Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ISTAMBUŁ - Turcja

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak
ISTAMBUŁ - Turcja

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 10.06.2004 22:28

Jadę w tym roku do Istambułu (przy okazji wyjazdu do Bułgarii)- zobaczyć co tam u Turków słychać, podobno wchodzą do Europy... :lol:

Wiem że niektórzy forumowicze już tam byli więc będę wdzięczny jeśli ktoś coś podpowie, co warto tam zobaczyć, bo to będzie mój pierwszy raz nad Bosforem. Chciałbym też zaplanować pobyt pod kątem zwiedzania
P.S.
Wiem że Istambuł nie leży w HR i z góry dziękuję za tzw. "życzliwe" wyjaśnienia w tej materii.
Chyba nikt się nie obrazi że TU pytam o Istambuł a kto już się obraził tego z góry przepraszam
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 10.06.2004 22:59

Turcy dużo koperku jedzą... Przynajmniej Maklowicz tak mówił :D
Mafus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mafus » 11.06.2004 06:27

volumen napisał(a):Turcy dużo koperku jedzą... Przynajmniej Maklowicz tak mówił :D

Heheh :lol:
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 11.06.2004 06:48

Myśle że na forum Bulgarskim bedzie wiekszy odzew jako z że z Chorwacji do Turcji nie podrodze:)
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 11.06.2004 21:44

Ja tez chetnie poczytam o tym kraju. A tak na marginesie to mozna by stworzyc na tym forum taki dział - gdzie cro maniacy napiszą to i owo o swych innych podróżach....
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.06.2004 21:49

ally napisał(a):Ja tez chetnie poczytam o tym kraju. A tak na marginesie to mozna by stworzyc na tym forum taki dział - gdzie cro maniacy napiszą to i owo o swych innych podróżach....

Z ust mi to Ally wyjęłaś!
Powiem więcej, przydałby się tu dział poświęcony reszcie Bałkanów i ew. krajom tranzytowym do HR bo z postów forumowiczów to aż się ciśnie; Bośnia, Czarnogóra, Słowenia, Bułgaria itd.
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 11.06.2004 22:08

Dział np pt,,Reszta świata''.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 12.06.2004 20:42

tak tak
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 12.06.2004 21:44

ally jest na tak tak,super
Karol099
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karol099 » 12.06.2004 22:28

volumen napisał(a):Turcy dużo koperku jedzą... Przynajmniej Maklowicz tak mówił :D

Mocne słowa
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 13.06.2004 10:39

niezawodny napisał(a):Jadę w tym roku do Istambułu (przy okazji wyjazdu do Bułgarii)- zobaczyć co tam u Turków słychać, podobno wchodzą do Europy... :lol:

Wiem że niektórzy forumowicze już tam byli więc będę wdzięczny jeśli ktoś coś podpowie, co warto tam zobaczyć, bo to będzie mój pierwszy raz nad Bosforem. Chciałbym też zaplanować pobyt pod kątem zwiedzania
P.S.
Wiem że Istambuł nie leży w HR i z góry dziękuję za tzw. "życzliwe" wyjaśnienia w tej materii.
Chyba nikt się nie obrazi że TU pytam o Istambuł a kto już się obraził tego z góry przepraszam

Wspaniałości do zwiedzania jest tyle że ten post byłby za długi do wyliczania.
Ale najpierw moze określ Twe zainteresowania (co Cię najbardziejinteresuje)i co wazniejsze czas jaki tam poswięcisz.

Pozdrawiam
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 13.06.2004 13:35

Zamierzam tam spędzić jedno popołudnie, wieczór, noc, ranek i przedpołudnie.
A zobaczyć chciałbym główne atrakcje; zabytki i osobliwości, chciałbym też "powąchać" klimat tego miejsca, zjęść dobrą kolacje itd.
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 20.06.2004 11:16

W takim razie czasu masz niewiele,plan minimum to : kryty bazar ,haga sofia,błękitny meczet i topkapi.Trzy ostatnie w bliskiej odległosci.Knajpek z klimatem nie brakuje ,mysle ze znajdziesz cos dla siebie.Polecałbym okolice "złotego rogu" z panoramą w kierunku północnym,zwłaszcza w godzinach szczytu,gdy tysiące turków przemieszcza się do lub z pracy.
Dla mnie widok był NIESAMOWITY.Do tego dodaj przejazd mostem nad Bosforem.Pozdrawiam
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 20.06.2004 12:11

kkrzys napisał(a):W takim razie czasu masz niewiele,plan minimum to : kryty bazar ,haga sofia,błękitny meczet i topkapi.Trzy ostatnie w bliskiej odległosci.Knajpek z klimatem nie brakuje ,mysle ze znajdziesz cos dla siebie.Polecałbym okolice "złotego rogu" z panoramą w kierunku północnym,zwłaszcza w godzinach szczytu,gdy tysiące turków przemieszcza się do lub z pracy.
Dla mnie widok był NIESAMOWITY.Do tego dodaj przejazd mostem nad Bosforem.Pozdrawiam

Dzięki Krzychu że ulitowałeś się nad moim zapytaniem :wink:
Ale do pełni szczęścia to brakuje żebyś (Ty bądź ktokolwiek) rozwinął ten ciekawie zapowiadający się wątek bo ja o Istambule póki co to wiem tylko że leży nad Bosforem i był kiedyś stolicą dwóch imperiów
Pozdawiam i przoszę o więcej 8)
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 20.06.2004 16:55

Niezawodny - najwięcej o Istambule dowiesz się,tak mysle z przewodników i informacji o tym miescie.
Ja mogę Ci tylko przedstawic swój punkt widzenia.
Dla mnie to kraj w którym ogólnie tak jak w Chorwacji lubią Polaków-
- to dla mnie wazne.
Kraj wielu kontrastów ,ale i mieszanki kulturowej ze względu na usytuowanie.
A Istambuł , no cóż, niesamowity moloch ( ma wiecej ludnosci niz cała Chorwacja) z ogromną ilością zabytków (najwazniejsze z czasów Bizancjum) które na mnie robią większe wrażenie niz zabytki Rzymu.
Niektóre ,jak ostatnio odnowiona Haga Sofia,to perły budownictwa na skale światową.Ale zabytków i miejsc godnych odwiedzenia jest masa.
A jesli dodasz do tego klimat orientu,wypijesz wedle mnie najwspanialszą herbate na świecie ,oczaruje Cie wspaniałe położenie miasta ,
to bedziesz tylko myslał kiedy tam znów wrócic.
Bizancjum ,czyli Wschodnie Cesarstwo które do świetnosci doprowadziło to miasto miało wieksze bogactawa niz ówczesny Rzym i to jego władcom zawdzięczamy swietnosc miasta.
Turcy po jego zdobyciu i storzeniu tam swej stolicy "dołożyli " własne akcenty.
No ale cóż ,jedz ,zobacz,"powąchaj" bo naprawdę WARTO

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko