Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile zdjęć?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 28.09.2006 12:20

Najwazniejszy jest efekt, czy Nikon ma ruleza czy inna firma to kompletnie nie ma znaczenia.

PS Najfajniejsze fotki które zrobiłem, robiłem Smeną :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.09.2006 12:25

JasioJasio napisał(a):Najwazniejszy jest efekt, czy Nikon ma ruleza czy inna firma to kompletnie nie ma znaczenia.

PS Najfajniejsze fotki które zrobiłem, robiłem Smeną :)

Tak, tak... Na filmie Foton lub Orwo. Z takimi bajkami to do przedszkola :?
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 28.09.2006 21:14

Nie ważne orwo, foton czy sony. Nie w tym rzecz.
Jak mawiał mój znajomy fotograf: " Tym się różni fotoamator od fotografa, że jeden fotografuje co widzi, a drugi widzi co fotografuje"
I FUX wiesz chyba coś w tym jest bo robię zdjęcia już coś ok. 40 lat i na razie tak naprawdę za dobre wybrałbym może trzy, dwa zrobione smieną i jedno z tego roku cyfrą fujii zrobione na Chorwacji.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.09.2006 21:22

Powiem Ci tak.

Prawdą jest, że na 1000 fotek kilka będzie niezłych; 1, 2 dobre.

Miałem na myśli postęp technologiczny, który dokonał się w sprzęcie i materiałach. Za nic nie zgodzę się z Tobą, że biorąc fotkę z przed 25 lat, będzie ona lepszej jakości, niż dzisiejsza. Obiektywy, które były w Smienach czy Zenitach, daruj, były do wszystkiego, tzn. do niczego. Nie każdy jeździł do roboty do NRD, żeby coś ze szkieł dokupić.
Pozdrawiam

FUX
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 28.09.2006 21:40

FUX kto tu mówi o jakości według ciebie ze względu na jakość Ostatnia Wieczerza Leonarda (sypie się i odpada od ściany) nadaje się tylko do zbicia i naklejenia w kościele Santa Maria delle Grazie w Mediolanie fototapety zgodnej tematycznie i dobrej jakościowo. Pewno malowidła jaskiniowe choćby z Francji też są do niczego bo malowane patykiem, ochrą i węglem drzewnym a przecież to malowali jedni z największych fotografów w dziejach bo to jest fotografia tylko wykonana techniką dostępną w ich czasach, ale oni WIDZIELI co fotografują. I powiem ci jeszcze raz to samo zazdroszczę im tej umiejętności i talentu bo ja na prawie 40 lat fotografowania może mogę pochwalić się trzema zdjęciami.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.09.2006 08:40

Najlepszy zrobiony przeze mnie portret był wykonany 30 - letnią Practicą PLC2 na czarnobiałym filmie (i nie wiem czy to był Ilford czy Fomapan :oops: ) w akademiku. Za tło służyła biała ściana a obiekt fotografowany - moja żona była oświetlona dwoma żarówkami o mocy 500W dającymi fotograficzne białe światło. Wisiał na ścianie przez wiele lat w formacie 30x40 który sam wywołałem w swojej ciemni urządzonej w pokoju i nie chodzi tu o jakość tylko o "tę chwilę" która jest na kliszy, o przedstawienie właśnie tej jednej jedynej chwili, którą chciałoby się zatrzymać, żeby pokazać ją całemu światu, która do tego się nadaje żeby ją pokazać. "Chwila" a nie technicznie czyste zdjęcie.
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 29.09.2006 10:37

censor napisał(a): bo ja na prawie 40 lat fotografowania może mogę pochwalić się trzema zdjęciami.

:D :D :D

To i tak niezle,ja cały czas czekam na swoje "zdjęcie życia" :wink:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 29.09.2006 10:42

arekwroc napisał(a): To i tak niezle,ja cały czas czekam na swoje "zdjęcie życia" :wink:

A ja po obejrzeniu kilkudziesięciu galerii na pbase.com (polecam szczególnie te ze Szkocji)...po prostu cieszę się, jak wyjdzie mi zdjęcie, które polubię. Hobby są chmury (po obejrzeniu "Zakochanych").
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 29.09.2006 13:19

FUX napisał(a):Powiem Ci tak.

Prawdą jest, że na 1000 fotek kilka będzie niezłych; 1, 2 dobre.

Miałem na myśli postęp technologiczny, który dokonał się w sprzęcie i materiałach. Za nic nie zgodzę się z Tobą, że biorąc fotkę z przed 25 lat, będzie ona lepszej jakości, niż dzisiejsza. Obiektywy, które były w Smienach czy Zenitach, daruj, były do wszystkiego, tzn. do niczego. Nie każdy jeździł do roboty do NRD, żeby coś ze szkieł dokupić.
Pozdrawiam

FUX

No i tu się nie zgadzam. Szkła do Zenita były były całkiem przyzwoite! Co ważne były szkłami, a większość dzisiejszych "szkieł" jest plastikiem! Inna sprawa, że posiadacze Zenitów marzyli o Prakticach... :wink:
pozdr
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 29.09.2006 13:32

Piękno zdjęcia nie polega na jego technicznej doskonałości, lecz na jego treści...
Zgodzę się natomiast, że dobrym sprzętem jest łatwiej zrobić dobrą fotkę, ale tylko łatwiej - czyli dzięki szybkości aparatu obiekt Ci nie ucieknie, dzięki dobremu fokusowi złapiesz ostrość tak jak chcesz a nie tak jak dany aparat akurat działa itp.
Dobrego oka, wyczucia piękna, doświadczenia nie zastąpi żaden skomputeryzowany mechanizm.

PozdraV
J.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.09.2006 13:52

Jacunio napisał(a):...Dobrego oka, wyczucia piękna, doświadczenia nie zastąpi żaden skomputeryzowany mechanizm....

Jacunio i tu dokładnie masz rację :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.09.2006 14:39

Napisałem, że szkła które były z aparatami (dzisiaj mówi się kitowe) były takie sobie. O plastikowych obiektywach się nie wypowiadam, bo nie ma o czym. Faktem jest, że oka i wyczucia nie zastąpi technologia.
Lecz połączenie technologii (dzisiejszej) i oka daje lepsze rezultaty, niż te osiągane 20 lat temu. Robiłem rok temu cyfrowym Sonym a w tym Nikonem. Różnice są nie do opisania na korzyść lustrzanki Nikona. Nie mówcie więc, że sprzęt nie ma znaczenia. Jakoś zawodowych fotografików i fotografów z aparatami za 500 PLN nie widuje się :mrgreen: .
Jak oglądam moje zdjęcia z takiej (20 lat) perspektywy, to czuję się dziwnie, jak mogłem tym się kiedyś zachwycać :oops: .
W Muzeum Narodowym w Krakowie na Rynku jest jeden obraz pt. Wieczerza Sybiraków bodajże.
Jest dla mnie powalający ze względu na grę światła.
Dama z Łasiczką czy Mona Liza wysiada.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 29.09.2006 14:53

FUX napisał(a):Nie mówcie więc, że sprzęt nie ma znaczenia. Jakoś zawodowych fotografików i fotografów z aparatami za 500 PLN nie widuje się :mrgreen: .

Ano nie widuje się. Tak jak nie widuje się np. programistów pracujących na PC XT albo AT (starzy wiedzą co to XT Turbo... :D ). Ale czy jak kupię sobie nowego kompa z czterordzeniowym procesorem i 6-gigowym zegarem to będę przez to lepszym programistą?...

Podobnie, czy jak kupię sobie super-aparat, to będę dobrym fotografem? Można zrobić przepiękne, chwytające za serce czarno-białe, gruboziarniste zdjęcie starym gruchotem. I można też zrobić super naświetlone, ostre aż do bólu zdjęcie na które tak naprawdę nikt nie spojrzy, bo będzie ładne ale nijakie...

PozdraV
J.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.09.2006 15:21

I tak sobie jeszcze długo można rozprawiać o wyższości Świąt Wielkanocy nad Świętami Bożego Narodzenia :lol:.
A ja pozostanę przy aparacie analogowym, bo mnie najzwyczajniej w świecie nie stać na cuda cyfrowe, które robiłyby tak dobre (technicznie) zdjecia jak mój NIKON N65 (nie mówię, że takich nie ma). Co zaś do samej fotografii to jestem jestem przekonany, że większość ludzi fotografuje żeby pokazać potem rodzinie czy znajomym i powiedzieć "patrzcie - widziałem to z bliska" albo "byłem tam..." nie zwracając tak naprawdę uwagi na to co fotografuje, lub jak pada światło. Że przy deko innym oświetleniu to samo zdjęcie zrobione z tego samego miejsca w tym samym kierunku uwypukli to co się chce uwiecznić.

Że dam sam na sobie przykład:

Obrazek
Burza nad Korculą
A chmury jęczały skowytem tysięcy potępionych, pędzone przez bicze piorunów z jasnego nieba, huczące niczym stado wściekłych bizonów tratujących kopytami, z głuchym łoskotem, stepy Chorwacji.

Takie małe porównanie dźwiękowe do tego co widziałem :lol:

i takie sobie nic nie odzwierciedlające jak tysiące innych
Obrazek
Mury dubrownika z zewnątrz.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 30.09.2006 12:57 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 29.09.2006 22:08

O!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Ile zdjęć? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone