Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Internet w Chorwacji najlepiej UMTS

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
plodz1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) plodz1 » 25.03.2007 23:14

Czy ktoś już przerabiał temat dostępu do internetu? Najlepiej bezprzewodowego przez UMTS albo Edge?

Będę wdzięczny za pomoc. Z tego co udało mi się zorientować VIPnet ma chyba UMTS albo edge, ale czy można tam kupić prepaida na net mając np. modem edge-owy?

Miejsce w jakie będę się udawał to okolice Zadaru ponownie.
Będę ogromnie wdzięczny za info

Paweł
pumis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumis » 31.03.2007 21:20

plodz1 napisał(a):Czy ktoś już przerabiał temat dostępu do internetu? Najlepiej bezprzewodowego przez UMTS albo Edge?

Będę wdzięczny za pomoc. Z tego co udało mi się zorientować VIPnet ma chyba UMTS albo edge, ale czy można tam kupić prepaida na net mając np. modem edge-owy?

Miejsce w jakie będę się udawał to okolice Zadaru ponownie.
Będę ogromnie wdzięczny za info

Paweł

Polecam poszukać apartamentu z WiFi, darmowy i ciągły dostęp do internetu, w zeszłym roku tak rozwiązałem problem, stawiasz lapa i jesteś jak w biurze. Obecnie sporo apartamentów oferuje taką usługę.
Pozdrawiam
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 01.04.2007 06:52

VIP-UMTS, HSDPA, EDGE

zobacz: http://www.vipnet.hr/cw/show?idc=9233783
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 11.04.2007 19:56

Polecam poszukać apartamentu z WiFi, darmowy i ciągły dostęp do internetu, w zeszłym roku tak rozwiązałem problem, stawiasz lapa i jesteś jak w biurze. Obecnie sporo apartamentów oferuje taką usługę.
[/quote]

Świetnie. Ale jak ktoś nie ma w laptopie WiFi? Jestem całkowitym laikiem w kwestii komputerowej. Czy można kupić w Chorwacji kartę SIM do modemu np.I-plusa bez umowy? Lub ominąć funkcję roamingu z kartą z Polski?
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 06.05.2007 12:13

Apartament z WiFi to najlepsze rozwiązanie. Jeśli nie masz karty WiFi wbudowanej w laptopie, kupisz ją w każdym sklepie komputerowym za ok. 50-100PLN (podłączaną przez USB).

Łączenie się przez modem odradzam - w zeszłym roku nieświadomie skorzystałem (koszty!!!);
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 06.05.2007 13:11

Bardzo dziękuje za podpowiedź. O kosztach wiedziałem. Łączenie przez modem działa na zasadzie roamingu. W najbliższym czasie odwiedzam sklep komputerowy a za miesiąc (już :D ) wyjeżdżam na Istrię.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 06.05.2007 20:31

T-COM HR
HOT-SPOT = rejon z WLAN signałem
WLAN = wireless local area network

http://www.t-mobile.hr/eng/2/20-20-40-30-11.asp
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 07.05.2007 13:56

Mirko, thx za listę hot-spot`ów :)
Prawda jest jednak bardziej słodka (sądzę po Polsce); jeżdżę po naszym kraju całkiem sporo (cały zachodni pas Polski) i hotspoty są już całkiem gęsto. Darmowy WLAN można złapać na stacjach benzynowych, w/przed restauracjami, wszelkiego rodzaju auto-porty, szczególnie te dla ciężarówek, praktycznie każdy przydrożny hotel/motel - często na zewnątrz budynku - a nie ma ich na żadnych internetowych listach; wystarczy po prostu włączyć laptopa w "podejrzanym" miejscu i samo się sprawdzi ;). Podejrzewam, że w Chorwacji nie jest pod tym względem gorzej, na pewno sporo właścicieli prywatnych "apartmanów" zadbało już o udostępnienie internetu "w powietrzu"

pozdrowienia
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 07.05.2007 15:13

Przez miesiąc była cisza, a teraz dowiaduję się coraz więcej. W ubiegłym roku znajomy korzystał z bezprzewodowego internetu przy pomocy plamtopa w Szybeniku w okolicy któregoś supermarketu na obrzeżu miasta. Myślę, że więcej jest takich miejsc a zwłaszcza w okolicach "zaturystyczonych" :lool:
andy12300
Plażowicz
internet na wyspie Iz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy12300 » 29.07.2008 06:41

witam będe na wyspie iz w sierpniu... jaki jest numer dostępowy do internetu przez modem analogowy, tam gdzie jadę jest telefon stacjonarny, tudzież czy jest tam jakieś wifi (maly iz) pozdrawiam

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone