weldon napisał(a):Roxi, co nurek ma w trzeciej butli i po co?
Oglądałem program z odkrycia XVII-wiecznego wraku w Zatoce Gdańskiej (fajne rzeczy o Bałtyku mówili) i wiem, że biorą dwie butle jakiejś mieszanki czegoś tam, w tym jedną na zapas, i trzecią czegoś, co nie dosłyszałem - mniejszą.
Wszystko zależy od głębokości i czasu nurkowania.
Jeśli nurkują głeboko, to przeważnie w butlach na placach (tzw gaz plecowy) znajduje się trimix- tlen+ azot+hel. Boczna butla jest przeważnie gazem dekompresyjnym, którym jest przeważnie nitrox lub tlen.
Boczna, dodatkowa butla nie jest butlą zapasową, zapas oblicza się z całości gazu zabranego ze sobą.
Często przy nurkowaniach trimixowych do zasilania skafandra suchego używa się malej butli z powietrzem lub argonem, gdyż hel zawarty w trimixie ma duże przwodnictwo cieplne i powoduje duże straty ciepła.
Ta butla tzw argonówka, to przeważnie mała aluminiowa bulta o pojemności ok 1l.
weldon napisał(a):Sporo kobiet nurkuje?
Za przeproszeniem, jak cię chłopy traktują? Z tego, co się zorientowałem, to tam nie ma zmiłuj - jeden na drugim musi polegać i nianiek nie ma.
Coraz więcej i do tego coraz więcej zaczyna nurkować głębiej i dłużej.
Wiadomo, że jest nas mniej niż Panów, ale rośniemy w siłę
Nianiek nie ma. Generalnie jest tak, że każdy odpowiedzialny jest za siebie i za kogoś. Na powierzchni zawsze mogę liczyć na to, że któryś z kolegów przeniesie mi butlę
michAŁ73 napisał(a):Kanał Limski zaliczony, czekam na Pulę + może jakiś zachodzik słońca w gratisie
Zachodu słońca z czwartku nie mamy w swoich fotograficznych zbiorach, ale jeszcze tam jakiś się po drodze trafi
ewciaku napisał(a):Czekam na Pulę
W takim razie proszę o chwilę cierpliwości
longtom napisał(a):Jakieś jaskinie na zboczach kanału Limskiego występowały w którymś z filmów o Winnetou.
To dokładnie te
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, bo Winnetou biegał chyba po skałach gdzieś w okolicach Cetiny... ale może i przy Limskim Kanale walczył o honor
Abramsik napisał(a):Relacja super, sam Tony "NIeśmiertelny" Halik by się jej nie powstydził. Ja wczytuje się w nią szczególnie bo w tym roku kolej na eksploracje Istrii a tu przewodnik z fotami lepszy niż od Pascala. Czekam na cd.
Bardzo dziękuję za miłe słowa