Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Imieniny Leona

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
roj29
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 116
Dołączył(a): 18.02.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) roj29 » 29.02.2004 09:51

roj29 napisał(a):
jak pijesz podlaską wódkę musisz to zapić sokiem jabłkowym i zagryść kiszką ziemniaczaną . Smacznego.Cze.

No roj29...kiszka ziemniaczana
Już wiemy z czym się to pije, ale nie wiemy z czym się to je
Gdybyś był łaskaw wyjaśnić co to jest?


Ja wiem że z tą kiszką to nie brzmi pięknie ale jest smaczne. Będziesz na podlasiu koniecznie spróbuj. Napewno się nie otrujesz a nie będziesz żałował. To są takie specyfiki podlasia. Mam nadzieję że już w lipcu poznam najlepsze specyfiki Chorwatów. Jle to jeszcze zostało...
Pozdrawiam
a to ja
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4755
Dołączył(a): 18.07.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 29.02.2004 12:19

roj29 napisał(a):
roj29 napisał(a):
jak pijesz podlaską wódkę musisz to zapić sokiem jabłkowym i zagryść kiszką ziemniaczaną . Smacznego.Cze.

No roj29...kiszka ziemniaczana
Już wiemy z czym się to pije, ale nie wiemy z czym się to je
Gdybyś był łaskaw wyjaśnić co to jest?


Ja wiem że z tą kiszką to nie brzmi pięknie ale jest smaczne. Będziesz na podlasiu koniecznie spróbuj. Napewno się nie otrujesz a nie będziesz żałował. To są takie specyfiki podlasia. Mam nadzieję że już w lipcu poznam najlepsze specyfiki Chorwatów. Jle to jeszcze zostało...
Pozdrawiam


Nie przepadam za kiszką ziemniaczaną. Ale za to żubrówka z sokiem jabłkowym...hm :wink:
Pozdrowienia dla "krajana" roja29 ! :papa:
roj29
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 116
Dołączył(a): 18.02.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) roj29 » 29.02.2004 12:43

Nie przepadam za kiszką ziemniaczaną. Ale za to żubrówka z sokiem jabłkowym...hm
Pozdrowienia dla "krajana" roja29 !


Witaj.Krajan :P :P :P . Chyba nie wszyscy to zrozumieją.
Pozdrowionka.
petris
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2590
Dołączył(a): 06.12.2002
temat

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 29.02.2004 13:23

roj29 napisał(a):
roj29 napisał(a):
jak pijesz podlaską wódkę musisz to zapić sokiem jabłkowym i zagryść kiszką ziemniaczaną . Smacznego.Cze.

No roj29...kiszka ziemniaczana
Już wiemy z czym się to pije, ale nie wiemy z czym się to je
Gdybyś był łaskaw wyjaśnić co to jest?


Ja wiem że z tą kiszką to nie brzmi pięknie ale jest smaczne. Będziesz na podlasiu koniecznie spróbuj. Napewno się nie otrujesz a nie będziesz żałował. To są takie specyfiki podlasia. Mam nadzieję że już w lipcu poznam najlepsze specyfiki Chorwatów. Jle to jeszcze zostało...
Pozdrawiam


Moze podasz przepis.?W/g mnie musi byc w skorce pochodacej z szyjki kaczki ,cos wspanialego :wink: :twisted: Mniam ,mniam Petris
SNIPER
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 675
Dołączył(a): 24.06.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 29.02.2004 15:02

No proszę.
To petris uchyla rąbka tajemnicy o tej kiszce, a Wy Panowie rodowici "żubrzanie" nie chcecie nic dodać na temat owej kiszki ziemniaczanej?
Czyżby to były ziemniaki we krwi ? :? 8O
8)
Skubi
Croentuzjasta
Posty: 343
Dołączył(a): 15.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 29.02.2004 17:02

Chyba kiedyś Makłowicz przyrządzał taką kiszkę w swoim programie.
Nie pamiętam szczegółów, ale wyglądało to apetycznie :wink:
liwan
Croentuzjasta
Posty: 374
Dołączył(a): 23.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 29.02.2004 19:14

Od małego spędzałem dużo wakacyjnego czasu na Suwalszczyźnie -rodzinnych stronach moich Rodziców tak że kiszkę ziemniaczaną dobrze znam i bardzo mi smakuje choć ostatnio ją jadłem z 10 lat temu i chyba jest to coraz rzadsza potrawa.Ale dokładnego przepisu nie znam, choć zdaje się że jest prosty tylko niestety wymagane są jelita naturalne jak do wyrobu kiełbas.Napełnia się je farszem z surowych tartych ziemniaków...O :!: właśnie się dowiedziałem od Mamy:...te tarte ziemniaki miesza się z niewielką (ok.1/10) ilością zaparzonej wrzątkiem kaszy jęczmiennej lub (gorzej) mąki,oraz pokrojonej słoniny/boczku podsmażonej z cebulą (ilość w/g uznania ale to tylko dodatek) i do tego oczywiście sól, trochę innych przypraw.Układa się to luźno w brytfannie lub głębokiej blaszce, smaruje smalcem i piecze do mocnego zrumienienia.Dla mnie pycha,ale nie jest to potrawa dietetyczna- do jedzenia na gorąco polane tłuszczem ze skwarkami lub śmietaną ew.obłożone wiórkami masła.Ale mi ślinka... :roll: :) Jak nie ma jelit to można ten farsz upiec po wylaniu na blachę- wtedy jest to babka ziemniaczana.Kto lubi placki ziemniaczane to kiszka i babka powinny mu smakować nie mniej a raczej bardziej.Są zdecydowanie mniej tłuste niż placki. 8)
Ostatnio edytowano 31.03.2004 19:47 przez liwan, łącznie edytowano 1 raz
SNIPER
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 675
Dołączył(a): 24.06.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 29.02.2004 23:03

liwan napisał(a): jelita naturalne ...Napełnia się je farszem z surowych tartych ziemniaków...miesza się z niewielką (ok.1/10) ilością zaparzonej wrzątkiem kaszy jęczmiennej oraz pokrojonej słoniny/boczku podsmażonej z cebulą do tego oczywiście sól, trochę innych przypraw piecze do mocnego zrumienienia.

No i bingo :!:
A juz myślałem, że nie zasnę, bez tego przepisu.
Czasami lubię coś stworzyć, a że nie umiem Windows'XP, to tworzę coś na patelni. Ale to na wczasach, no! czasami coś w weekend.
A o kuchni żubrzańskiej dowiaduję się od "liwana" z Kędzierzyna 8O
8)
roj29
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 116
Dołączył(a): 18.02.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) roj29 » 02.03.2004 17:23

Sorki. Ja mam internet tylko w pracy ale jak mogę zawsze wejdę na Cro. Dzięki liwan za b.d. przepis. Jak zastosujesz się Sniper do przepisu napewno wyjdze pych kisia.
Pozdrawiam
petris
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2590
Dołączył(a): 06.12.2002
temat postu

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 02.03.2004 17:53

Myslalam tak samo:
1.tarte surowe ziemniaki
2.watroba z kaczki
3 zoladek z kaczki
moze byc z innych ptakow
4sloninka stopiona -skwareczki
5 moze tez byc kawalek wieprzowiny tlustej.
6 natka z pietruszki
7no i szjka kaczki.-gesi tam jest tluszczyk co nadaje caly smak
w ostatecznosci :cry: moga byc cienkie jelita z ktorych robi sie kielbasy
8 duzo pieprzu,sol.
Ja to gotuje-ale nie widze powodu aby nie zapiec w piekarniku.
Smacznego :wink: moze ktos to zrobi, u mnie w domu bijemy sie o ten przysmak co zrobic ,ze te ptaszyska maja takie krotkie szyjki :twisted: :lol:
liwan
Croentuzjasta
Posty: 374
Dołączył(a): 23.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 02.03.2004 19:52

Przepraszam Leonie że przepis podałem w temacie j.w nie życząc Ci przynajmniej wszystkiego najlepszego.Czynię to niniejszym(lepiej późno niż wcale :oops: )z przyjemnością:WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO :) :) :)
a to ja
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4755
Dołączył(a): 18.07.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 02.03.2004 21:28

Skubi napisał(a):Chyba kiedyś Makłowicz przyrządzał taką kiszkę w swoim programie.
Nie pamiętam szczegółów, ale wyglądało to apetycznie :wink:


A czy Makłowicz był w Chorwacji?
SNIPER
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 675
Dołączył(a): 24.06.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 02.03.2004 22:14

No proszę...
To zagrychę do żubrówki na imieniny u Leona już mamy :P

Dzięki
8)
Skubi
Croentuzjasta
Posty: 343
Dołączył(a): 15.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 03.03.2004 08:09

a to ja napisał(a):
Skubi napisał(a):Chyba kiedyś Makłowicz przyrządzał taką kiszkę w swoim programie.
Nie pamiętam szczegółów, ale wyglądało to apetycznie :wink:


A czy Makłowicz był w Chorwacji?


Tego to nie wiem, nie śledzę wszystkich jego programów, ale nie można wykluczyć że i tam zawitał.
...Leon1

Nieprzeczytany postnapisał(a) ...Leon1 » 03.03.2004 09:18

...a kto prziwita tutaj to mu zrobie "POLE" ziemiaki po guralsku, bardzo prosti sposob....z tartym suchim serem lub "kajmakem" i boczkem....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

cron
Imieniny Leona - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone