hej,
wróciłem z 2tyg urlopu. Kwatery jak zwykle szukałem na miejscu. Jak zwykle w "turist info" oferują dwie, trzy kwatery tłumacząc się brakiem miejsc, ale wchodząc w głąb danej miejscowości i pytając bezpośrednio, można szybko coś fajnego znaleźć. Widać też tubylców z kartkami "apartmenti", stoją oni przy głównej szosie lub w centrach miast, szczególnie dużo ich w dni weekendowe.
Wynajmowaliśmy dwa razy kwatery, na cztery osoby, raz na siedem, raz na sześć dni. Pierwsza lokalizacja to bliska okolica Sibenika, wioska Żabice czy jakoś tak (przepraszam, jakoś trudno mi ją było zapamiętać). Mała, spokojna miejscowość, jest kemping, sklepy, plaże z trzema kafejkami nad wodą.
Druga lokalizacja to Cavtat za Dubrownikiem. Port, wielkie jachty, ładna zabudowa, hotele, plaże z parasolkami, łodziami, kafejami. Miejscowość wypoczynkowa pełną gębą, sporo zachodnich turystów.
W obu miejscowościach płaciliśmy za apartament z dwoma oddzielnymi pokojami, z kuchnią, łazienką i tarasem - 50 euro za nocleg. Przy czym pierwsza lokalizacja była wysokiego standardu, druga - niższego i do plaży mieliśmy 7-8min (w pierwszej ok 70.. metrów)