Z miłości do piwa - chorwackie browary cz.6
Z nad morza przenosimy się na północ Chorwacji w poszukiwaniu kolejnych browarów.
Znajdują się one w miastach Daruvar i Koprivnica.
1) W Daruvar browar istnieje od 1840 roku
Powstał w majątku hrabiego Jankovic , ze względu na bardzo miękkie wody i odpowiedni klimat dla uprawy jęczmienia i chmielu na terenie zachodniej Sławoni i rozpoczął produkcję piwa wg czeskiej technologii , która jest unikalna dla tego regionu i tylko ten browar poza Republiką Czeską, produkuje piwo w oparciu o tą technologię.
Od 1945 do 1983 roku browar zanotował trzykrotnie zmiany wzrostu produkcji piwa od 10.000 do 32.000 hl. W 1948 roku browar został skonfiskowany, ale od 1948 roku. do końca lat 1990 nadal się rozwijał i zwiększył zdolność produkcji piwa do 200.000 hl.
W czasie wojny na Bałkanach browar był celem ataków wojsk serbski i poniósł znaczną szkodę, ale na szczęście nie było ofiar ludzkich. Niezależnie od warunków wojennych, w wyniku szczególnego zaangażowania wszystkich pracowników w firmie dalej produkowano piwo.
W 1993 roku browar ponownie stał się spółkę akcyjną w 100% własnością obywateli chorwackich. W okresie od 1993 do 2004 do roku browar zainwestował w modernizację 60 mln kun , a jego możliwości produkcyjne sięgają obecnie 300.000 hl piwa.
W Daruvarka Pivowara produkuje się dwa gatunki piwa , których nie miałem okazji wypić w Chorwacji
Ponieważ jesteśmy w Sławoni - gra i śpiewa zespół
Slavonske Lole
2). W Koprivnicy browar istnieje od 1971 roku
Jakie piwo było w tym browarze produkowane wcześniej nie mogę nic napisać , bo nie znalazłem na ten temat żadnych informacji.
Natomiast od 1994 roku udziałowcem Panonska Pivovara jest Carlsberg Breweries. W browarze tym od 1997 roku produkuje się piwo o nazwie PAN
Oprócz tego piwa produkowanych jest kilka innych piwnych produktów, które można zobaczyć na stronie internetowej -
zapraszam
Będąc w Chorwacji kupowałem i piłem z tego browaru piwo PAN oraz TUBORG
PIVO PAN i
PIVO TUBORG
Muzyczne zakończenie - piosenka
MPT i Slavonske Lole