Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Imotski dwa jeziora w skalnym otoczeniu

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sylvim
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylvim » 20.04.2010 09:32

Polecam również kąpiel w niebieskim... Fajne wrażenia no i chwila ochłody :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.04.2010 12:58

Stojąc na brzegu Czerwonego Jeziora (na poboczu szosy) mamy wrażenie, że urwisko pod nami jest zupełnie pionowe. Jest to mylące, bo próby rzutu kamieniem tak, aby plusnął w wodę kończą się niepowodzeniem. Zawsze uderza o brzeg, nie dolatując do tafli wody. Wynika to z potężnej głębokości krateru i pewnego, mimo wszystko pochylenia ścian.
Uwaga: w pobliżu nie można znaleźć żadnego zdatnego do rzutu kamienia - wszystko wyzbierane. Gdy tam byliśmy (ub. rok) podszedł Chorwat ze swoimi kamieniami(!), wykonał 2 rzuty, trzeci kamień dał mnie - żaden nie doleciał.
Próbujcie. Pozdrav :)
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 20.04.2010 13:31

Z tymi kamieniami to prawda - trzeba przywieźć swoje :twisted: Też próbowałem dorzucić do tafli - bez powodzenia. A rzucać można - na dole raczej nikogo nie ma. Żeby zejść na dół potrzebny by był chyba sprzęt alpinistyczny...
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 20.04.2010 22:48

Oj fakt, również próbowaliśmy dorzucić kamieniami do wody - i nic.
Można by procą spróbować, oczywiście kamienie przywożąc ze sobą.
:lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.04.2010 05:53

Czerwone Jezioro, jego brzegi i wybrane parametry:

20090606 [a].jpg

Pozdrówki dla wszystkich, którzy nie dorzucili :wink:
Ostatnio edytowano 16.07.2013 19:52 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
rafgot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgot » 21.04.2010 17:18

Już się cieszę na sam "wpad i wypad" do Imotsek (Imotski) we wrześniu, podczas pobytu na Chorwacji. Jeziora zapowiadają się niezwykle ciekawie. Powoli zaczynam zbierać kamienie do rzutów;) Szukam dalszych informacji na temat zamku, w zasadzie jego ruin.
Oglądałem film z Sv Jure. Troszkę mnie zaniepokoił. Mam dość szerokie auto, z lusterkami prawie 180 cm szerokości. Mijanki nie należą do najciekawszych ale damy radę;)
W zeszłym roku austriackie Glossglocknerstrasse przysporzyło wiele kręcenia ale Sv Jure to dopiero będzie zabawa;)

Pozdrawiam Was!!
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.07.2011 22:07

Właśnie byłem. Mogę powiedzieć jedno: najbardziej niesamowite miejsce jakie widziałem. To jakby kawałek innej planety przeniesiony na Ziemię. Zdjęcia nie oddają ogromu tego "tworu". Będąc na górze nie mogłem uwierzyć, że ta mrówka tam na dole to człowiek. Miałem to szczęście, że w trakcie mojego pobytu zbierało się na burzę i grzmoty tylko potęgowały scenerię grozy.
Tak na marginesie - Cervene Jezero to najgłębsze jezioro w Europie. Według różnych źródeł ma od 250 do 280 m głębokości.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 10.07.2011 23:01

greenrs napisał(a):... Będąc na górze nie mogłem uwierzyć, że ta mrówka tam na dole to człowiek...

A kiedy ten człowiek pływa w jeziorze, to zmienia wygląd.
Z mrówki na ... chromosom :oczko_usmiech: :lool:

Obrazek
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 19.01.2012 15:31

Jadę tam w sierpniu br. Już się cieszę :)
Nie wrzujacie proszę tyle kamieni do jeziorka, bo mi je całkiem zasypiecie i zamiast okazałego krateru zobaczę tylko kupkę kamieni :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.01.2012 15:36

Pasjonat Chorwacji napisał(a):Jadę tam w sierpniu br. Już się cieszę :)
Nie wrzujacie proszę tyle kamieni do jeziorka, bo mi je całkiem zasypiecie i zamiast okazałego krateru zobaczę tylko kupkę kamieni :wink:

Spoko, wszystkie kamienie dookoła wyzbierane :lol: Naprawdę trudno coś znaleźć.
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 19.01.2012 15:54

maslinka napisał(a):

Caaaałe szczęście :lol:
Dzięki.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 19.01.2012 16:08

Teraz Modro jezero wygląda tak :cry:

Obrazek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.01.2012 16:30

Mirko, strasznie smutny widok :(
A w lipcu było tam tak pięknie... A jaka orzeźwiająca była kąpiel!
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 19.01.2012 17:57

Pasjonat Chorwacji napisał(a):
maslinka napisał(a):

Caaaałe szczęście :lol:
Dzięki.

Nie ciesz się. Pewien miły pan dba o to by każdy mógł sobie rzucić i donosi kamienie z miasteczka. :D
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 20.01.2012 11:32

A to mi greenrs powiedziałeś!

Nie dość, że Modro wyschło, to jeszcze zasypią dziurę po nim :cry:

A tak na serio, to w jakim czasie Modro się regeneruje tj napełnia wodą? Wystarczą wiosenne deszcze?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne