Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile zabrać pieniędzy ?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 30.06.2017 08:05

pyton napisał(a):A jakbyś nawiązał do tematu "Ile zabrać pieniędzy" ?
Może dwójka pożre więcej niż czwórka ? :roll:

Nawiązywałem do wypowiedzi:
Bartas89 napisał(a):Witam,

jedziemy w sumie w 4 dorosłe osoby + dziecko 6 lat. Nocleg już opłacony, 3000zł (niecałe) na 10 dni, apartament. Dodam, że miejscowość to Okrug Gornji na Ciovo. Ile zabieram? A więc, paliwo + winiety, liczę na górkę 3000km (oczywiście PL-HR-PL) około 1600zł.
Licząc na rodzinę 2 dorosłych + dziecko:
- nocleg 1500 zł
- paliwo/przejazd 800 zł
- wydatki 3200 zł
SUMA: 5500 zł.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 30.06.2017 08:36

Przez długi czas myślę o tym problemie i to jest moja rada:
Ile zabrać pieniędzy - wystarczająco
Bartas89
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartas89 » 30.06.2017 09:18

adrianek90 napisał(a):
Bartas89 napisał(a):
adrianek90 napisał(a):
Bartas89 napisał(a): A więc, paliwo + winiety, liczę na górkę 3000km (oczywiście PL-HR-PL) około 1600zł.

Jedziecie jednym samochodem?

Tak, jedziemy jednym autem. To SUV więc spalanie dosyć duże, ale i tak mniejsze niż 2 autami, a komfort bardzo dobry ;)

Bo zastanawiają mnie dwie kwestie. Koszt wakacji dla czterech dorosłych osób podzieliłeś na pół.
Ciebie tak wyniesie bo de facto jedziecie w dwie rodziny.

Natomiast dla kogoś kto jedzie tylko we dwójkę, to nie wyjdzie go równo połowa.
Za dojazd czyli paliwo i winiety zapłacisz we dwójkę tylko samo co we czwórkę. No może minimalne różnice w spalaniu wyjdą.
A apartamenty dla czterech osób rzadko kiedy są równo dwa razy droższe.

Dlatego jak się jedzie większą ekipą to raczej wakacje nas wyjdą taniej.

Zdaję sobie z tego sprawę. Dlatego zaznaczyłem, że jedziemy w dwie rodziny i koszty paliwa, winiet i zakwaterowania rozbijają się na pół. Wiadomo, że im więcej do podziału tym taniej dla poszczególnych osób. Podałem też całkowity, orientacyjny koszt paliwa i opłat przy 3000km.
pyton
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pyton » 01.07.2017 00:22

mirko napisał(a):Przez długi czas myślę o tym problemie i to jest moja rada:

Wydaje mi się, że że to jest esencja tego wątku :)
Wystarczająco :papa:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.07.2017 01:44

pyton napisał(a):
mirko napisał(a):Przez długi czas myślę o tym problemie i to jest moja rada:

Wydaje mi się, że że to jest esencja tego wątku :)
Wystarczająco :papa:

Nie mogę uwierzyć, że ten wątek jednak działa i nakręca się jakoś sam. 8O :roll:
Choć już wielu z duuuużym dystansem się tu wypowiadało.

Już na pierwszej stronie tego wątku, 4 lata temu jego założyciel otrzymał odpowiedź, żeby wziąć 600 EUR. Nie usatysfakcjonowała go ta rada. Dostał kolejną - żeby zabrać 2000 EUR. Też nie był zadowolony. Chyba z tego powodu nie logował się też na forum od tamtego czasu. Ale dogódź to Polakowi...Może wziął 1300...?

Nie mogę uwierzyć, że ktoś kto planuje jakikolwiek wyjazd z domowych pieleszy (np: do Chorwacji) nie jest w stanie policzyć kilku podstawowych rzeczy, do których nie potrzeba ukończenia studiów matematycznych.
Zsumować koszty przejazdu, koszty noclegu, dodając do tego własne potrzeby żywieniowe i rozrywkowe.

Moja śp. babcia zawsze mi mówiła - weź sobie tyle pieniędzy żeby ci starczyło i jeszcze coś na wszelki wypadek miej.
To również powinna być swego rodzaju kwintesencja tego wątku.

Wątku moim zdaniem do zamknięcia.

Po pierwsze istnieją praktycznie bliźniacze:
ile-kosztuje-urlop-w-chorwacji-t22917-6555.html
koszt-urlopu-w-chorwacji-t42005.html#p1208442
policz-zanim-pojedziesz-t36745-1245.html#p1876118

Po drugie - skoro można radzić sobie nawzajem ile zabrać pieniędzy, to może mogą pojawić się podobne wątki, np:
Ile jeść?
Ile spać?
Ile chodzić, a ile leżeć?

I tam będziemy sobie nawzajem doradzać.
Ja doradzę komuś na którym boku ma spać, a ktoś doradzi mi jak długo mam gryźć surową marchewkę.
Pedros29
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pedros29 » 01.07.2017 07:48

To podobnie jak z moim samochodem, gdy ktoś pyta ''ile pali ?".
Odpowiadam. Nigdy nie spali więcej niż mu wleje, woli stanąć.
Poprzednia strona

Powrót do Chorwackie ABC

Ile zabrać pieniędzy ? - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies