Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Indonezja, miejsce niezwykłe

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 20.02.2009 15:42

Ja najchętniej spróbowałbym kaczki i zupy z ośmiornicy. No i oczywiście piwka. :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 23.02.2009 15:57

cd. knajpa chińska.

Do chińszczyzny przygrywał zespół Azjatów, młodych, ale fantastycznie ustawione kawałki najlepszych zespołów rockowych, i tych dawnych jak Deep Purple, Led Zeppelin i tych z bardziej współczesnych czasów. Naprawdę świetnie grali, a może to chińszczyzna była taka dobra, już nie pamiętam.

Obrazek

Przy sąsiednim stole kelner na oczach trochę zakłopotanych turystów przyrządzał autentyczną chińską zupę o bogatej liście składników.
Do wrzącego bulionu w specjalnie podgrzewanym garnku dodawał kolejno, kluseczki z roztrzepanych jajek, kawałki kurczaka, kalmary, krewetki i kolejno pokrojone warzywa.

Obrazek

Na końcu przygotowane przyprawy, głównie szafran, pieprz, trawę cytrynową i imbir. W ostatnim momencie dodany był makaron. Po tym całość przykryto, i kelner wypowiedział rytualne słowa, proszę czekać 10 minut.
Trochę sąsiedztwo śliniło się przez czas dochodzenia potrawy, my z przyjemnością sączyliśmy już po obiedzie zimne piwo...

Obrazek

No ale doczekali się w końcu swojego dania, a całość zupki wyglądała właśnie tak. I teraz już można rozlewać.
W podsumowaniu, to co najlepsze, o proszę. Paszteciki z chińskiego ciasta, nadziewane mięsem z krewetek i krabów, smażone w woku na głębokim oleju. Z ostrym sosem sambal.

Obrazek

I co? Smakowało??

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 23.02.2009 16:27

Grzegorz Ćwik napisał(a):I co? Smakowało??

Baaardzo :D :D :D

Poproszę dokładkę :D
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 23.02.2009 17:13

Baaaaardzo smaczny odcinek :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.02.2009 23:21

To się nazywa obżarstwo - i to o tej godzinie... :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 27.02.2009 11:40

Przerywamy objadanie się w chińskiej knajpie, jedziemy na wycieczkę do jednej z najsłynniejszych świątyń hinduistycznych na Bali - Tanah Lot

W zespole świątyń są tak zbudowane, nad niesamowitym urwiskiem, patrząc w nieskończony ocean z wiecznie walącymi o skały falach.

Obrazek

Główna świątynia Tanah Lot jest bardzo nietypowo usytuowana - mieści się na skale wysuniętej głęboko w morze, a dotarcie do niej możliwe jest jedynie w czasie odpływu. Z jej powstaniem wiąże się też pewna legenda, którą miejscowi rybacy powtarzają każdemu turyście.

Obrazek

Świątynia poświęcona jest księdzu-mnichowi Majapahit Nirartha, który to wędrując po tutejszej okolicy, zachwycił się skałą wyrastającą z morza i zasugerował mieszkańcom wioski zbudować na niej świątynię.
Po jej zbudowaniu, miejscowy władca z zawiści, że jego poddani przyłączyli się do przybysza rozkazał mu się wynieść. Nirthana, chcąc utrudnić dostęp do świątyni, użył wówczas swojej mocy by oderwać część nabrzeża, na którym zbudowana była świątynia a święte smoki podobno do dzisiejszego dnia strzegą sanktuarium.

Obrazek

Tanah Lot w formie, którą obecnie widzimy została zbudowana w XVI w. Ciekawostką jest bijące tu słodkowodne źródełko, z którym wiążą się kolejne legendy. Cały teren uznawany jest za miejsce święte. Szczególne wrażenie wywołuje zwiedzanie terenu świątynnego o zachodzie słońca.
Można również spacerować wokół świątyni, wzdłuż brzegu morza lub też wdrapać się na górę, aby zobaczyć przepiękny park z wieloma niesamowitymi okazami przyrody. Tu drzewo przyozdobione olbrzymimi lejkami rozsiewające niewyobrażalny zapach, nazwa już mi jednak zupełnie wyleciała.

Obrazek

Lub kolejny przykład tutejszego jaśminowca, podstawy znanej balijskiej herbaty.

Obrazek

Pora ruszać, jedziemy dalej ??????

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Ostatnio edytowano 27.02.2009 11:51 przez Grzegorz Ćwik, łącznie edytowano 3 razy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.02.2009 11:46

Pora ruszać dalej, a z tym związana jest pewna legenda... :wink:
Jak mi się tu podoba :D
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 27.02.2009 12:14

Jedźmy i jedzmy dalej :wink: :D

Te pierożki i sajgonko-paszteciki tez mi zabójczo smakowały.

Przedostatnie kwiatuchy to po mojemu datura. A to ostatnie (herbaciane mówisz...) zabójczo pachnie!!! Widziałam takie kremowe i różowe w Andaluzji. Nie wiem jak to się nazywa. I nie wiedziałam, że to z tego się robi herbatę.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 27.02.2009 12:25

Mnie się również bardzo podoba. :D :D :D :D I milionom turystów z całego świata też. Ale egzotyka i jak pięknie podana :!: . Zjeść coś można i popić pyszną herbatkę. I podziwiać i się czegoś nowego dowiedzieć (kremacja)

Jedźmy dalej. Jest tu pieknie.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 27.02.2009 15:55

Czy wszystkie świątynie są tam tak pięknie usytuowane?
avensis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) avensis » 27.02.2009 20:28

[quote="Grzegorz Tu drzewo przyozdobione olbrzymimi lejkami rozsiewające niewyobrażalny zapach, nazwa już mi jednak zupełnie wyleciała.

Obrazek
U nas tez ten krzew wystepuje, mam go na działce trzeba go tylko na zime chowac razem z donica do piwnicy. Nazywa pospolita to Biełuń. Podobno jego nasiona maja jakies własciwosci halucynogenne.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 27.02.2009 21:02

Grzegorz Ćwik napisał(a): Tu drzewo przyozdobione olbrzymimi lejkami rozsiewające niewyobrażalny zapach, nazwa już mi jednak zupełnie wyleciała.

shtriga napisał(a): Przedostatnie kwiatuchy to po mojemu datura.

avensis napisał(a): U nas tez ten krzew wystepuje, mam go na działce trzeba go tylko na zime chowac razem z donica do piwnicy. Nazywa pospolita to Biełuń. Podobno jego nasiona maja jakies własciwosci halucynogenne.

datura = bieluń TUTAJ O TYM :lol: To chyba jesteśmy w kwiatowym domu ;) Intryguje mnie nazwa tego drugiego.

Nie gniewasz się Grzegorz, że tu sobie takie kwiatowe pogaduchy urządziłam? :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 28.02.2009 14:13

Świetnie, w takim razie może znasz nazwę tego, chyba podobne, a może prawie takie samo???

Obrazek

To też niezłe drzewo, to w centrum fotki, co to może być???

Obrazek

Pozdrawiam, :wink: :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.02.2009 14:32

Dla mnie to pierwsze to rododendron a drugie palma ale....
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 28.02.2009 15:08

Jakieś mieszańce te rosliny 8O
Ta druga to jakieś połączenie palmy z bananowcem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja

Indonezja, miejsce niezwykłe - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone