Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ISTRIA 08-10 Prośba o wskazówki.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
HOROŚ
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) HOROŚ » 01.08.2010 12:30

W związku z planowanym wyjazdem w sierpniu na Istrie mam prośbę o porady.
1. Jaka trasa Czy może być ta.

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=e ... 638672&z=5

Dlaczego niektórzy omijają Słowację.
Czy mam kupić winiety- jakie?
Jakie najlepsze miejsce dla 2+2 Może jakieś miejscowości z piaszczystą plażą? Nie chcę mieszkać na odludziu :)
Orientacyjne koszty na 10 dni.
Do Wenecji autem czy statkiem ?

Dzięki wszystkim za cenne rady.
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 01.08.2010 15:00

Ja to jechalem z Lublina do PULI -dokladnie Fazana. Polecam ci fazane i na polnoc od niej ...ale przede wszystkim:

1) Park (krajobrazowy) KAMENJAK
2) plaże Medulin
3) Rovinj - i podrodze winnice -tj stoiska z winem ...mniam mniam :hut: :boss:
4) Plaże od Fazany na pólnoc ...hmm bardziej kamieniste- i nie mowie tylko o plazy ale też jakieś obszarze 50m wgląb morza (poczatek plaży, zejscie -takie wiekszy plyty kamieniste miejscami).

5) zwiedzanie PULI- amfiteatr, muzeum takie fajne w fortecy (zapomnialem jak się nazywa)
6) Generalnie polecam tzw "dziewicze plaże" tam gdzie asfalt nie prowadzi a jedynie wąska droga polna -kamienista - TAM GDZIE NORMALNY TURYSTA LUX samochodem będzie sie bal wjechać ....zawsze tak wjeżdzalem :> nie ma to jak troche hardcoru na off-roadach ale za to SPOKÓJ, CISZA i PLAŻA tylko dla nas (i dla spacerujących KÓZ) :twisted:

7) Wenecja - moim zdaniem taniej ,dużo taniej Samochodem ...choć wrócic mozna promem ;) raz się żyje - mamy urlop - Grunt to liczyć koszty po powrocie ... URLOP TO URLOP :twisted:

KOSZT CALKOWITY unas: 1300pln-11dni. (samochód LPG)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2010 16:44

Wenecja - moim zdaniem taniej ,dużo taniej Samochodem

Niekoniecznie samochodem taniej, kolega właśnie wrócił z Istrii i był na wycieczce w Wenecji i mówił mi że samochodem nie wyjdzie taniej, policz sobie paliwo+opłaty za Włoskie autostrady, parking poza miastem cholernie drogi, dalej tramwaj do miasta i w drodze powrotnej te same opłaty. Jak policzył to wyszło by mu na to samo, a tak statkiem szybciej ,wodolot, i bez stresu.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 01.08.2010 19:15

HOROŚ napisał(a):Dlaczego niektórzy omijają Słowację.
Czy mam kupić winiety- jakie?

Kupić winiety Słowenską , Austryjacką i Czeską lub Slowacką, objazd autostrady w Słowenii to kompletny bezsens jadąc na Istrię.

HOROŚ napisał(a):Jakie najlepsze miejsce dla 2+2 Może jakieś miejscowości z piaszczystą plażą? Nie chcę mieszkać na odludziu :)

Na Istrii nie pamiętam piaszczystych plaż ........
Rovinj i masz bez odludzia.
HOROŚ napisał(a):Orientacyjne koszty na 10 dni.
Ile wydasz to zalezy od ciebie.

HOROŚ napisał(a):Do Wenecji autem czy statkiem ?

Dzięki wszystkim za cenne rady.

Statkiem , z Rovinj są wycieczki 300-350 kun od ryja do Wenecji.
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 01.08.2010 19:28

szaki17 napisał(a):
Wenecja - moim zdaniem taniej ,dużo taniej Samochodem

Niekoniecznie samochodem taniej, kolega właśnie wrócił z Istrii i był na wycieczce w Wenecji i mówił mi że samochodem nie wyjdzie taniej, policz sobie paliwo+opłaty za Włoskie autostrady, parking poza miastem cholernie drogi, dalej tramwaj do miasta i w drodze powrotnej te same opłaty. Jak policzył to wyszło by mu na to samo, a tak statkiem szybciej ,wodolot, i bez stresu.

może i tak :) najlepiej jak se wszystko na miejscu przekalkuluje. Ja osobiście nie bylem - ...bylem w Fazanie ale do Wenecji nie zdążylem pojechać. jak 300kun na lebka i promem ...Przyjemność rejsu promem, odpada rzeczywiście kwestia parkowania, oplat i paliwa.

Co do plaż to raczej na Istrii spotykalem kamieniste plaże. 8)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone