Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mea culpa nie znam się na fotografii(niestety ).Tak naprawdę aparat kupiłem sobie praed wyjazdem w 2007 roku i przeczytałem tylko jego instrukcję obsługi. Nie zabardzo rozumiem pojęcia typu: przesłona, czułość, balans bieli... .Jak znajdę chwilę to poczytam jakieś mądre książki o sztuce fotografii. Właściwie to używałem tego aparatu może przez te 2 lata z 5 razy. Nawet nie wiem czy jest dobry (Lumix DMC-FZ8) .Ważne że jeszcze robi zdjęcia bo w 2008 fotografowałem sobie morze ale po pewnym czasie postanowiłem sfotografować plaże od strony morza , no jak to w chorwacji na kamenistym dnie potknąłem się i usiadłem z aparatem w morzu. Na szczęście było to 2 dni przed wyjazdem ale przestał działać .Naprawiłem go dopiero w Polsce
Pałac dożów od strony laguny
okładzina Katedry św. marka zrabowana przez wenecjan w konstantynopolu
Grande Canale przed zachodem słońca
i opuszczamy Wenecję widok na Mestre od strony wenecji z parkingu Tronchetto
powoli wracamy do Umag -Triest nocą.Włosi trasę oznaczyli tylko do Triestu ale już jak się wydostać z miasta do Słoweni było dla nich mniej istotne
Powoli pogoda zaczęła się pogarszać ale na morzu pojawiły się przynajmniej większe fale i pobrodzić też jeszcze było można
wybrzeże w okolicy Opatiji-Istria pod koniec pażdziernika
wieczór w okolicy Jadranovo
Wycieczka do Plitwickich Jezior była pomysłem mojej narzeczonej .Ja średnio przepadam za "taką zieloną przyrodą" a nawet w momencie wyjazdu miałem już dość przyrody na codzień w pracy i brakowało mi "lini prostych i ociosanych kamieni cywilizacji". Jednak Plitwice były strzałem w 10 pomimo deszczu który nas tam spotkał. Teraz jak patrzę na te zdjęcia(pomimo ich amatorskiego charakteru )wydaja sie bardziej urokliwe i tajemnicze niż te wykonane w środku lata. Ponieważ już wtedy po ich zwiedzeniu postanowiliśmy z narzeczona wrócić tu za rok w środku lata i zobaczyć je "regulaminowo jak większość "w tym czasie( jak pomyśleliśmy tak też zrobiliśmy w 2008 roku ale pewnie to subiektywne odczucie
Jeziora Plitwickie jesienią i w strugach deszczu9Ale jeszcze ciepłego
Ostatnio edytowano 17.10.2008 23:23 przez Italiano, łącznie edytowano 2 razy
może wystarczy Plitwic wszyscy wiemy że tak można w nieskończoność
więc na koniec może Plitwicka salamandra....
i jesienne ujęcie wszystkim znanego widoku cdn..
Ostatnie spojrzenia na Chorwację w 2007 roku ...i pomykamy na Węgry..
i już Chorwacko -Węgierskie przejście graniczne w Letenye. Zawsze nachodzą mnie w tym miejscu takie myśli...NIE NIE NIE ...i dobra wracamy jak najszybciej będzie to możliwe ...na pewno za rok
cdn
Ostatnio edytowano 20.10.2008 12:07 przez Italiano, łącznie edytowano 1 raz
Zgodnie z moja dewizą do domu nie ma co się spieszyć .Po drodze postanawiamy jescze zwiedzić Budapeszt
a więc
Dunaj
wodospad przed(za) mostem Ersebedt
Dunaj z widokiem na parlament
Odwiedzamy palac cesarski
widok na pół parlamenu(druga była w remoncie )
Zrobiłem to zdjęcie w okolicy Petofi Sandor utca .To jest w północnej części Budapesztu (Dunaju).Okolica parku Ersebet Ter.Ale dokładnej lokalizaci i przeznaczenia budynku nie pamiętam Podobny do Dworu Artusa co nie )
Ostatnio edytowano 21.10.2008 11:58 przez Italiano, łącznie edytowano 1 raz