Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria - Fazana i okolice

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 22.08.2014 18:58

Zasiadam do oglądania i wspominania naszego pobytu w tym roku na Istrii początek lipca . My też mieliśmy ciężkie i ciemne chmury , pioruny i ulewy .
wakacje2010
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wakacje2010 » 24.08.2014 16:20

oj coś długo mnie nie było...
to kontunuuję, jesli ktos nadal chętny czytac te moje wypociny :nice:

Perełką kultury i katolicyzmu w Chorwacji jest chyba Vodnjan- XVIII w. kościół w zasadzie KATEDRA św. Błażeja - który poza tym, że jest pięknie odnowiony w środku to posiada muzeum, w którym jest dość spora kolekcja sztuki sakralnej (m.in.szaty, naczynia liturgiczne) oraz relikwie ok 300 świętych. To co wprawiło nas w szok były ciała świętych, które spoczywają tam w szklanych trumnach. Ciała te nie uległy rozkładowi nawet od roku 280 !!!!Kościół jak najbardziej polecam do zwiedzenia. Poniżej link do strony katedry, przewodnik w muzeum nagrany na kasetę jest w języku polskim ;)

http://zupavodnjan.com/en/
Obrazek

Obrazek

Nad katedrą góruje oczywiście wielka wieżą – 35m wysokości . Wejście na wieże za opłatą, ale widok na całe miasteczko i wybrzeże.
Obrazek

widok z wieży - wejscie na wieżę płatne w kościole.
Obrazek

w miasteczku jest dośc sporo fajnych murali - oto jeden z nich
Obrazek

i na koniec perełka architektury - obecnie urzad miasta ;) cudenko
Obrazek

Nam to miasteczko bardzo się spodobało. Zeszliśmy je wszerz i wzdłuż, różnymi uliczkami, zakarkami. Tyle kotów na uliach co tam to jeszcze nie widzieliśmy ;)

Następna będzie PULA, ale nie wiem czy jest się czym chwalić, bo tam to juz "prawie każdy" był :lol:
Roland90
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 25.08.2014 10:19

Chwal się , chwal .Chętnie przynajmniej ja poczytam i chętnie pooglądam.
Pozdrawiam
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 25.08.2014 10:48

Chętnie poczytam o samej Fazanie a szczególnie o znajdujących się tam plażach- Istria z racji tego że jest bliżej Polski i posiada wiele urokliwych miasteczek jest kusząca. Boję się tylko że po plażach Baskiej Vody i Breli ten rejon marnie wygląda pod tym względem- ciekawe jak to jest w Fazanie bo gdzieś czytałem że tam akurat plaże trochę są podobne do tych dalmatyńskich.
wakacje2010
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wakacje2010 » 25.08.2014 11:12

kibic hr napisał(a):Chętnie poczytam o samej Fazanie a szczególnie o znajdujących się tam plażach- Istria z racji tego że jest bliżej Polski i posiada wiele urokliwych miasteczek jest kusząca. Boję się tylko że po plażach Baskiej Vody i Breli ten rejon marnie wygląda pod tym względem- ciekawe jak to jest w Fazanie bo gdzieś czytałem że tam akurat plaże trochę są podobne do tych dalmatyńskich.

teraz cos dla ciebie - FAZANA ;)

KOSCIÓŁEK - katolicki, msze św. jak w PL.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

niebieski domek ;) jak określały go moje dzieci
Obrazek

Obrazek

miejsce gdzie wszyscy robią sobie zdjęcia ;)
Obrazek

plaże w Fazanie - jest ich sporo. sa kamieniste, mniej lub bardziej.
Nawet trafilismy miejsce gdzie jest -troszkę piasku ;)

Obrazek
w tym miejscu jest piasek,ale przy samym brzegu (obok wypożyczalni desek i kajaków itp)

taka plaża przy kempingu Pineta (ale to tylko małe kawałek betonu w wiekszości są kamyczki)
Obrazek

plaża przy campingu BiVillige - na plaży są prysznice, poręcze z betonowym podestem do wody (bardzo wygodne to ;) ) jest tez mały barek na plaży (kawa, drineczki, piwo)
Obrazek
tutaj dużo osób pływa na windsurfingu i kajakach/łódkach typu canoe

Obrazek

jak macie pytania piszcie ;) chętnie odpowiem.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.08.2014 11:28

wakacje2010 napisał(a):oj coś długo mnie nie było...
to kontunuuję, jesli ktos nadal chętny czytac te moje wypociny :nice:

Na Istrię zawsze chętnie wracałem w realu :lol: chętnie wrócę kolejny raz wirtualnie :oczko_usmiech:
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 25.08.2014 11:32

Dzieki za wspomnienie. Dwa lata temu byłem na Istrii w Funtanie, Poreć, Rovinj, Pula bardzo mi sie spodobały. Ale jednak wolę Dalmację ;). pozdrawiam
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 16.11.2014 11:40

Witam,
szukam usilnie lokum na wakacje 2015. Pomysłów tyle co miejsc w Cro. Ostatni pomysł to Istria i jakaś mała, cicha mieścina w tym rejonie. Twoje zdjęcia jeszcze bardziej nas przekonały do tego rejonu. Możesz coś więcej napisać o Fazanie albo o jakiejś innej małej mieścinie, gdzie w spokoju wypoczniemy? Podaj jakieś orientacyjne ceny noclegów. Da radę we wrześniu jechać w ciemno?
wakacje2010
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wakacje2010 » 17.11.2014 06:35

Ja chyba placilam 65-70 euro za 4 osoby. w sezonie.
wg. mnie w Fazanie nocleg znajdziesz na pewno.

wg. mnie do plazy jest kawałek(przynajmniej ja miałam kawełek z 500m)
do centrum jakies 1200m.

ale jak ktos lubi cisze i spokój miejsce idealne.

byliśmy jeszcze w Selce 2x. - jest moja relacja tu na forum.
w razie czego pisz na priv.
Julia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Julia » 21.07.2019 20:36

Witam wszystkich serdecznie.Wyruszamy do Fazany na wakacje w ciemno .Mam wielką prośbę aby ktoś życzliwy wysłał nam jakieś namiary na nocleg bylibyśmy bardzo wdzięczni adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Jeżeli ktoś będzie wybierał się do Splitu też pomogę
obiadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) obiadek » 01.07.2021 07:29

Kopie wątki ale nie umiem znaleźć. Ktoś poleca i która winnice do zwiedzenia, lub sad oliwny w okolicach między Pula a Rovinj? Połączenie zwiedzanie z degustacja. Jest widze kilka w Vodjan ale chciałbym poznać opinię. :papa:
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 01.07.2021 07:37

W pobliżu Fazany polecę to: http://www.istarskiprsut.com/index.html .
obiadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) obiadek » 01.07.2021 11:47

Crocodyl napisał(a):W pobliżu Fazany polecę to: http://www.istarskiprsut.com/index.html .

To jedzenie ale zerknę w drodze.
Szukam czegos typu
https://www.vinababos.com/it/
Czy to wino czy oliwa to już bez znaczenia
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży