Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Inny świat,mało znany-nocny.

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz nowak
Croentuzjasta
Inny świat,mało znany-nocny.

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 17.07.2009 09:39

witam.
czy ktoś z was miał okazję nurkować nocą obserwując w mocnym świetle
latarki morskie storzenia o istnieniu których nie miał pojęcia i to parę
metrów od brzegu ?.
jeśli nie to radzę sprobować to inny fascynującyi tajemniczy świat , tak
blisko nas a tak mało znany.
mam pewne doświadczenia w nocnym nurkowaniu/bez butli/ ale chciałbym poznać
wasze.
pozdrawiam mariusz.
pit444
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pit444 » 22.07.2009 13:41

Polecam, jeśli traficie na świecenie planktonu, ponurkować w abc, ale bez latarki. To absolutny kosmos - jak fantastyczny film. Potem można oczywiście poświecić i obejrzeć, to czego nie widać w dzień, ale ten plankton... niezapomniane przeżycie.
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 22.07.2009 20:28

zgadzam się w 100%- świecący plankton to kosmos.
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 05.01.2010 13:21

czy naprawdę nikt z was nie nurkował w nocy ze sztucznym świetłem?.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 13.01.2010 09:51

Mariuszu nurkuje w noci i zgadzam sie ze to jest bardzo ekscitujance i ciekawe. Dla tych co by to chciali zrobic pierwszi raz proponuje sprubowac na plazi gdzie niema skal i podwodnich przeszkod. Czyli piasek zwir itp. Trzeba mocno uwarzac ze by sie nie wpakowac w sieci rybacke zastawne, ktore sa zastawiane w noci nawet na male glebokosci. Kto chce poprubowac a niema drogich podwodnich latarek moze zwikla wsadzic do prezerwatiwi i popliwac w noci nie zanuzajanc sie ponirzej 2 metrow (patent polski). Polowanie ryb i innich stworow nurkujanc noca jest zabronione.
Jezeli chodzi o swiecienie wodi morskej w noci chodzi o fenomen ktori sie naziwa bioluminiscencija. Zrodla swiatla sa ruzne, ale najliczniejsze sa gloni jednokomorkowe dinoflagelatea (wiciowce). W noci plankton migruje ku powierszni. Oprucz jednokomurkowich glanow swieca i wieksze organizmi (zooplankton) ktori zjada filtrujanc wode wirzej wspominane wiciowce. Czasam te organizmi zostaja i na przedmiotach ktore sie wiciagaja z wodi wioslo, lina itp........i dalej swieca.
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 18.01.2010 08:49

witam.
dziękuję Leon za informację, patent z prezerwatywą jest rewelacyjny.
czy fenomen świecenia planktonu jest częsty i o jakiej porze roku
jest powszechny.

ciekawie wygląda nocne nurkowanie jeszcze z innego powodu , mnie
za każdym razem wydaję się że pływam w gęstej zupie.
pozdrawiam mariusz.
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 10.02.2010 22:13

ciekawie to brzmi , nurkowanie w nocy. lubimy z synem nurkować i jeszcze nigdy nie robiłem tego nocą . Chłopak wytrzymuje prawie 2 minuty pod wodą.
prawnie chyba nie ma żadnych przeszkód żeby w ABC i nocą zanurkować co??
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 10.02.2010 23:58

z tego co wiem to nurkowanie nocne na bezdechu jest dozwolone.
Januszg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Januszg » 15.02.2010 15:40

mariusz nowak napisał(a):czy naprawdę nikt z was nie nurkował w nocy ze sztucznym świetłem?.

Owszem nurkowałem. Wprawdzie tylko z fajką, ale to rzeczywiście inny świat.
Nurkowałem na odludnych obszarach przybrzeznych przy wyspie Bracz. Przyznam szczerze, że byłem trochę zawiedziony.
W swietle latarki niewiele widać, a wiele zwierząt na widok światła ucieka (kraby, ośmiornice).
Może dlatego, że na tych wodach praktykowane są połowy z ościeniem: łódź z silną lampą i rybak z ościeniem.
Głębiej niestety nie byłem.
Naprawdę fajnie było po zgaszeniu światła. Fosforyzujący plankton robi niewiarygodne wrażenie.
Janusz
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 15.02.2010 16:25

my mamy z synem pianki pól suche 7 mm i resztę sprzętu.zaczynamy trening freediving.
mamy zamiar tez nurkować nocą , chyba nie zawiedziemy się, z tego co wszyscy opisują może być ciekawie
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 15.02.2010 19:13

witam.
pianka 7mm jest ,,troszkę,, za ciepła-to moje zdanie subiektywne,ja w 7mm ,,połscha,, nurkowałem w chorwacji nocą w sierpniu płytko i było mi troszkę ciepławo preferuję 4mm mokra.
co do widoczności to pojęcie względne moja świeczka jest raczej z dolnej
połki/allegro 750zł/ale na 15m widać dość dobrze.
kraby uciekają zgoda ale ośmiornice wręcz przeciwnie światło je intryguję,
większość ryb jest tak oszołomiona że przez kilka sekund pozostają bez
ruchu-dlatego kusza jest zabroniona nocą.
jeśli chodzi o filmowanie podwodne to mój sprzęt jest za słaby na nocne filmowanie w dzień jest ok. ale w nocy zdjęcia słabej jakości.
pozdrawiam mariusz.
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 15.02.2010 20:22

mariusz nowak napisał(a):.... moja świeczka jest raczej z dolnej
połki/allegro 750zł/ale na 15m widać dość dobrze.
.......

W ubiegłym roku nurkowałem tylko przy oświetleniu z latarni przy deptaku :D i wtedy postanowiłem, że następnym razem już ze "świeczką".

Ja palnuję wydać około 300-400 zł i po twojej wypowiedzi zastanawiam się czy nie będzie za słaba. Myślałem o latarce z LED. Przeważnie nurkuję na 4-8 m. Z tym że będę musiał kupić 2 szt (dla córki myślałem o czymś za 200 zł bo ma 11 lat i na razie do 3 m schodzi).
Jeśli masz doswiadczenie to proszę o radę.
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 15.02.2010 21:05

oczywiście nurkujecie bez butli nie ??
ja mam jedna mokra piankę 3 mm ale znajomi powiedzieli ze jak schodzę na 5 -10 metrów to okrutnie zimna woda jest, a co do latarki to kompletnie nie mam pojęcia co i jak i z czym, na niemieckim ebay jest masa tego ale cholera wie co mam kupić żeby nie żałować
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 15.02.2010 21:10

zapomniałem się jeszcze jednego spytać,
jak wygląda sprawa z ołowiem, ile Kg trzeba na siebie wzucic żeby spokojnie i bez obaw ze nie wyjdzie się na siebie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.02.2010 21:24

andrzej.k napisał(a):zapomniałem się jeszcze jednego spytać,
jak wygląda sprawa z ołowiem, ile Kg trzeba na siebie wzucic żeby spokojnie i bez obaw ze nie wyjdzie się na siebie.

Zależy jaka masz pływalność. Jedni potrzebują mniej inni więcej. Jak dasz za dużo to zrzucasz pas i wypływasz :)
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone