Re: Labin
napisał(a) Marko66 » 24.03.2017 12:25
mirko napisał(a):ja+ty=my napisał(a):witam, czy Labin jest dobrym punktem wypadowym/noclegowym dla rodziny z dwójką dzieci ? poproszę za i przeciw tych co tam byli
pozdrawiam
Labin, nie jest miejscem turystycznym.
Jest to osada górnicza.
Właściwie się zgadzam - osada górnicza, kopalnia nieczynna, ale stare miasto jest całkiem fajne. Jeżeli ktoś lubi zwiedzać - polecam. A po zwiedzaniu polecam pizzę z truflami na rynku - rewelacja. Na stare miasto (i Rabac) warto też spojrzeć od strony dużego bezpłatnego parkingu, który znajduje się przy cmentarzu - jadąc od centrum Labina należy przejechać przez wzgórze starego miasta dalej aż do dużego ronda, przy którym jest parking.
Jeśli chodzi o kwatery to niekoniecznie musi być to Labin, w okolicy są fajne małe spokojne miejscowości nad samym morzem czy trochę dalej od morza, ale za to tańsze i bardzo dobrze wyposażone albo w Rabacu - tysiące turystów i piękne plaże, sklepiki, kramy, knajpki, dyskoteki ... zależy czego szukasz
A wypad można zrobić na różne plaże i do wielu ciekawych miejsc Pula, Medulin, Hum, Pazin, jaskinie, park wodny itd.
Na forum jest sporo informacji min. moja relacja z 2014 roku (
istria-lipiec-2014-prtlog-rabac-labin-i-cos-jeszcze-t46619.html) i powinna już być moja relacja z 2016 (też z okolic Labina), ale jeszcze nie nabrała mocy
mam nadzieję, że przed wakacjami powstanie.