napisał(a) _Piotrek_ » 09.03.2014 23:17
Istria to bardzo fajne miejsce i z pewnością warte zobaczenia. Wschodnie wybrzeże na południe od Lovranu przypomina to Dalmatyńskie, tylko zamiast masywu Biokovo masz Učka, który jest trochę niższy, zamiast na Brac i Hvar, patrzysz na Cres i Losinj, plaże są żwirkowe, występują skałki, teren jest mocno pofałdowany, a zjazd np. do takiego Rabaca kręty i stromy. Temperatura wody będzie chyba jednak trochę niższa, ale nie sądzę żeby to było więcej niż 1-2 stopnie. Pogoda jak to pogoda, temperatura powietrza myślę, że podobnie, a w lipcu czy sierpniu i tak będzie bardzo ciepło. Zachodnie wybrzeże jest bardziej płaskie i mówiąc szczerze nie podobało mi się za bardzo i raczej nie zdecydowałbym się na to żeby tam stacjonować, chociaż to kwestia gustu. W południowo-zachodniej części sporo jest plantacji winogron i można zaopatrzyć się w wino bezpośrednio przy winnicy. Na Istrii podobało mi się to, że wszędzie jest blisko. My z premedytacją wybraliśmy Rabac, bo prawie wszystkie atrakcje były w promieniu do ok 60-70 km. Dobrze też wyglądała Moscenicka Draga, wrażenie robi widok na leżący nad urwiskiem Brsec, jak się jedzie z południa na północ. Poza tym sporo ciekawych miast do zwiedzenia jak chociażby fantastyczny Rovinj, ładny Porec, Pula z Amfiteatrem. Do tego kilka mniejszych czy większych (chociaż nadal niedużych) miejscowości w głębi półwyspu położonych na wzgórzach, jak Motovun, Groznjan, Pazin, Buje, Buzet, Bale, czy malutki (a podobno nawet namniejszy) Hum, a bliżej wybrzeża stary Labin. Ciekawy półwysep Kamenjak, stosunkowo blisko jest do Parku Skocjańskiego z jaskinią i miasteczka Piran w Słowenii. Jednym słowem, atrakcji z pewnością nie brakuje. Ceny były chyba trochę wyższe niż w Dalmacji, ale różnice nie były drastyczne. Odniosłem wrażenie, że Istria jest bardziej skomercjalizowana niż Dalmacja. Więcej na temat naszego pobytu na Istrii znajdziesz w relacji, którą już jakiś czas temu popełniłem.