Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Inny świat,mało znany-nocny.

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 16.02.2010 09:40

Lechu67 napisał(a):
mariusz nowak napisał(a):.... moja świeczka jest raczej z dolnej
połki/allegro 750zł/ale na 15m widać dość dobrze.
.......

W ubiegłym roku nurkowałem tylko przy oświetleniu z latarni przy deptaku :D i wtedy postanowiłem, że następnym razem już ze "świeczką".

Ja palnuję wydać około 300-400 zł i po twojej wypowiedzi zastanawiam się czy nie będzie za słaba...

Po zeszłorocznych ,nieśmiałych próbach, ja także zamierzam pobawić sie w tym roku w takie "nocne moczenie" :D . Nie mam pojecia o nurkowaniu, a tym bardziej o latarkach do nurkowania dlatego zasięgnęłem opini nurków-instruktorów, którzy prowadza sklep ze sprzetem. Oni podpowiadaja,że do tego typu zabaw w Jadranie wystarczy latarka za 120 - 250 zł byle tylko dawała ok 130 - 150 lumenów. Troche im wierzę, bo na półce maja "lampki" znacznie droższe a jednak nie wpychali mi ich na siłę. Ciekaw jestem Waszej opini o ich propozycji.
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 16.02.2010 19:19

tez czekam na wypowiedzi innych na temat latarek, ja nie mam żadnych doświadczeń na wet nie wiem co to te lumeny !!!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.02.2010 20:05

To takie podwodne żyjątka... :):)
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 16.02.2010 20:12

Bocian napisał(a):To takie podwodne żyjątka... :):)

:lool: :lool:
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 16.02.2010 20:43

Pamiętaj o tym,ze są ludzie, którzy w tej materii nie maja zielonego pojęcia.Jeżeli nie chcesz lub nie potrafisz pomóc to daruj sobie, proszę , takie "żarty" bo następnym razem ktoś będzie bał się zapytać .
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 16.02.2010 20:43

andrzej.k napisał(a):...., ile Kg trzeba na siebie wzucic żeby spokojnie i bez obaw ze nie wyjdzie się na siebie.

Ja biorę na pas 2kg (177 cm, 85 kg) i na powierzchni mam minimlaną dodatnią pływalność, natomiast gdzieś tak na 7 m już jest zero.
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 16.02.2010 20:48

andrzej.k napisał(a):tez czekam na wypowiedzi innych na temat latarek, ja nie mam żadnych doświadczeń na wet nie wiem co to te lumeny !!!

Lumeny to jakby stopień (jednostka) jasności-mocy strumienia światła jaki daje latarka. Nurek mówił,że do amatorskiego nurkowania w przejrzystym Jadranie w zupełności wystarczy. Mam nadzieję,że ktoś z "naszych" to potwierdzi
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.02.2010 20:54

SVIBANJ napisał(a):

Pamiętaj o tym,ze są ludzie, którzy w tej materii nie maja zielonego pojęcia.Jeżeli nie chcesz lub nie potrafisz pomóc to daruj sobie, proszę , takie "żarty" bo następnym razem ktoś będzie bał się zapytać .

Strasznie mocno się napiąłeś,napisz jeszcze do mutiaq żeby się nie śmiała... Trochę więcej luzu i zostaw ocenianie czy to było wesołe czy nie może andrzejowi.k
Sadzisz,że gdyby nie wiedział to trudno mu byłoby wpisać to w wiki i sprawdzić?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.02.2010 21:00

Lechu67 napisał(a):
andrzej.k napisał(a):...., ile Kg trzeba na siebie wzucic żeby spokojnie i bez obaw ze nie wyjdzie się na siebie.

Ja biorę na pas 2kg (177 cm, 85 kg) i na powierzchni mam minimlaną dodatnią pływalność, natomiast gdzieś tak na 7 m już jest zero.

Lechu,kawał konia z Ciebie :) 2 kilo to nie dużo i ja gdzieś tyle powinienem zakładać. Za każdym razem biorę pas balastowy do Cro a potem nie wyjmuję go z bagażnika. Do 10-12m idzie bez pasa. Co do latarki to mogę się spytać u mnie w robocie fachmenów o firmy robiące latarki ale znając ich to będzie wyższa półka...
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 16.02.2010 21:41

Bocian napisał(a):
SVIBANJ napisał(a):

Strasznie mocno się napiąłeś,napisz jeszcze do mutiaq żeby się nie śmiała... Trochę więcej luzu i zostaw ocenianie czy to było wesołe czy nie może andrzejowi.k
Sadzisz,że gdyby nie wiedział to trudno mu byłoby wpisać to w wiki i sprawdzić?
Jeśli o mnie chodzi, to sama nie wiedziałam co to lumeny, sprawdziłam oto tutaj właśnie
i dlatego wylałam :lool: z odpowiedzi Bociana.
:D :D
Pozdrawiam!
i koniec OT :)
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 16.02.2010 21:50

witam.
oświetlenie w nocy to podstawa -cena latarki dla ,,zawodowców,, to parę
tysięcy,przeciętna cena to 400-800 zł ,,Latarka oświetlenie TILLYTEC BACKUP 40 WATT to przykład z allegro,,
uważam że dla amatora wystarczy zwykła latarka dobrej klasy i troszkę
modyfikacji.
latarki typowe dla nurków są do 100m,150m itd.
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 16.02.2010 22:20

Bocian napisał(a):...Lechu,kawał konia z Ciebie :) 2 kilo to nie dużo i ja gdzieś tyle powinienem zakładać. Za każdym razem biorę pas balastowy do Cro a potem nie wyjmuję go z bagażnika. Do 10-12m idzie bez pasa. ...

No... napakowany jestem :wink: .
Generalnie zakładam tylko do półpianki jak mam robić zdjęcia, bo jak by nie patrzeć to duży wypór przeszkadza przy fotografowaniu.
Co do lampek, to mam już kilka modeli upatrzonych, pozostaje tylko kwestia cena-moc. Można już niby coś kupić od 100 zł. Po 600 zł są już prawie profi. Więc tak sobie pomyślałem, że za 300 zł może być sprzęt akurat na moje potrzeby.
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 16.02.2010 23:55

witam.
nie za bardzo cię rozumię.
jak chcesz robić zdjęcia nocą to sprzęt jest kosmicznie drogi.
ja pisałem o nurkowaniu nocnym ,,amatorskim,, do paru metrów bez butli-
ale światło mocne jest bardzo fajną rzeczą.
dla takiego nurkowania można latarkę sobie zrobić samemu w prosty sposób, ale niewiele zobaczymy pod wodą nocą tym sposobem.
ja kupiłem na allegro używaną latarkę dobrej firmy z myślą o filmowaniu
nocnego życia pod wodą.
pomimo że mam kamerę dość dobrą do takiego filmowania,,amatorskiego,, to jakość moich wypocin jest marna /ziarno,brak ostrości,po prostu kicha/
jaki taki efekt osiągnąłem aparatem do zdjęć podwodnych.
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 17.02.2010 09:42

mariusz nowak napisał(a):....nie za bardzo cię rozumię.
jak chcesz robić zdjęcia nocą to sprzęt jest kosmicznie drogi.
......

O balaście i foto to pisałem do Bociana i dotyczy to zabawy w dzień.
W nocy to tylko latareczki, tym bardziej że będę maił do pilnowania córkę.
Co do latarki to przynajmniej dla siebie chciałbym mieć jednak coś w miarę mocnego w cenie góra do 400 zł i chyba z LED.
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 19.02.2010 16:40

z tego co czytam to nie jest wszystko takie proste, nie jestem zawodowcem i żadnych zdiec (chyba ) nie będę robić, nawet aparatu pod wodę nie mam. ale już troch naczytałem eis o nurkowaniu w ABC nocą i chciałbym dla siebie i syna kupić cos co będzie nam frajdę robiło. kupie cos za 100 zeta , pojade i wk.... sie bo na 2,3 metry nic nie będzie widać. a zresztą w Niemczech takie latarki sa okrutnie drogie.jak byście mogli mi napisać jaka mam kupić tak żeby było naprawdę dobrze nocą widać
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone