Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria 2008 - powrót do źródeł.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.01.2009 18:12

Hetera napisał(a):Na tym kempingu w Pakosztane w 2001 roku też byliśmy,ale pamiętam straszne tłumy. Może mam złe wspomnienia bo wtedy moja córka mająca 8 lat nam zaginęła i nie mogłam jej wśród tłumów znaleść a jak się już znalazła to ja z wrażenia padłam jak długa ( zemdlałam ) i dopiero kostki lodu od Pana z budki ( który sprzedawał zimne napoje ) mnie ocuciły. Ale ogólnie Pakosztane jest super.
Pozdrowienia,

Kemping Kozarica ma tylko 6 ha , a kemping Valkanela ok. 60 ha.
Gdyby na tym kempingu córeczka zaginęła, to poszukiwanie trwały by pewnie dwa dni ...
i zabrakłoby kostek lodu na cucenie :wink: :lol:
Skoro ośmioletnie dziecko zaginęło , to robili w tym czasie Rodzice :?:

Pozdrav
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 21.01.2009 18:31

Janusz Bajcer napisał(a):
Istria ze względu na upalną pogodę nie nadawała się do intensywnego zwiedzania :(
w związku z tym więcej było plażowania, pływania - a wieczorem biesiadowania :lol:

I to doskonale wyjaśnia, skąd się w Twojej relacji wziął doskonale opracowany wątek piwny :D . Niewątpliwie w czasie biesiad poznałeś smak większości, a może i wszystkich, przedstawionych wyżej gatunków :lol: . Informacje cenne 8) - nie wiedziałam, że aż takie bogactwo browarów tam na nas czeka :D, może w tym roku zdecyduję się bardziej na poznawanie cro-piwka, niż cro-winka?

Pozdravki
:papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.01.2009 19:14

Niestety nie wszystkie te piwka , które przedstawiłem i jeszcze przedstawię :wink: próbowałem.
Zawodowiec np. pił velebitsko , ja nie :cry:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.01.2009 22:10

Z miłości do piwa - chorwackie browary cz.5

Większość browarów chorwackich zlokalizowanych jest w centralnej i północnej części Chorwacji , na terenie południowej Dalmacji jest jeden duży browar w Splicie.

Jest to Obrazek

Jadranska Pivovara Split została założona w 1970 r. jakie piwo tam produkowano na początku , nie wiadomo.

W 2000 r. Pivovarna Lasko ze Słowenii stała się właścicielem większości Jadranska Pivovara, kupując 94,55% jego całkowitej wartości. Od tego roku firma dostała też licencję na produkcję i sprzedaż piwa marki Kaltenberg , w 2007 r. umowa licencyjna została przedłużona do 2015 r.

Jadrański browar jest jednym z wiodących w kraju, nieustannie inwestuje w modernizację produkcji i dopasowuje się do potrzeb konsumentów. W roku 2002 produkowała około 313.000 hl piwa marki Laško pivo i Kaltenberg. Największa część sprzedaży jest realizowana w obszarze Dalmacji, coraz większy udział odnotowuje się w kontynentalnej części Chorwacji. Większość przychodów ze sprzedaży (91,6%) zostało wygenerowane przez spółkę na chorwackim rynku, przy 8,4% całkowitej sprzedaży były na rynkach zagranicznych, głównie w Bośni i Hercegowinie.

Sprzedaż procentowa poszczególnych marek piw jest następująca:

Laško pivo 46,6%

Kilka rodzajów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dwa piwa niskoprocentowe

Obrazek Obrazek

Dwa piwa ciemne

Obrazek Obrazek

Kaltenberg pivo 42,1%

Obrazek Obrazek

innych marek handlowych 11,3%

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z przedstawionych tu piw z Jadranskiego Bowaru piłem piwa:
Lasko Zlatorog , Union svijetlo i Kaltenberg pils.

Zapraszam jeszcze na oficjalną stronę
LASKO PIVO
a ponieważ to piwo jest ze Słowenii to zapraszam na piosenkę i teledysk zespołu
SINJI GALEB
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.01.2009 01:14

Suplement do PRIMA pivo.

Po małej konsultacji z "zawodowcem" i dodatkowym "googlaniem" można odpowiedzieć na zadane pytanie - PRIMA pivo jest produkowane w Bośni i Hercegowinie w Grudska Pivovara wraz z kilkoma innymi piwami.

W Velikej Goricy nie ma browaru , jest hurtownia , która zajmuje się dystrybucją PRIMA pivo.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 22.01.2009 02:00

Na stronie skierowanej do chorwackich piwoszy piwo Prima jest określone jako "chorwackie". Tak się lepiej sprzeda, Chorwaci są patriotami :lol:
Heterka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heterka » 22.01.2009 13:20

Hetera napisał(a):Na tym kempingu w Pakosztane w 2001 roku też byliśmy,ale pamiętam straszne tłumy. Może mam złe wspomnienia bo wtedy moja córka mająca 8 lat nam zaginęła i nie mogłam jej wśród tłumów znaleść a jak się już znalazła to ja z wrażenia padłam jak długa ( zemdlałam ) i dopiero kostki lodu od Pana z budki ( który sprzedawał zimne napoje ) mnie ocuciły. Ale ogólnie Pakosztane jest super.
Pozdrowienia,

Kemping Kozarica ma tylko 6 ha , a kemping Valkanela ok. 60 ha.
Gdyby na tym kempingu córeczka zaginęła, to poszukiwanie trwały by pewnie dwa dni ...
i zabrakłoby kostek lodu na cucenie :wink: :lol:
Skoro ośmioletnie dziecko zaginęło , to robili w tym czasie Rodzice :?:

Pozdrav

Widzę, że dowcip CI dopisuje. No cóż chyba nie byłeś nigdy z trójką dzieci na tłocznej plaży.

A wracając do Istrii - w drugiej połowie lipca 2008 roku spędziliśmy w Porecu wspaniałe 2 tygodnie.

Pozdrowienia, :?
Heterka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heterka » 22.01.2009 14:26

darek1 napisał(a):Na Krk w ubiegłym roku, przełom czerwca i lipca, 14 dni, 4 osoby, z klimatyzacją, 40 m od morza, w centrum Silo po 12,5 euro od osoby, wynajęte w ciemno, parking u właściciela. Płaciłem przez biuro turystyczne gdyż właścicielka była z nim powiązana. Nie wiem czy mam takie szczęscie czy potrafię negocjować cenę. Były i wyższe ceny ale nie brałem ich pod uwagę.

Trzy lata temu po 8,5 euro od osoby, było nas 7 osób, bez klimy w Igrane. Rezerwacja w czerwcu przez internet, przełom czerwca i lipca.

Dalej czekam na ofertę kwatery dla 2 osób za 26.5 euro w lipcu lub w sierpniu. :wink: :lol:

Pobyt 4 osób na kempingu Valkanela (na mojej parceli :wink: :lol:) w sierpniu , czyli w najdroższym okresie na Istrii - to ok. 10.5 euro ca dobę.

Kwatery w tej cenie w lipcu lub sierpniu blisko morza, z klimatyzacją i innymi wygodami nie znajdziesz na Istrii, bo o tym terminie i o tym regionie Chorwacji mówimy :!:

My znaleźliśmy w tym roku apartament w Porecu ( przez Agencję Turystyczną ) za 68 Euro - mieszkaliśmy w 6 osób ( w tym już była opłata klimatyczna ).
Pozdrowienia,
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.01.2009 15:48

Hetera napisał(a):Widzę, że dowcip CI dopisuje. No cóż chyba nie byłeś nigdy z trójką dzieci na tłocznej plaży.

Z trójką nie byłem, bo mam dwójkę, jadąc pierwszy raz do Chorwacji mieli po 17 i 14 lat, ale wcześniej jak byli młodsi, jeździłem z nimi na tłoczne baseny termalne na Węgry i nie pogubili się na kąpielisku ani w wodzie :lol:
No cóż , jak się ma małe dzieci , to trzeba mieć oczy na około głowy :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.01.2009 17:54

zawodowiec napisał(a):Na stronie skierowanej do chorwackich piwoszy piwo Prima jest określone jako "chorwackie". Tak się lepiej sprzeda, Chorwaci są patriotami :lol:

Ciekaw kto komu i ile Prima piva postawił , aby reklamować bośniackie pivo jako chorwackie :wink: :lol:

Może Mirko coś wie na temat tego piwa :?:
(bo pewnie zagląda do relacji i siebie w jej wypatruje :wink: :lol: )
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 22.01.2009 18:46

Na Istrii nie ma "Prima" piwa.
Grude, to miejscowosć w Hercegowini (była stolica Herceg- Bosni)

Polecam moje ulubione piwo:Obrazek

:wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.01.2009 19:32

Mirko . po spotkaniu z Tobą na Plaza Forum kupiłem PRIMA pivo w Puli
w małym pół-hurtowym sklepie przy ulicy Riva :lol: :lol:

Obrazek
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 22.01.2009 21:30

U nas przyslowie:
Kto szuka ten znajdzie!

W byłej Jugoslawii,najlepsze piwo było:Obrazek

:roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.01.2009 21:40

To piwo istnieje nadal - tylko teraz produkowane w Czarnogórze :lol:
W 2007 r. wracają z Grecji autobusem przez Serbię zakupiłem na próbę jedno Nikšičko - smakowało - te dwa serbskie też.

Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.01.2009 01:19

Z miłości do piwa - chorwackie browary cz.6

Z nad morza przenosimy się na północ Chorwacji w poszukiwaniu kolejnych browarów.
Znajdują się one w miastach Daruvar i Koprivnica.

Obrazek

1) W Daruvar browar istnieje od 1840 roku

Obrazek

Powstał w majątku hrabiego Jankovic , ze względu na bardzo miękkie wody i odpowiedni klimat dla uprawy jęczmienia i chmielu na terenie zachodniej Sławoni i rozpoczął produkcję piwa wg czeskiej technologii , która jest unikalna dla tego regionu i tylko ten browar poza Republiką Czeską, produkuje piwo w oparciu o tą technologię.
Od 1945 do 1983 roku browar zanotował trzykrotnie zmiany wzrostu produkcji piwa od 10.000 do 32.000 hl. W 1948 roku browar został skonfiskowany, ale od 1948 roku. do końca lat 1990 nadal się rozwijał i zwiększył zdolność produkcji piwa do 200.000 hl.
W czasie wojny na Bałkanach browar był celem ataków wojsk serbski i poniósł znaczną szkodę, ale na szczęście nie było ofiar ludzkich. Niezależnie od warunków wojennych, w wyniku szczególnego zaangażowania wszystkich pracowników w firmie dalej produkowano piwo.
W 1993 roku browar ponownie stał się spółkę akcyjną w 100% własnością obywateli chorwackich. W okresie od 1993 do 2004 do roku browar zainwestował w modernizację 60 mln kun , a jego możliwości produkcyjne sięgają obecnie 300.000 hl piwa.
W Daruvarka Pivowara produkuje się dwa gatunki piwa , których nie miałem okazji wypić w Chorwacji

Obrazek

Obrazek

Ponieważ jesteśmy w Sławoni - gra i śpiewa zespół
Slavonske Lole

2). W Koprivnicy browar istnieje od 1971 roku

Obrazek

Jakie piwo było w tym browarze produkowane wcześniej nie mogę nic napisać , bo nie znalazłem na ten temat żadnych informacji.
Natomiast od 1994 roku udziałowcem Panonska Pivovara jest Carlsberg Breweries. W browarze tym od 1997 roku produkuje się piwo o nazwie PAN

Obrazek

Oprócz tego piwa produkowanych jest kilka innych piwnych produktów, które można zobaczyć na stronie internetowej - zapraszam

Będąc w Chorwacji kupowałem i piłem z tego browaru piwo PAN oraz TUBORG

Obrazek Obrazek

PIVO PAN i PIVO TUBORG

Muzyczne zakończenie - piosenka MPT i Slavonske Lole
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Istria 2008 - powrót do źródeł. - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies