Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Imiona dla dzieci

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.01.2011 17:40

Madziaimaciek, zastanawia mnie opis w rubryce "skąd" pod waszym avatarem...Nic nie wiem o rodakach zamieszkałych w Milnej...
Pozdrawiam
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 30.01.2011 17:13

Jeszcze mieszkamy w Polsce a Milna to raczej miejscowość gdzie w marzeniach zbudowałem domek ;)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 30.01.2011 19:02

madziaimaciek napisał(a):Jeszcze mieszkamy w Polsce a Milna to raczej miejscowość gdzie w marzeniach zbudowałem domek ;)

O ! Tak, to ja mieszkam w Dubrovniku :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.01.2011 19:03

madziaimaciek napisał(a):Jeszcze mieszkamy w Polsce a Milna to raczej miejscowość gdzie w marzeniach zbudowałem domek ;)

Acha....
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 06.02.2011 18:47

Bardzo mi przykro...
Bozena Kljaković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bozena Kljaković » 06.02.2011 19:29

jezeli kiedys spełni sie Wasze mazenie to dzieciaki z imieniem Franciszek i Maja nie beda u nas mieli zadnych kłopotow.Poprostu Maja jest bardzo ładnym imieniem i mozna powiedziec ze jest u nas bardzo popularne,natomiast Franciszek tez bo w Hr beda jego imie wymawiac jako Franko.Proponuje imienia dla dziewczynek : Sandra,Imelda,Debora,Iwona,Ewa,Barbara, Zofia,Magdalena,Maria.
A dla chłopakow ; Jan,Krystian i Leon.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 10.02.2011 20:07

Ile prawdy jest w tej tezie?
... przypadkowo przeczytałam dziś artykuł dotyczący najmodniejszych imion... polecam :D

http://blog.onet.pl/39997,1,archiwum_goracy.html
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2011 01:07

Bardzo lubię temat imion i mam zdecydowane poglądy w tej materii.

Mylą się ci, którzy twierdzą, że najlepsze są polskie imiona, np. Piotr, Anna.
Może i najładniejsze, ale zdecydowanie niepolskie.

Dawne, polskie imiona to np. Stanisław (życzenie, by stał się sławny),
Sulidziad (żeby był lepszy od dziada), Biezrząd (którym nikt nie rządzi),
Bolelut (bardziej srogi), Mszczuj, Niebylec.

Takie imiona nadawano życzeniowo, czyli rodzice liczyli,że np. Bolesław będzie bardziej sławny niż np. jego ojciec.

Ciekawym zwyczajem było nadawanie imion - zaklęć - służących oszukaniu złych duchów. Jeśli w rodzinie umierały dzieci, to kolejnemu dawano na imię Niemoj, czyli nie mój. Złe duchy mogły dać sobie spokój, skoro dzieciak nie był tego, którego chciały ukarać.

Obecnie nadajemy imiona, bo podoba nam się brzmienie, bo są modne, bo chcemy podkreślić swój status społeczny, rzadziej, aby podtrzymać tradycję ( taką funkcję pełni często drugie imię).

Ja, nadając 19- letniej dziś córce, imię Maria, naprawdę mocno się zastanawiałam. Uznałam,że jak będzie mniej urodziwa, to nazwiemy ją Magdą, żeby nie kusić złośliwców (Mańka= wiocha).
Kiedy zobaczyłam córkę, wiedziałam, że jest Marią!

Syn - Antoni. Bez komentarza. Dla nas piękne imię.

W każdym razie wybierając imię kierujmy się:

- nazwiskiem (Samanta Szczur?)
- możliwymi w języku rodziców zdrobnieniami - Olivier - Oli? I co jeszcze?
Konstancja - Konstka?
- powagą imienia w przyszłości - dyrektor Kevin Nowak?- nie brzmi poważnie. Kelner Kevin - owszem, piosenkarz- też.

Przykłady, które podałam, nie służą krytykowaniu.

Moi Marysia i Antoś dla wielu brzmią jak wieśniara i wieśniak (choć w sumie rzeczywiście od 3 lat jesteśmy wieśniakami).
Dla mnie to piękne i szlachetne (ale niepolskie) imiona.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 11.02.2011 01:16

agnieszka-bg napisał(a):Bardzo lubię temat imion i mam zdecydowane poglądy w tej materii.

Moi Marysia i Antoś dla wielu brzmią jak wieśniara i wieśniak (choć w sumie rzeczywiście od 3 lat jesteśmy wieśniakami).

Dla prawdziwego i "szanującego się" buraka każdy może być wieśniakiem lub wieśniarą... :lol: :wink: :)
Nawet Konstanty Maksymilian herbu Grot.

I znowu te zdecydowane poglądy. :) :) :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2011 01:25

:lol: :lol: :lol: :lol:
Jesteśmy wieśniakami herbu Prus III po mieczu :lol: :lol: :lol: :lol:

Poważnie.

Pozdrawiam ponownie :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 11.02.2011 08:18

agnieszka-bg napisał(a):

Niebylec................ wchodzisz do kolegi i pytasz............Cześć, był tu Niebylec ? :oops:

Mszczuj, psem nie szczuj :D
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 11.02.2011 08:33

Ufff... przejrzałem cały wątek i dziękuję Wam, że nie dawaliście propozycji imion będących domeną raczej rodzin patologicznych i samotnych matek typu: Kewin, Dżesika, Pamela czy inny Brajan.
Cieszy mnie poziom tego forum. :)
Ostatnio widziany przeze mnie obrazek na ulicy. Matka napruta, że ledwo idzie (zresztą wyglądała, że nominalnie to poniżej 1 promila nie schodzi), z dwiema córkami na oko 4 i 6 lat. Szykują sie do przejścia przez ulicę i słyszę bełkot matki:
"- Dzesika, weź Dżenifer za rączkę"
Ehhh i znów potwierdzenie moich coraz częstszych obserwacji w tym zakresie.
Choć jak zawsze od wszystkiego są pozytywne wyjątki, które jeżeli są nna tym forum - szczerze pozdrawiam
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 12.02.2011 00:13

Mariusz_M napisał(a):...
Matka napruta, że ledwo idzie (zresztą wyglądała, że nominalnie to poniżej 1 promila nie schodzi), z dwiema córkami na oko 4 i 6 lat. Szykują sie do przejścia przez ulicę i
słyszę bełkot matki:
"- Dzesika, weź Dżenifer za rączkę"

Odpowiedź:
"Ok momi, kaman! :lol: :wink:
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 12.02.2011 01:47

agnieszka-bg napisał(a):Bardzo lubię temat imion i mam zdecydowane poglądy w tej materii.

Mylą się ci, którzy twierdzą, że najlepsze są polskie imiona, np. Piotr, Anna.
Może i najładniejsze, ale zdecydowanie niepolskie.

Takie imiona nadawano życzeniowo, czyli rodzice liczyli,że np. Bolesław będzie bardziej sławny niż np. jego ojciec.

Ciekawym zwyczajem było nadawanie imion - zaklęć - służących oszukaniu złych duchów. Jeśli w rodzinie umierały dzieci, to kolejnemu dawano na imię Niemoj, czyli nie mój. Złe duchy mogły dać sobie spokój, skoro dzieciak nie był tego, którego chciały ukarać.

Obecnie nadajemy imiona, bo podoba nam się brzmienie, bo są modne, bo chcemy podkreślić swój status społeczny, rzadziej, aby podtrzymać tradycję ( taką funkcję pełni często drugie imię).

Ja, nadając 19- letniej dziś córce, imię Maria, naprawdę mocno się zastanawiałam. Uznałam,że jak będzie mniej urodziwa, to nazwiemy ją Magdą, żeby nie kusić złośliwców (Mańka= wiocha).
Kiedy zobaczyłam córkę, wiedziałam, że jest Marią!

Syn - Antoni. Bez komentarza. Dla nas piękne imię.

W każdym razie wybierając imię kierujmy się:

- nazwiskiem (Samanta Szczur?)
- możliwymi w języku rodziców zdrobnieniami - Olivier - Oli? I co jeszcze?
Konstancja - Konstka?
- powagą imienia w przyszłości - dyrektor Kevin Nowak?- nie brzmi poważnie. Kelner Kevin - owszem, piosenkarz- też.

Przykłady, które podałam, nie służą krytykowaniu.

Dla mnie to piękne i szlachetne (ale niepolskie) imiona.

Idąc Twoim ,,tokiem rozumowania''-,,Dyrektor Antek/Anoś,Antoni/też będzie brzmiało-delikatnie rzecz biorąc-archaicznie!
Lepiej jak sobie inną,,ścieżkę kariery obierze''.Bo Antkowi to jakoś dyrektorowanie nie wypada...Wręcz brzmi mało poważnie. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.02.2011 08:45

De gustibus......

To będzie Antoni a nie Antek.

Poza tym, mój tok rozumowania opiera się na badaniach naukowców.
Po prostu zajmowałam się przez jakiś czas onomastyką, czyli nauką o nazwach własnych.

Ale skoro wiesz lepiej...to się cieszę, że mam z kim podyskutować. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Imiona dla dzieci - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone