Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

INTERNET w Chorwacji

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
filar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) filar » 11.07.2003 07:32

ja bywałem w kafejce w vodicach , wszystko ok tylko ceny dosyć znaczne ... a i koleś z obsługi to chyba był jakiś rybak , który próbował się przekfalifikowac , bo nie za bardzo kumał co się dzieje ... :lol:
niezawodny
Cromaniak
Internet, GPRS etc

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 08.03.2006 13:32

Wskrzeszam temat :wink: - stary ale jary :!:

Co z dostępem do internetu w HR :?:

Interesują mnie 2 kwestie:
1) dostęp do sieci poprzez hotspoty WiFi - spotkał się już z tym ktoś :?:

2) dostęp przez GPRS/EDGE - czy to tam zadziała i czy jest tak samo pierońsko drogo jak w innych krajach (mam na myśli roaming GPRS) :?:

A może są jakieś inne alternatywy :?:
aneta_jacek
Cromaniak
Re: Internet, GPRS etc

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 08.03.2006 16:47

http://www.jiwire.com/hot-spot-director ... ntry_id=56

lokalizacja hot-spotow
ktos miał jeszcze lepszego linka pamiętam,

tu jakies skromne info:https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=7108&highlight=hotspoty
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 08.03.2006 17:39

niezawodny napisał(a):Wskrzeszam temat :wink: - stary ale jary :!:

2) dostęp przez GPRS/EDGE - czy to tam zadziała i czy jest tak samo pierońsko drogo jak w innych krajach (mam na myśli roaming GPRS) :?:

Ad. 1 - Hotspoty raczkują - dostepne są w marinach, hotelach i ewentualnie w salonach sieci komórkowych T-mobile i VIP (Vodafone) w większych miastach i to w dodatku odpłatnie - najlepiej to sprawdzić na stronach internetowych tych operatorów.

Ad. 2 - GPRS/EDGE działa. W roamingu jest niestety drogo :(

Alternatywą są tylko kafejki internetowe - 20-30 kun za godzinę.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 08.03.2006 20:05

niezawodny napisał(a):Wskrzeszam temat :wink: - stary ale jary :!:

1. Tak, w czerwcu 2005 korzystałem z darmowego hotspota t-com w Dubrovniku w Cafe Trubadur. Chodzilo super, poczta, www, skype i voip. Dzwoniliśmy przez skype i voipbustera do Polski i Niemiec, wszystko rewela.
2. Działa - bardzo drogo i tragicznie wolno. Odradzam. Łączyłem się przez n8310 i laptopa. Może przy osobnej karcie gprs w laptoku byłoby lepiej, ale takowej nie miałem. Vipnet chyba działał lepiej, o ile to działaniem można by nazwać.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 08.03.2006 20:09

ok byłem właśnie na stronach t-com i skończyły się dobre czasy, 1 sat 60 kun, tak jak u innych :-(

p.s. na otarcie łez pojawiają się apartamenty z dostępem do netu, nawet z adsl i wlanem
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 08.03.2006 21:19

krzychu_72 napisał(a):ok byłem właśnie na stronach t-com i skończyły się dobre czasy, 1 sat 60 kun, tak jak u innych :-(

p.s. na otarcie łez pojawiają się apartamenty z dostępem do netu, nawet z adsl i wlanem

Może t-com znów w ramach promocji udostepni wifi za free?

Co do apartmanów z netem hehehe - to będzie dopiero rewolucja! Znaczy w Makarskiej, Podgorze i tym podobnych kurortach możnaby sie juz o to pokusić, bo adsl tam jest dostepny za całkiem przyzwoite pieniądze. Ale wyobraźcie sobie maleńką wioskę zabitą dechami i babinke, co ma dostep do netu hihihi.... Dobrze, że maja zwykły telefon (czasem nawet komórkę i maila, którego się boją jak ognia!), ale żeby wymagać od nich posiadania računalo i to z netem - to jeszcze za wcześnie ;) Choć są już bardziej postępowi w tym względzie - jednak za wcześnie na upowszechnianie sie netu w wioskach... Możliwości techniczne im nie pozwalają...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 08.03.2006 22:06

Plumek napisał(a):Co do apartmanów z netem hehehe - to będzie dopiero rewolucja! Znaczy w Makarskiej, Podgorze i tym podobnych kurortach możnaby sie juz o to pokusić, bo adsl tam jest dostepny za całkiem przyzwoite pieniądze. Ale wyobraźcie sobie maleńką wioskę zabitą dechami i babinke, co ma dostep do netu hihihi.... Dobrze, że maja zwykły telefon (czasem nawet komórkę i maila, którego się boją jak ognia!), ale żeby wymagać od nich posiadania računalo i to z netem - to jeszcze za wcześnie ;) Choć są już bardziej postępowi w tym względzie - jednak za wcześnie na upowszechnianie sie netu w wioskach... Możliwości techniczne im nie pozwalają...

I tu bym z tobą Plumek polemizował :wink:
Bodaj w 2001 albo 2002 roku odbyłem fajną wycieczkę na dwie urocze acz "zapomniane przez Boga wysepki" Silba i Olib w Archipelagu Zadarskim. Na obu wysepkach mieszka poniżej 200 osób i co? Schodzę na brzeg na Olibie i pierwsze co widzę to Internetcafe :roll: Schodzę na ląd na Silbie: 2 x internetcafe.... szczęka mi opadła z wrażenia.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 09.03.2006 02:31

niezawodny napisał(a):
Plumek napisał(a):Co do apartmanów z netem hehehe - to będzie dopiero rewolucja! Znaczy w Makarskiej, Podgorze i tym podobnych kurortach możnaby sie juz o to pokusić, bo adsl tam jest dostepny za całkiem przyzwoite pieniądze. Ale wyobraźcie sobie maleńką wioskę zabitą dechami i babinke, co ma dostep do netu hihihi.... Dobrze, że maja zwykły telefon (czasem nawet komórkę i maila, którego się boją jak ognia!), ale żeby wymagać od nich posiadania računalo i to z netem - to jeszcze za wcześnie ;) Choć są już bardziej postępowi w tym względzie - jednak za wcześnie na upowszechnianie sie netu w wioskach... Możliwości techniczne im nie pozwalają...

I tu bym z tobą Plumek polemizował :wink:
Bodaj w 2001 albo 2002 roku odbyłem fajną wycieczkę na dwie urocze acz "zapomniane przez Boga wysepki" Silba i Olib w Archipelagu Zadarskim. Na obu wysepkach mieszka poniżej 200 osób i co? Schodzę na brzeg na Olibie i pierwsze co widzę to Internetcafe :roll: Schodzę na ląd na Silbie: 2 x internetcafe.... szczęka mi opadła z wrażenia.

To naprawdę jestem pod wrażeniem :) A korzystałeś może z którejś?
focus2gold
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) focus2gold » 09.03.2006 08:45

W 2005 byłem w Chorwacji w okolicach Dubrownika z laptopem wraz z blueconnectem działał reweracyjnie i miałem kontakt z Polską przez 2 tygdnie. Za tą przyjemność po powrocie zapłaciłem 300 PLN.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 09.03.2006 10:33

Plumek napisał(a):To naprawdę jestem pod wrażeniem :) A korzystałeś może z którejś?

Nie korzystałem bo wtedy jeszcze nie miałem takiej potrzeby, tzn. zaczynałem dopiero poważniej korzystać z internetu. Ale myślę że te kafeinternet działały bo reklamy kusiły.
A tak poza tym to zdecydowanie wolę surfowanie na własnym sprzęcie i jak dotąd w kafejce byłem tylko raz w życiu a było to w Bułgarii... kiedy potrzebowaliśmy coś sprawdzić odnośnie wypadu do Istambułu.
Wyznaję zasadę że na wakacje kompa nie zabieram (nigdy mi się nie zdarzyło), żeby całkwoicie się wyluzować i zapomnieć o codziennych troskach (których mój laptop jest pełen) ale planuję zakup takiego małego pocketa ("kieszonkowca") do nawigacji GPS i komunikacji. Można go zestawić z komórką via GPRS bądź połączyć się z netem poprzez hotspota WiFi. Zresztą są już "większe" komórki które też oferują coś takiego więc chętnych na internet za granicą będzie przybywać.
No ale jak widać póki co to jest to albo bardzo drogie (roaming GPRS kosztuje 5 Zł za 100 kb :!: :!: :!: ) albo w powijakach (hotspoty WiFi).
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 02.04.2006 18:55

A co to takiego ten cały internet?
piotrekiq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekiq » 02.04.2006 19:53

A kto to moze wiedzieć......
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 04.04.2006 09:22

piotrekiq napisał(a):A kto to moze wiedzieć......

Czy to się da zjeść? :?: :?: :?:
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

INTERNET w Chorwacji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone