewne rozczarowanie. Nie zgadzam się z tym, ale o tym później.

TomKinS napisał(a):Istrię nie brałem nigdy pod uwagę, jako zbyt europejską, żeby nie powiedzieć zbyt niemiecką, ale z chęcią poczytam, przecież to też Chorwacja. :)

Widać ogromne wpływy włoskie, ale żeby było niemiecko to nie mogę powiedzieć :)

Będzie mi bardzo miło powspominać moją Istrię razem z Wami.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 02.07.2015 17:30

alka_z napisał(a):... Istria zawsze wywołuje sporo kontrowersji. Naczytałam się opinii, że po Dalmacji to już nie warto na północ, bo to pewne rozczarowanie... .

I ja tak się naczytałam aż mnie naszła ochota sprawdzić osobiście ;)
alka_z
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) alka_z » 02.07.2015 19:52

Też kochacie planować wakacje? Nie wiem czy tylko ja mam takiego fisia. Nie wiem jak ludzie nie planujący wakacji potrafią przeżyć te 50 tygodni w roku. Koszmar. Mąż się ze mnie śmieje, że zaczynam planować kolejne wakacje zaraz po powrocie z ostatnich. A ja przecież nie jestem głupia. Przecież wiem, że wakacje planuje się już podczas albo jeszcze zanim pojedziemy na obecne. Tak było z tą Chorwacją. Miała być w tamtym roku, ale w ostatniej chwili nie wyszło. Padło na Kretę. Nie żałuję. Ale w tym roku już nie było wyjścia. Od zeszłego czerwca szukałam optymalnego miejsca. Musiało być niedaleko bo pierwszy raz autem i na własną rękę. Musiało być dużo cienia, bo w tym roku zakaz wylegiwania się na słońcu. Musiało być w czerwcu, bo tłumów nie znosimy. Musiało być dużo atrakcji bo zawsze może padać (!). Padło na Poreć. Tym razem jeszcze bardziej nie żałuję.

Od stycznia szukałam apartamentu. Znalazłam w marcu. Nie dlatego, że nic mi się nie podobało. Raczej dlatego, żeby trochę bardziej się nad sobą poznęcać :) Znalazłam idealny. 2 sypialnie (wyjazd w dwie pary), kuchnia z niedużym salonem, łazienka, duży taras, balkon. Bjuti. Od tego momentu codziennie cro.pl, ludzik na google maps, kamery internetowe, przeglądanie ofert assistance, ubezpieczenia i odliczanie. Wyjazd zaplanowaliśmy na noc z 8 na 9 czerwca, powrót na 19stego.

Wyjechaliśmy koło 1 w nocy. Po drodze winietki, tankowanie, winietki, tankowanie. Cała droga minęła bardzo spokojnie. Większy ruch zaczął się dopiero w Słowenii. Na miejscu jesteśmy jakoś przed południem. Choć Google maps mówiło że dojedziemy po 8 godzinach.

Jestem straszną pesymistką. Mąż śmieje się też z tego, że nawet w kaloszach boję się wchodzić do kałuży. Moja wizja tych wakacji to przewaga deszczu i odrobina słońca. Stara rudera śmierdząca stęchlizną zamiast wybranego apartamentu. A ta Istria w ogóle istnieje, czy może ktoś chce nas oszukać?

Tymczasem W Cro wita nas lampa. 31 stopni. No i jeszcze miła właścicielka. I wino na powitanie w kuchni.I apartament jeszcze ładniejszy niż na zdjęciach.

Wrzuciliśmy rzeczy do apartamentu. Wypiliśmy wino. Czas na powitanie z morzem.

W mojej głowie plaża w Poreciu wyglądała tak:
ADR-APPLAP-14.JPG
*znalezione na czaswakacji.adriatyk.com.pl

Byłam więc przygotowana na najgorsze. Dochodzimy do lasu. Przechodzimy przez las. Pachnie pięknie. Dochodzimy do deptaka. Schodzimy po schodkach do pierwszej
zatoczki, później do kolejnej. Jest bosko.

DSC_0249.JPG

plaza2.JPG

plaza4.JPG

plaza3.JPG

Zmęczeni zbieramy się z plaży i idziemy do centrum starego miasta. Jesteśmy tak głodni i zmęczeni że już nic nas już dzisiaj nie ruszy. A jednak.
Mamo! Jak tu jest pięknie! Wpadamy w euforię, jemy pyszną pizze z prsutem i wracamy do apartamentu. O 19 idziemy na drzemeczkę. Taką wiecie, godzinną. Budzimy się o 8 rano :)

A. I żeby nie było. Plażowy beton też się znajdzie. Ale po co go szukać? :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży