Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Inter Rail

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mari-czan
Autostopowicz
Inter Rail

Nieprzeczytany postnapisał(a) mari-czan » 28.06.2004 11:07

witam....mam pytanie czy ktos z was moze kiedys próbowal dostac sie do chorwacji pociagiem, za pomoca inter rail'a? to moja pierwsza podróz z tym biletem i nie wiem za bardzo co i gdzie i jak szukac...
pozdrawiam :)
yeoz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeoz » 28.06.2004 11:14

zawsze chciałem spróbować takiej podróży, może kiedyś mi to się uda...
mam nadzieję ,że po powrocie zdasz szczegółową relację z wyprawy pociągiem do cro
pozdrawiam
mari-czan
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mari-czan » 28.06.2004 11:41

:)

jasne, ze zdam relacje, ale jade w sierpniu, wiec relacje we wrzesniu:)....tylko najpierw dojechac tam musze:)
a czytam wlasnie, ze pociag w chorwacji to nie jest najlepszy srodek lokomocji..ale zobaczymy...
czekam na podpowiedzi jak podrozowac pociagiem:)
pozdr
Ermeland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ermeland » 29.06.2004 10:13

:) jest wielce prawdopodobne, że rónież wybiorę się w tym roku tzw. alternatywnym środkiem lokomocji wobec samochodu i prawdopodobne, że to będzie pociąg :) drogie to teraz ?
znajomy 3 lata temu był w Chorwacji pociągiem i bardzo sobie to chwalił
mari-czan
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mari-czan » 29.06.2004 10:30

witam:)

czy to jest drogie..oto jest pytanie. sam bilet kosztuje 143 Euro, obowizuje na polske, czechy, słowacje, węgry, no i na chorwacje. pociągami można w tą i we w tą:) jak liczyłyśmy to na podróze po chorwacji na wydaje się dużo(tylko ten jeden magiczny bilet)...tylko, ze nie jest to kraj poprzecinany liniami kolejowymi:(

powinnam cos wiecej wiedziec na poczatku przyszlego tygodnia...postaram sie zdobyc inf od osób, które zjezdzily balkany inter rail'em

www.interrailnet.com panie pod podanym polkim adresem nic nie wiedza na temat polaczen na terenie strefy D
Janek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janek » 02.07.2004 22:49

Witam kolejarzy :D i innych miłośników podróży po szynach :P .
Byłem w Chorwacji pociągiem w 2000 roku - to juz 4 lata temu, ale sprawdzałem w rozkładzie jazdy na www.pkp.com.pl i niewiele się zmieniło.
A więc po kolei:
wyjazd z Warszawy wieczorem Batorym do Budapesztu (można wziąć kuszetkę lub sypialny :lol: ). Spania nie za wiele, bo po drodze 2 granice - a na każdej 2 kontrole :devil: , ale przynajmniej człowiek się nie zmęczy. W Budapeszcie na Keleti śniadanko (obok dworca jest McDonald) i za godzinkę jedziemy do Zagrzebia. Uwaga :!: - pociąg dwugrupowy, tzn ze wagony które są bliżej wejścia na peron zostają na Węgrzech i dobrze byłoby uniknąc niepodzianki :cry: . Na odcinku od Budapesztu do Balatonu jest ciasno, polecam zrobienie rezerwacji jeszcze w Polsce.
W Zagrzebiu jesteśmy około 16 i możemy zacząc samkować Chorwację od kufla Karlovacko w dworcowej kawiarni (od strony podjazdu - bardzo sympatyczne miejsce. Kilka godzin do odjazdu proponuję wykorzystać na zwiedzenie miasta - jadąc samochodem zwykle zostaje ono z boku, a ma bardzo symaptyczną Starówkę.
Po 21wyjeżdżamy pospiesznym do Splitu. W sezonie pasażerów jest dużo, ale przedziały są wygodne, podobne do naszych InterCity :lol: . Uwaga - w nocy nawet latem jest zimno, jedziemy przez wysokie góry.
W Splicie jesteśmy około 7 rano - idealna pora na poszukiwanie kwatery.
Opisane połączenie jest najtańsze, choć nie najszybsze- jadąc przez Wiedeń można dojechać do Splitu w ciągu 24 godzin :hearts: .
Na miejscu kolej nie bedzie zbyt przydatna, pociągi dcierają tylko do niewielu nadmorskich miejscowości.
Szerokich torów :wink:
Ermeland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ermeland » 02.07.2004 23:22

:D moi znajomi właśnie 3 lata temu zrobili dokładnie tą samą trasę :D
mari-czan
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mari-czan » 03.07.2004 07:52

cześć:)

dzięki za informacje!!!!:) dojazd do budapesztu to wiem, jechałam batorym rok temu:) pewnie poczekamy w budapeszcie 24 godziny na następny pociąg...by zobaczyć jeszcze raz kawałek budapesztu...a potem zagrzeb...tam tez pewnie z 2 dni a potem nad morze!!!
ciekawi mnie jeszcze dojazd pociagiem do zadaru....kolej ciągnie sie tam jakoś na okrągło...ale dojedziemy!!!

a i mając inter raila...jsteśmy troszkę do koleji uwiazane...by oszczedzić na ransporcie. ale mozna i oszczędzić na noclegach, wybierając nocne pociagi:):):)

pozdrawiam
m
Janek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janek » 03.07.2004 19:47

Bezpośrednie wagony do Zadaru są w pociągu odjeżdżającym z Zagrzebia o 21.50 (tylko siedzące 2 kl.). Można też dojechać w ciągu dnia, przesiadając się w Kninie. Dworzec w Zadarze - wspólny z autobusowym - jest także sympatyczny, z wieloma zacienionymi kanjpkami (niestey obok odjeżdżających autobusów). Do Starówki w Zadarze jest około 20 min. pieszo, można też dojechać autobusem miejskim.
Dobra okazja na zwiedzenie Budapesztu est w drodze powrotnej: wyjazd z Zadaru wieczorem, wcześnie rano w Zagrzebiu, krótka przesiadka na pospieszny do Budapesztu i pół dnia czasu do wieczornego Batorego (tak przynajmniej było 4 lata temu).
Może przyda Ci się strona kolei chorwackich: www.hznet.hr

Miłych wrażeń
Janek
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 10.07.2004 08:18

Cześć
Ja 2 razy pojechałem do Chorwacji autokarem, ale po samej Chorwacji poruszałem się bardzo dużo koleją (!) Nie był to może najwygodniejszy sposób jeżeli chodzi o czas podróży (wagoony lepsze niż 1 kl. w Polsce), ale bardzo tani. Kupiliśmy wtedy bilety EuroDomino, które były bardzo korzystne. Za 5 dni zapłaciliśmy w Polsce ok. 100 zł. EuroDomino było/jest bardzo wygodne, bo jak chcesz jechać to po prostu wpisujesz datę na blankiecie i jedziesz gdzie chcesz przez cały dzień. Poza tym, było tak, że jak się podróż zaczynała po godz. 18 to wpisywało się datę następnego dnia. Żeby było zabawniej, jak się rozpoczęło podróż powrotną przed 18, to można było jechać również po północy następnego dnia. W efekcie wyjeżdzaliśmy zawsze wieczorem, jechaliśmy gdzieś przez całą noc (w pociągu się bardzo bezpiecznie i wygodnie jedzie) cały dzień zwiedzaliśmy, a wieczorem rozpoczynaliśmy powrotną podróż, tak aby na rano być w miejscu docelowym. W efekcie "zużywaliśmy" jeden dzień EuroDomino i zaoszczędzaliśmy dwie noce na spaniu. Pewnie będzie to bawiło czytających, ale wtedy byłem na studiach i każdy grosz się liczył. Pamiętam jak kiedyś jechaliśmy zwiedzać Pulę ze Splitu. Zamiast jechać najkrótszą drogą z przesiadkami przez noc, pojechaliśmy najdłużą - przez Zagrzeb. Wszystko po to, aby po drodze się wygodnie wyspać (przesiadka w Zagrzebiu była nad ranem).
Nie wiem czy to EuroDomino nadal istnieje i czy zasady działania są te same, ale myślę, że warto sprawdzić.

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone