Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Imieniny Leona

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
roj29
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roj29 » 29.02.2004 09:51

roj29 napisał(a):
jak pijesz podlaską wódkę musisz to zapić sokiem jabłkowym i zagryść kiszką ziemniaczaną . Smacznego.Cze.

No roj29...kiszka ziemniaczana
Już wiemy z czym się to pije, ale nie wiemy z czym się to je
Gdybyś był łaskaw wyjaśnić co to jest?

Ja wiem że z tą kiszką to nie brzmi pięknie ale jest smaczne. Będziesz na podlasiu koniecznie spróbuj. Napewno się nie otrujesz a nie będziesz żałował. To są takie specyfiki podlasia. Mam nadzieję że już w lipcu poznam najlepsze specyfiki Chorwatów. Jle to jeszcze zostało...
Pozdrawiam
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 29.02.2004 12:19

roj29 napisał(a):
roj29 napisał(a):
jak pijesz podlaską wódkę musisz to zapić sokiem jabłkowym i zagryść kiszką ziemniaczaną . Smacznego.Cze.

Ja wiem że z tą kiszką to nie brzmi pięknie ale jest smaczne. Będziesz na podlasiu koniecznie spróbuj. Napewno się nie otrujesz a nie będziesz żałował. To są takie specyfiki podlasia. Mam nadzieję że już w lipcu poznam najlepsze specyfiki Chorwatów. Jle to jeszcze zostało...
Pozdrawiam

Nie przepadam za kiszką ziemniaczaną. Ale za to żubrówka z sokiem jabłkowym...hm :wink:
Pozdrowienia dla "krajana" roja29 ! :papa:
roj29
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roj29 » 29.02.2004 12:43

Nie przepadam za kiszką ziemniaczaną. Ale za to żubrówka z sokiem jabłkowym...hm
Pozdrowienia dla "krajana" roja29 !

Witaj.Krajan :P :P :P . Chyba nie wszyscy to zrozumieją.
Pozdrowionka.
petris
Cromaniak
temat

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 29.02.2004 13:23

roj29 napisał(a):
roj29 napisał(a):

Pozdrawiam

Moze podasz przepis.?W/g mnie musi byc w skorce pochodacej z szyjki kaczki ,cos wspanialego :wink: :twisted: Mniam ,mniam Petris
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 29.02.2004 15:02

No proszę.
To petris uchyla rąbka tajemnicy o tej kiszce, a Wy Panowie rodowici "żubrzanie" nie chcecie nic dodać na temat owej kiszki ziemniaczanej?
Czyżby to były ziemniaki we krwi ? :? 8O
8)
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 29.02.2004 17:02

Chyba kiedyś Makłowicz przyrządzał taką kiszkę w swoim programie.
Nie pamiętam szczegółów, ale wyglądało to apetycznie :wink:
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 29.02.2004 19:14

Od małego spędzałem dużo wakacyjnego czasu na Suwalszczyźnie -rodzinnych stronach moich Rodziców tak że kiszkę ziemniaczaną dobrze znam i bardzo mi smakuje choć ostatnio ją jadłem z 10 lat temu i chyba jest to coraz rzadsza potrawa.Ale dokładnego przepisu nie znam, choć zdaje się że jest prosty tylko niestety wymagane są jelita naturalne jak do wyrobu kiełbas.Napełnia się je farszem z surowych tartych ziemniaków...O :!: właśnie się dowiedziałem od Mamy:...te tarte ziemniaki miesza się z niewielką (ok.1/10) ilością zaparzonej wrzątkiem kaszy jęczmiennej lub (gorzej) mąki,oraz pokrojonej słoniny/boczku podsmażonej z cebulą (ilość w/g uznania ale to tylko dodatek) i do tego oczywiście sól, trochę innych przypraw.Układa się to luźno w brytfannie lub głębokiej blaszce, smaruje smalcem i piecze do mocnego zrumienienia.Dla mnie pycha,ale nie jest to potrawa dietetyczna- do jedzenia na gorąco polane tłuszczem ze skwarkami lub śmietaną ew.obłożone wiórkami masła.Ale mi ślinka... :roll: :) Jak nie ma jelit to można ten farsz upiec po wylaniu na blachę- wtedy jest to babka ziemniaczana.Kto lubi placki ziemniaczane to kiszka i babka powinny mu smakować nie mniej a raczej bardziej.Są zdecydowanie mniej tłuste niż placki. 8)
Ostatnio edytowano 31.03.2004 19:47 przez liwan, łącznie edytowano 1 raz
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 29.02.2004 23:03

liwan napisał(a): jelita naturalne ...Napełnia się je farszem z surowych tartych ziemniaków...miesza się z niewielką (ok.1/10) ilością zaparzonej wrzątkiem kaszy jęczmiennej oraz pokrojonej słoniny/boczku podsmażonej z cebulą do tego oczywiście sól, trochę innych przypraw piecze do mocnego zrumienienia.

No i bingo :!:
A juz myślałem, że nie zasnę, bez tego przepisu.
Czasami lubię coś stworzyć, a że nie umiem Windows'XP, to tworzę coś na patelni. Ale to na wczasach, no! czasami coś w weekend.
A o kuchni żubrzańskiej dowiaduję się od "liwana" z Kędzierzyna 8O
8)
roj29
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roj29 » 02.03.2004 17:23

Sorki. Ja mam internet tylko w pracy ale jak mogę zawsze wejdę na Cro. Dzięki liwan za b.d. przepis. Jak zastosujesz się Sniper do przepisu napewno wyjdze pych kisia.
Pozdrawiam
petris
Cromaniak
temat postu

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 02.03.2004 17:53

Myslalam tak samo:
1.tarte surowe ziemniaki
2.watroba z kaczki
3 zoladek z kaczki
moze byc z innych ptakow
4sloninka stopiona -skwareczki
5 moze tez byc kawalek wieprzowiny tlustej.
6 natka z pietruszki
7no i szjka kaczki.-gesi tam jest tluszczyk co nadaje caly smak
w ostatecznosci :cry: moga byc cienkie jelita z ktorych robi sie kielbasy
8 duzo pieprzu,sol.
Ja to gotuje-ale nie widze powodu aby nie zapiec w piekarniku.
Smacznego :wink: moze ktos to zrobi, u mnie w domu bijemy sie o ten przysmak co zrobic ,ze te ptaszyska maja takie krotkie szyjki :twisted: :lol:
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 02.03.2004 19:52

Przepraszam Leonie że przepis podałem w temacie j.w nie życząc Ci przynajmniej wszystkiego najlepszego.Czynię to niniejszym(lepiej późno niż wcale :oops: )z przyjemnością:WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO :) :) :)
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 02.03.2004 21:28

Skubi napisał(a):Chyba kiedyś Makłowicz przyrządzał taką kiszkę w swoim programie.

A czy Makłowicz był w Chorwacji?
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 02.03.2004 22:14

No proszę...
To zagrychę do żubrówki na imieniny u Leona już mamy :P

Dzięki
8)
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 03.03.2004 08:09

a to ja napisał(a):
Skubi napisał(a):Chyba kiedyś Makłowicz przyrządzał taką kiszkę w swoim programie.

A czy Makłowicz był w Chorwacji?

Tego to nie wiem, nie śledzę wszystkich jego programów, ale nie można wykluczyć że i tam zawitał.
...Leon1

Nieprzeczytany postnapisał(a) ...Leon1 » 03.03.2004 09:18

...a kto prziwita tutaj to mu zrobie "POLE" ziemiaki po guralsku, bardzo prosti sposob....z tartym suchim serem lub "kajmakem" i boczkem....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Imieniny Leona - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone