Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

intensywne zwiedzanie - koszt 2007

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) agal » 29.09.2007 19:19

Witam,
własnie wróciłam z Chorwacji. Przed wyjazdem intensywnie sledziłam formum i wiem, ze wiele osób interesowała sie kosztami wyprawy do Chorwacji.
Podaje więc ponizej dość szczegółowe koszty wyjazdu 15-28.09.2007 r. - 2 osoby dojad samochodem.

Łączny koszt po przeliczeniu na złotówki ok. 4500 zł.

Wydana kasa na miejscu:
- gotówka 240 Euro wymienione na kuny po średnik kursie 7,16 (wahał sie od 7,08 do 7,24) - 1718 Kun /wydanych na zakupy, parkingi, 6 - obiado -kolacji w restauracjach, pamiątki, wejścia do muzeów/
- gotówka 300 euro za 13 noclegów (w tym jeden dojazdowy - najdroższy 40 euro)
- 30 Euro wymienione w Mostarze na 58 KM (marek bośnickich)
- 256 Euro wydanych na paliwo i opłaty za autostrady i tunele w Austrii
- 2571 Kun zapłacone kartą kredytową - 715 - paliwo, 256 opłaty za autostrady w Chorwacji, 380 - wejscie do Plitvickicj i Krka, 526 - przeprawy na wyspy (Mljet i Hvar), 635 - 4 -obiado- kolacje w restauracjach, 59 - zakupy w Konsumach

Ogolnie uważam, że urlop w Chorwacji do tanich nie należy. Za te same pieniądze mozna spłedzić urlop w innych atrakcyjnych turestycznie regionach Europy takich jak. np j. Bodeńskie, Bwaria, Włoski Tyrol.

Podrawiam planujacych urlop w Chorwacji w 2008 r.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.09.2007 19:32

No toś dał porównanie Chorwacja i Bawaria 8) Gratuluję poczucia humoru co do atrakcyjności Bawarii w porównaniu z Cro :wink:
Szopisko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szopisko » 29.09.2007 21:23

agal napisał(a):
Wydana kasa na miejscu:
- gotówka 240 Euro wymienione na kuny po średnik kursie 7,16 (wahał sie od 7,08 do 7,24) - 1718 Kun /wydanych na zakupy, parkingi, 6 - obiado -kolacji w restauracjach, pamiątki, wejścia do muzeów/
- gotówka 300 euro za 13 noclegów (w tym jeden dojazdowy - najdroższy 40 euro)
- 30 Euro wymienione w Mostarze na 58 KM (marek bośnickich)
- 256 Euro wydanych na paliwo i opłaty za autostrady i tunele w Austrii
- 2571 Kun zapłacone kartą kredytową - 715 - paliwo, 256 opłaty za autostrady w Chorwacji, 380 - wejscie do Plitvickicj i Krka, 526 - przeprawy na wyspy (Mljet i Hvar), 635 - 4 -obiado- kolacje w restauracjach, 59 - zakupy w Konsumach

Podziwiam za zrobienie takiego rachunku sumienia... tzn. portfela ;) Ja mam do zliczenia paragony jeszcze z zeszłego roku :)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 29.09.2007 23:05

Rysio napisał(a):No toś dał porównanie Chorwacja i Bawaria 8) Gratuluję poczucia humoru co do atrakcyjności Bawarii w porównaniu z Cro :wink:

agal tylko tak ,,szczeliła'' :wink:
W Bawarii jest Morze Bawarskie,a Jezioro Bodeńskie to Morze Szwajcarskie,a w Tyrolu jest Morze Tyrolskie. :D A w Chorwacji Jezioro Adriatyk. :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.09.2007 11:46

Agal ..... jak na 14 dni i tak niewiele wydaliście. Jednak dzieki za info. Ktoś kto jedzie i pisze że np. 1000 zł. "na głowę" teraz zrozumie że coś było nie tak i Twój post jest tego dobitnym przykładem.
agal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) agal » 30.09.2007 18:41

Wszystko zależy, co dla kogo znaczy region atrakcyjny turystycznie. Jeżeli to oznacza region z ciepłym, niestety nie w trakcie naszego pobytu, morzem oraz smażeniem sie na plazy, to rzeczywiście Bawaria pasuje jak pięść do nosa.

Dla mnie region atrakcyjny turystycznie to po prostu region z wieloma atrakcyjnymi miejsami - ciekawe zabytki, miasta, ogrody botaniczne i widoki.
Czytając to forum uznałam, że takim państwem jest tez Chorwacja - szczególnie Dalmacja. Do tego miała byc tania. Morze stanowiło tylko część tej atrakcyjności.

Po podliczeniu wydatków i podejsciu do turystyki, jaka ja preferuje uważam, tak jak napisałam.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 01.10.2007 10:54

Zgadzam się z Tobą w 100%. My byliśmy 2,5 tyg. na przełomie sierpnia i września i wydaliśmy trochę więcej (nie mam cierpliwości żeby to wszystko tak sumiennie podliczyć). Za podobną kasę, 2 lata temu dojechaliśmy w szczycie sezonu (przełom lipca i sierpnia) na Sycylię, przy okazji zwiedzając południowe Włochy - całość zajęła nam wtedy 3 tyg.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.10.2007 11:38

agal napisał(a):Ogolnie uważam, że urlop w Chorwacji do tanich nie należy. Za te same pieniądze mozna spłedzić urlop w innych atrakcyjnych turestycznie regionach Europy takich jak. np j. Bodeńskie, Bwaria, Włoski Tyrol.

Podrawiam planujacych urlop w Chorwacji w 2008 r.

A niby dlaczego urlop w Chorwacji ma być tańszy niż w innych krajach :?:

Tanie wczasy kiedyś były w PRL :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 01.10.2007 11:57

agal napisał(a):własnie wróciłam z Chorwacji
Łączny koszt po przeliczeniu na złotówki ok. 4500 zł.

Też wlaśnie wróciliśmy wczoraj z Chorwacji, wyjazd 14 - 30.09.
Taki koszt ( w przybliżeniu 4800 zl) ponieśliśmy lącznie z również 2-tygodniowym wyjazdem do Czarnogóry 10 - 26.08

= średnio 2400 pln na 2 osoby na 16 dni

Aha, mam benzynowe auto bez gazu, lączna ilość przejechanych kilometrów - 7500
Pozdrawiam
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 01.10.2007 11:57

agal - to i tak tanio, jak na ten okres
ja w październiku po sezonie na dwie osoby tez wydałam 4500 i wcale nie narzekam, że drogo, a podobno po sezonie jest taniej
uważam że urlop to urlop

tak jak Janusz napisał - tanio to było kiedyś...
Wszystko idzie w górę i nie nalezy NIGDY porównywac cen każdego państwa do innego...
w ten sposób to wakacje bedziemy spedzać na balkonie, bo najtaniej....
agal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) agal » 01.10.2007 16:31

Wydawało mi sie przed urlopem, że jadąc do Cro szczególnie po sezonie wyjdzie jednak troche taniej.

Poza tym rozczarowana jestem jakością usług turystycznych /nie widoków/ do ceny.

Dlatego uważam, że za ta samą kasę można spędzić urlop w regionach oferujacych dużo lepszą jakość dla tego rodzaju turystki niż Chorwacja.

Mimo wszytko uważam, że warto to było zobaczyć - szczególnie Hvar i Plitvickie /o tym szczegółowo napisze w dziale relacje/, ale do Chorwacji już drugi raz się raczej nie wybiorę.
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 01.10.2007 17:42

Januszku, łza się w oku kręci. Skąd masz ten zabytek?
Agal, trzeba było zabrać walizkę kremu Nivea na handel. Zwróciło by się choć częściowo.
Przepraszam nie mogłem się powstrzymać. :oops:
smoki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smoki » 01.10.2007 18:33

Wydawało mi sie przed urlopem, że jadąc do Cro szczególnie po sezonie wyjdzie jednak troche taniej.

Poza tym rozczarowana jestem jakością usług turystycznych /nie widoków/ do ceny.

Dlatego uważam, że za ta samą kasę można spędzić urlop w regionach oferujacych dużo lepszą jakość dla tego rodzaju turystki niż Chorwacja.

to pomyśl ile trzeba wydać kasy nad naszym bałtykiem. my 6500 za 4 osoby 2 tygodnie. traktujemy wyższy koszt np dojazdu, jako podatek od zapewnionej pogody i czystej ciepłej wody. dodamy, że byliśmy w 2006 w połowie lipca a w 2007 na początku lipca . urlop to urlop , pracuje się cały rok i odkłada na te dwa tygodnie by sobie pozwolić na nieco szaleństwa.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.10.2007 18:47

keruj7 napisał(a):Januszku, łza się w oku kręci. Skąd masz ten zabytek?

Przed otwarciem linku proszę założyć kapcie

Z muzeum :wink: :lol: :papa:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 02.10.2007 11:44

Tu nie chodzi o pogodę (na początku września w Cro była zbliżona do tej nad Bałtykiem - termometr w samochodzie pokazywał 7 stopni) ale o stosunek ceny do jakości (i nie plaż tylko usług turystycznych jako takich - campingi, zabytki etc.). Niestety z założycielką tematu zgadzam się w 100% - cena nie jest adekwatna do jakości, szczególnie w porównaniu z innymi krajami. Miasteczka, szczególnie na Istrii, niemiłosiernie odrapane i brudne. Jedzenie - drogie i niestety niezbyt smaczne. Nie marudzę, z urlopu w Chorwacji jestem bardzo zadowolona (a szczególnie z wypadu do Czarnogóry :lol: ) - pewnie jeszcze tam wrócę (niestety w tym roku nie było nam dane pojechać na wyspy - więc choćby dlatego) ale fakt jest faktem - stosunek ceny do jakości (szczególnie w przypadku intensywnego zwiedzania) niestety nie jest korzystny.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone