Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria - najlepsza baza wypadowa?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 26.06.2015 11:19

marock napisał(a):...Wybraliśmy Fazanę i mam nadzieję pokręcić się trochę po okolicy. Kamenjak, Vodjan, Bale a w drodze powrotnej Porec i Motovun - to przynajmniej chciałbym tym razem zobaczyć.

Polecacie coś jeszcze :?:

Jak będziesz mieszkał w Fazanie to koniecznie Brjoni. Tam można zwiedzać w dwojaki sposób:
1. zorganizowany tj. przejazd z przewodnikiem po wyspie i min. muzeum marszałka Tito, ZOO itp.
2. indywidualnie - moim zdaniem lepsze. Po zejściu ze statku w wypożyczalni można wynajac rowery lub melex i objechać samodzielnie wyspę łącznie z kąpielą w okolicach np. pozostałości miasta z czasów rzymskich.
Bilety na statek kupisz np. w biurze turystycznym na ulicy przed portem z którego startuje statek.
A w dalszej odległości Opatija i Lovran.
marock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marock » 26.06.2015 11:33

Crocodyl napisał(a):
marock napisał(a):...Wybraliśmy Fazanę i mam nadzieję pokręcić się trochę po okolicy. Kamenjak, Vodjan, Bale a w drodze powrotnej Porec i Motovun - to przynajmniej chciałbym tym razem zobaczyć.

Jak będziesz mieszkał w Fazanie to koniecznie Brjoni. Tam można zwiedzać w dwojaki sposób:
1. zorganizowany tj. przejazd z przewodnikiem po wyspie i min. muzeum marszałka Tito, ZOO itp.
2. indywidualnie - moim zdaniem lepsze. Po zejściu ze statku w wypożyczalni można wynajac rowery lub melex i objechać samodzielnie wyspę łącznie z kąpielą w okolicach np. pozostałości miasta z czasów rzymskich.
Bilety na statek kupisz np. w biurze turystycznym na ulicy przed portem z którego startuje statek.

Dzięki wielkie za podpowiedź. Przecież z plaży widać te wysepki, będzie frajda dla dzieciaków - statek, ZOO, melex - to bardziej dla mnie :lol: .
A wiesz może jakie to koszty, chociaż w przybliżeniu (2+2)?
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 26.06.2015 11:47

marock napisał(a):A wiesz może jakie to koszty, chociaż w przybliżeniu (2+2)?

Po powrocie do domu poszukam biletów na statek (wersja zorganizowana) i zdjęć cennika wypożyczalni z zeszłego roku. Jak znajdę podeśle. Udanego wypoczynku :papa:
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 26.06.2015 11:51

Byłem na początku czerwca w Puli i ponieważ sporo pochlebnych opinii słyszałem na temat pobytu w Fazanie zrobiłem sobie małą wycieczkę rowerową do tej miejscowości celem rozpoznania. Nic ciekawego, niestety. Trochę pustawo, duże pole namiotowe. Widok na morze zamknięty wyspami Brjuni i wrażenie jakbym był nad jeziorem a nie nad morzem. Jeśli już, to z okolicznych wioseczek wybrał bym Premanturę albo Banjole lub sąsiednie Vinkuran.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 26.06.2015 12:12

marock napisał(a):będzie frajda dla dzieciaków - statek, ZOO, melex - to bardziej dla mnie

Frajda będzie ale ZOO ogromem nie przytłacza. To takie safari a na końcu trasy kolejki (tam jest kilkanaście min. przerwy) jest małe ZOO. Więcej zwierząt zobaczycie w muzeum Tity ale wypchane (moim zdaniem nawet fajnie jest to zrobione). Ale one podobno mieszkały w tym safari w czasach Marszałka. Sporo znajdziesz na YouTube.
marock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marock » 26.06.2015 12:24

Crocodyl napisał(a):

Po powrocie do domu poszukam biletów na statek (wersja zorganizowana) i zdjęć cennika wypożyczalni z zeszłego roku. Jak znajdę podeśle. Udanego wypoczynku :papa:

Z góry dziękuję i czekam :papa:
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 26.06.2015 12:41

Crocodyl napisał(a):...
Po zejściu ze statku w wypożyczalni można wynajac rowery lub melex i objechać samodzielnie wyspę łącznie z kąpielą w okolicach np. pozostałości miasta z czasów rzymskich.

Czy na statek można wejść z własnym rowerem kupując bilet indywidualny? Jakaś dodatkowa opłata jest wtedy?
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 26.06.2015 12:48

Calapula napisał(a):Czy na statek można wejść z własnym rowerem kupując bilet indywidualny? Jakaś dodatkowa opłata jest wtedy?

Przyznam się szczerze, że nie wiem czy są dodatkowe opłaty za przejazd z własnym rowerem. Coś mi się kołacze, że jak wracaliśmy z wyspy wracali jacyś turyści z rowerami na stały lad. Ale reki sobie uciąć nie dam. Poszukaj w necie biura podroży z Fazany (lub innego zajmującego się rejsami na Brjioni) i spytaj dla pewności emeilowo. Jak będziesz miał swoje rowery to nie obligowany czasem jeszcze lepiej zwiedzisz wyspę.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 26.06.2015 13:10

Crocodyl napisał(a):
Calapula napisał(a):Czy na statek można wejść z własnym rowerem kupując bilet indywidualny? Jakaś dodatkowa opłata jest wtedy?

Przyznam się szczerze, że nie wiem czy są dodatkowe opłaty za przejazd z własnym rowerem. Coś mi się kołacze, że jak wracaliśmy z wyspy wracali jacyś turyści z rowerami na stały lad. Ale reki sobie uciąć nie dam. Poszukaj w necie biura podroży z Fazany (lub innego zajmującego się rejsami na Brjioni) i spytaj dla pewności emeilowo. Jak będziesz miał swoje rowery to nie obligowany czasem jeszcze lepiej zwiedzisz wyspę.

Dzięki za odpowiedź. Najważniejsze, że wpuszczają na statek z własnym rowerkiem, ewentualna opłata pewnie nie będzie wielka.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.06.2015 15:58

marock napisał(a):Polecacie coś jeszcze :?:

Rejs do Limski Zaljev.
Kulinarnie, poszukać jakiejś małej knajpki i spróbować czegoś z truflami.

Pzdr
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 26.06.2015 19:39

marock napisał(a):
Crocodyl napisał(a):

Z góry dziękuję i czekam :papa:

Tylko tyle znalazłem: cennik rowerów niestety bez melexów

Stan na 21.07 - znalazłem bilety na wycieczkę po Veliki Brijuni (przewodnik, kolejka po wyspie, safari ZOO, muzeum Marszałka Tito itp.) - 210 Kn/os. (ceny za dzieci nie znam, maja córa "liczona była" jako dorosła. Pozdrawiam :papa:
Załączniki:
Zdjęcie0610.jpg
Czyczka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czyczka » 28.06.2015 22:36

Właśnie znalazłam świetne apartmani w Rabac. Dobre to miejsce jako baza na tydzień? Z dwójką przedszkolaków wiele nie pozwiedzamy ale zawsze. Coś polecacie? Dodam, że pierwszy raz z dziećmi za granice i do Cro jedziemy i jestem trochę scykana :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.06.2015 22:58

Czyczka napisał(a):Właśnie znalazłam świetne apartmani w Rabac. Dobre to miejsce jako baza na tydzień? Z dwójką przedszkolaków wiele nie pozwiedzamy ale zawsze. Coś polecacie? Dodam, że pierwszy raz z dziećmi za granice i do Cro jedziemy i jestem trochę scykana :)

Witam.
Skoro apartament świetny to Rabac jest OK :idea:
I wyluzuj :wink:

Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 29.06.2015 10:53

marock napisał(a):Za 2 tygodnie wybieram się z rodzinką na Istrię - po 5 letniej przerwie :D . Te 5 lat temu to było nasze pierwsze spotkanie z Cro i wtedy wybraliśmy Rovinj (wrzesień). W związku z tym, że nasz maluch miał wtedy niecałe 2 latka, skupiliśmy się głównie na plażowaniu i zwiedzaniu samego Rovinj. Z "dalszych" wyjazdów to wybraliśmy się tylko do Puli.
Teraz maluch podrósł ale w tak zwanym międzyczasie pojawił się drugi - teraz ma 4 latka.
Wybraliśmy Fazanę i mam nadzieję pokręcić się trochę po okolicy. Kamenjak, Vodjan, Bale a w drodze powrotnej Porec i Motovun - to przynajmniej chciałbym tym razem zobaczyć.

A ja wczoraj wróciłem z Istrii z maluchami 4,5 roku i 9 miesięcy :). Może zdążę wrzucić relacje przed Twoim wyjazdem.
Tak na szybko, jeśli Poreć to polecam bazylikę Eufrazjusza (Eufrazjana), pewnie dzieciaki nie będa zainteresowane ale warto, moja starsza córa była bardzo ciekawa, musiałem wszystko jej objaśniać. Wejście na wiezę, skąd można sfocić piękne panoramy Poreca.
Niedaleko Poreca jest jaskinia Baredine, też warta polecenia. Ale trzeba wziąć dzieciakom ciepłą odzież, w jaskini jest stała temperatura 14 stopni. Ja nie wziąłem i musiałem odpuścić, nad czym boleję.
Czyczka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czyczka » 30.06.2015 06:25

Dzięki Janusz Bajcer! No ślicznie tam jest! Inaczej niż nad Bałtykiem hi hi :lol:
To już nic nie szukam, na dziś :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Istria - najlepsza baza wypadowa? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone