Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Instalacja LPi

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CroManiek
Globtroter
Instalacja LPi

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroManiek » 30.07.2006 21:05

Siemka, mam pytanko czy ktoś z Was jechał do Chorwacji samochodem wyposażonym w instalację gazową V generacji (LPi), czyli z ciekłym wtryskiem gazu i czy nie miał problemów (czy silnik nie tracił mocy lub się dusil) po zatankowaniu gazu na tamtejszych stacjach (większe koncerny typu INA i PRO). Jest to instalacja holendreska typu Vialle. Z góry dzięki
motolider
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) motolider » 31.07.2006 21:33

CroManiek napisał(a):Siemka, mam pytanko czy ktoś z Was jechał do Chorwacji samochodem wyposażonym w instalację gazową V generacji (LPi), czyli z ciekłym wtryskiem gazu i czy nie miał problemów (czy silnik nie tracił mocy lub się dusil) po zatankowaniu gazu na tamtejszych stacjach (większe koncerny typu INA i PRO). Jest to instalacja holendreska typu Vialle. Z góry dzięki

Najgorszy gaz w Europie jest w Polsce. Najwięcej przekrętów niestety. My przebadaliśmy podróżując wiele krajów przez kilka lat. Zajmowaliśmy się montażem LPG i CNG. To co widziałem wiele razy na oczy ,przechodziło ludzkie pojęcie o upadku w naszym narodzie. Dla paru groszy więcej..jeden taki debil z drugim potrafi wiele szkód poczynić. Jeszcze tylko Węgry to podobne przekręty na paliwie. Ale teraz jest już lepiej. Niestety u nas cały czas dżungla...Ech...to temat na kilka stron....Nie masz sie co obawiać...gorzej być nie może jak u nas...Jest tylko z benzyną trochę kiepsko na Białorusi..Ale gaz mają lepszy. Pozdrawiam
CroManiek
Globtroter
cd...

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroManiek » 17.08.2006 11:56

Czyli nie mam się co martwić o instalację i nie powininem mieć żadnych złych przygód związanych z wymianą podzespołów?
kwakusia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kwakusia » 17.08.2006 12:23

Potwierdzam. Chorwacki plin jest dużo lepszy od polskiego, a do tego tańszy. Na pełnym baku tankowanym w kraju przejechałam ok. 300 km a tankowanym w chorwacji o ok. 90-100 km więcej.
Pozdrawiam.
mnich63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mnich63 » 17.08.2006 17:51

Boszz, Kwakusia, to gdzie Ty tankujesz w tej polsce!?
Nie przyłączam się do tych zachwytów...
W Polsce tankuję tylko na Shellu albo BP - w Chorwie robiłem więcej (na zbiorniku) kilkanaście km, ale bardziej z uwagi na wolniejszą jazdę i pokonywanie głównie dużych tras - praktycznie 0 jazdy miejskiej. To co pisze kwakusia to jakiś absurd! o 1/3 więcej 8O , może niż na gazie ze stacji SKR w zakawiszczu z 1,50 - ale ja takiego bałbym się tankować. Natomiast w ub. r. wróciłem z Chorwy na 5 garach - na trasie jakoś jechał, ale po miastach i górkach musiałem na Pb śmigać. Diagnoza po powrocie - zasyfiony wtryskiwacz, szlag trafił membranę... i do wymiany (dobrze że mogę wtryskiwacz a nie cała listwę!!!)
Żeby nie było nieporozumień - przed wyjazdem zmienione wszystkie filtry - w tym 3 gazowe - a sama instalacja (sekwencja oczyw.) najechane miała ok. 30 tys. km - czyli prawie nówka.
Podsumowanie:
- nie twierdzę, że mają syfiarski gaz. Ale ludzie, trochę obiektywizmu!
Może faktycznie miałem pecha z tym wtryskiwaczem, nie dam się jednak przekonać, że mają aż taki SUPER gaz. Jest normalny i tyle, nie ma się co go bać, ani nie ma co zachwycać.

- jeszcze jedna uwaga. Tak jednak myślę, że możliwe Kwakusia że zrobiłaś tyle więcej na zbiorniku. Faktycznie ja też ze dwa razy najechałem po prawie 100 km więcej. W Cro mianowicie nagminnie spotykałem się z tym że tankują gaz "do pełna". Automat zaczyna walić a oni dobijają - do butli weszło mi raz 58 litrów 8O (butla 60). W Polsce tak nie zatankujesz - po to jest ogranicznik, żeby go używać. Ochrzaniłem pana na stacji i później już pilnowałem. Ale w sumie to polacy ich tak nauczyli. Za coś takiego odbierałbym kierowcy dowód rej. :evil:
zbigu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbigu » 17.08.2006 18:07

Ja na Cro gazie robilem srednio 5-15% wiecej. (nie mowie tu o dobijaniu)Silnik pracowal b. rowno i trzymal wolne obroty. Auto mialo ducha i b. dobrze sie zbieralo, dynamika super.Generalnie bylem z tego ich gazu bardzo zadowolony. W Pl taki gaz trafic to loteria, tam natomiast niezaleznie gdzie zatankowalem bylem b. zadowolony. I to jest moja obiektywna ocena:-) Pzdr.
kwakusia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kwakusia » 17.08.2006 22:12

Nie mam sekwencji, a trasa pokonywana na riwierze makarskiej to ciągła jazda w korkach. Na stację podjeżdżałam z pustym bakiem i widziałam ile mi tankują, nigdy więcej niz można. Tankowałam na stacji ok. 7km za makarską jakieś 2km w prawo od jardanki. Cena gazu tak jak wszędzie 3,05.
Pozdrawiam. :)
janusz_sul
Odkrywca
gaz

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz_sul » 18.08.2006 06:11

potwierdzam stwierdzenia mnicha63o różnicy w cenie i dobijaniem gazu do zbiornika. Różnica w spalaniu wynika z innych temperatur oraz specyfiki chorwackich dróg. Posiadam auto z wtryskiem sekwencyjnym gazu.
mnich63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mnich63 » 18.08.2006 07:13

kwakusia napisał(a):Nie mam sekwencji, a trasa pokonywana na riwierze makarskiej to ciągła jazda w korkach. Na stację podjeżdżałam z pustym bakiem i widziałam ile mi tankują, nigdy więcej niz można. Tankowałam na stacji ok. 7km za makarską jakieś 2km w prawo od jardanki. Cena gazu tak jak wszędzie 3,05.
Pozdrawiam. :)

kwakusia, to może trochę z innej beczki...
jeśli jest tak jak piszesz, czyli faktycznie tyyle więcej przejeżdżasz na chorwackim gazie to proponuję... do regulacji z instalacją.
Nie ma prawa być takiej różnicy. Może ona wynikać ze złej regulacji instalacji gazu. Nie odpowiem czy w zwykłej instalacji różnica będzie aż tak duża, jednak przy sekwencji różnica (duża) temperatur wpływa na spalanie. nie może to być jednak aż 1/3!!! Może masz źle ustawioną instalację, a może tankujesz "tani" gaz w Polsce? Nie wiem, wiem natomiast, że przy sekwencji i prawie 200KM pod maską bardzo czuć różnicę w jakości gazu... Stąd moje stwierdzenie że nie ma aż takiej różnicy w polskim i chorwackim gazie. Raz zatankowałem na jakiejś stacji noname i... nigdy więcej. Polecam Shella, BP, Statoil, w ostateczności Orlen - naprawdę śmiga mi na tym aż miło. Faktem też jest, że jednak w większości po Chorwacji jeździmy dużo... spokojniej - to też odbija się na spalaniu.
Pozdrawiam
mnich63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mnich63 » 18.08.2006 07:21

zbigu napisał(a):Ja na Cro gazie robilem srednio 5-15% wiecej. (nie mowie tu o dobijaniu)Silnik pracowal b. rowno i trzymal wolne obroty. Auto mialo ducha i b. dobrze sie zbieralo, dynamika super.Generalnie bylem z tego ich gazu bardzo zadowolony. W Pl taki gaz trafic to loteria, tam natomiast niezaleznie gdzie zatankowalem bylem b. zadowolony. I to jest moja obiektywna ocena:-) Pzdr.

gdyby mi auto w polsce nie trzymało obrotów, silnik szarpał... to bym gazownikowi nie odpuścił...
Ludzie to jak wy jeździcie po kraju przez te 11 m-cy w roku :?:
Jak pan mistrz od gazu nie umie ustawić instalacji to go zmienić trzeba, a nie słuchać głupot że się nie da albo gaz syfiasty!!! Faktem jest,że na gazie samochód jest dużo czulszy na wszystkie niedomagania instalacji zapłonowej (też mam do wymiany cewki, na gazie lekko drży, na Pb też ale mniej) ale jest to wina iskry, a nie gazu (jak instalka była nowa to na silniku pieniążek mogłem na sztorc postawić :D ) A dynamika? No coż przy zwykłej instalacji i zwężce na dolocie nie ma cudów...
Ja tam nie lubię loterii więc tankuję tam gdzie mają dobry gaz i jest spoko!
Zbigu - a to jest Twoja subiektywna ocena :D
Pzdr!
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 18.08.2006 13:58

[/quote]Natomiast w ub. r. wróciłem z Chorwy na 5 garach - na trasie jakoś jechał, ale po miastach i górkach musiałem na Pb śmigać. Diagnoza po powrocie - zasyfiony wtryskiwacz, szlag trafił membranę... i do wymiany (dobrze że mogę wtryskiwacz a nie cała listwę!!!)
Żeby nie było nieporozumień - przed wyjazdem zmienione wszystkie filtry - w tym 3 gazowe - a sama instalacja (sekwencja oczyw.) najechane miała ok. 30 tys. km - czyli prawie nówka.

Witam, Mnichu63, więc jak sądzisz , co bylo winne tym usterkom??
mnich63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mnich63 » 18.08.2006 14:33

Anusia napisał(a):
Witam, Mnichu63, więc jak sądzisz , co bylo winne tym usterkom??

Pytanie retoryczne :D
nie odpowiem, bo nie chcę się narażać...

a co mi tam, myślę że to wina gazu - tzn. na pewno gazu.
Z tym że zostaje jakiś procent domysłów, że zabrudził się już wcześniej... od gazu w Polsce, Czechach.
Tak jak pisałem, raz tankowałem na jakiejś stacji no name w PL, prawdą jest też że krótko przed wyjazdem
... sam nie wiem, było minęło. Jak dla mnie to gaz mają ani lepszy ani gorszy niż nasze duże sieciówki
Spokojnie można go tankować bez obaw, ale nie widzę powodów do zachwytów - chyba że ceną? (nie wiem jak teraz, dopiero jadę)
zbigu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbigu » 20.08.2006 16:37

Nie chce polemizowac, instalacje mam w dobrym stanie spalanie tez jest rewelacyjne (okolo 8l/100km). Poprostu twierdze ze dobrze mi sie jezdzilo na ich gazie.No ita cena wszedzie 3,05kn pzdr.
mnich63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mnich63 » 20.08.2006 19:55

może nadinterpretację zastosowałem...
czytając że na ichnim gazie chodzi równiutko i w ogóle ok, to zrozumiałem że w PL nie do końca ładnie pracuje...
A z tą ceną to fakt... można sobie założenia budżetowe zrobić i nawet dyscyplinę utrzymać przy tak stabilnych cenach napędu :D
Pzdr!
CroManiek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroManiek » 23.08.2006 22:12

Dzięki, pozdrawiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone