Kolego
Guinness79 napisał(a):Guinness79
a może by się tak przywitać na forum zanim zasypie się je pytaniami.
Warto też poczytać choć ostatnią stronę tematu to wiele wyjaśnia zanim zada się pytanie.
Jedziesz jak napisałeś pierwszy raz i to wrześniowo to tak jak ja.
Jadąc pierwszy raz zapewne będziesz chciał zobaczyć i pozwiedzać tyle na ile czasu wystarczy. Ale wiąże się to z kosztami wycieczek i zwiedzania. Z tego co wyczytałem a "śledzę" to forum już dość długo, najczęstszą podstawą opłat jest karta. Do tego euro i moim zdaniem odrobina kun i innej waluty niezbędnej na przejazd czy obiad po drodze.
Samo pytanie ile zabrać jest mało precyzyjnej jeden wyda 5k a innemu 20k poleci z portfela, ale kto zabroni biednemu bogato żyć.
Składa się na to wiele czynników jak :
Odległość od domu- niby nic ale koszty jazdy z Gdańska a dla przykładu z Katowic są odrobinkę inne
Ile ludzi jedzie i na jaki czas pobytu
Rodzaj wypoczynku i zwiedzania, czy w planach masz wycieczki fisz pikniki, parki narodowe zabytki itp
Gdzie zamierzacie się stołować czy knajpki czy własnym sumptem.
jest masa takich rzeczy ale to chyba podstawa.
Powiem na moim przykładzie. Jedziemy w 3 dorosłe osoby (jak te dzieci się szybko starzeją)
początek września bez rezerwacji, zebrało się kilka "okrągłych okazji" wiec nie mogę zbytnio przyoszczędzić. Będę chciał zobaczyć ile się tylko da i ile wytrzymam kondycyjnie. Obiado/kolacje zamierzamy jeść na mieście a śniadać samodzielnie jednak nie zamierzamy oszczędzać na wycieczkach i zwiedzaniu.
Zwiększyłem lekkooo limit na karcie a oszczędzone przez rok pieniądze + zawartość puszki/skarbonki zabieram. Jedni powiedzą, że dużo inni, że średnio a inni, że niewiele ale zabrało się tego łącznie 11k. Większość w euro część w kunach i część w koronach Czeskich bo jesteśmy uzależnieni od czeskich knajpek-bywa są gorsze uzależnienia.
Dużo to czy mało to się okaże, biorąc pod uwagę że będzie 3 dorosłych na minimum 14 dni (termin może ulec wydłużeniu - walczymy o urlopy). Płacić będę karta gdzie się da, a jeśli coś zostanie do skarbony na kolejne wakacje będzie.