Witam
Ponieważ "został rzucony pomysł " wyjazdu do CRO na majowy wekend co by przyspieszyć wiosnę to mam kilka pytań do znawców Istrii - które miasteczko polecacie na miejscówkę na majowy wekend, ewnetulanie walcie od razu kwaterami (nie krępujcie się )
W CRO byłem kilka razy ale Istrii kompletnie nie znam.
Założenia okolicy:
1. Nad morzem.
2.Pewna pogoda (HAHA...!!!) tzn czy zachdnia część nie ejst bardziej "deszczowa" niż wschodnia....... tak tylko pytam ....
3.Ponieważ nie ukrywam że głównie jadę potrenować na rowerze w sensowniejszych warunkach pogodowych to musi być no powiedzmy przynajmniej pagorkowato ( bo z tego co patrzę na mapach to ogromnych gór/podjazdów ) to tam nie ma...Czyli musie byc jakaś sieć ciekawych dróg w promieniu powiedzmy 50km i jeszcze najlepeij mało ruchliwych no i z wypasionym asfaltem (ale ten asfalt to już pewno będę mial cenie kwatery ).
4. Miasteczko spokojne , ciche, ale bez przesady zeby zas nie było gdzie na spacery łazić
5. Coś w okolicy do zwiedzana.
6. Porec?Rovinj (nie za duże???), coś koło Labin(widzę tam już jakieś górki nawet ), Pula(za duze miasto i podobno za płasko jak dla mnie), a może jakaś totalna dziura koło jakegoś miasta...?
Więcej życzeń nie mam, piszcie konkrety.
No mogę tez jechac na Krk który dobrze znam (np. Krk lub Baska) - spoko dla mnie na rower ale czy reszta będzi emiała gdzie połazić ...szlaki , zwiedznie itp. ....trudno powiedzieć.
ps. o oplaże nei pytam bo nie wiem czy się bedzie dało wleźć do wody.