Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile zabrać pieniędzy ?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.09.2013 12:30

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):Najlepsze są te jęki pod tytułem "a dlaczego w cro nie ma schabowych z kapustą" albo , że na plaży "nie sprzedają pierogów"... A dlaczego mieliby sprzedawać?

Gdyby sprzedawali, to byłyby znowu za drogie :roll:

I nasze w PL 6 razy smaczniejsze...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 04.09.2013 12:30

Bocian napisał(a):
jara napisał(a):
Koszta są jakie są. Ale lecę, bo chcę... :lol:

Lecisz , bo Cię stać. I nie jęczysz, że drogo...

Upieram się :lol: Lecę bo chcę i robię wszystko, aby mnie było stać
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2013 12:31

"Wziąłem z PL piwko , wodkę , soki ,wodę i redbulle które skończyły się trzeciego dnia. "

Wodę a ile litrów?
Litr wody waży 1 kg a gęstszych płynów więcej, aby zapewnić "jako taką niezbędną ilość" należałoby zabrać co najmniej 2 zgrzewki wody (2l x 6 szt x 2 szt = 24 kg ) a to jest bardzo mało, innych płynów już nie liczę :). Podsumuj to w swoim zakresie a wyjdzie ci prawie 50 kg dodatkowego balastu, jak to się ma na pakowność samochodu (nie mówimy tu o ciężarówkach), spalanie, dynamikę jazdy, komfort, trwałość elementów zawieszenia w szczególności sprężyny (za pierwszym razem tak właśnie je załatwiłem, czyli ponad normatywnym ładunkiem), przecież to jest waga kolejnej osoby na pokładzie.
Czy warto za parę dodatkowych groszy stanowiących różnicę w cenie napojów, ponosić dodatkowe znacznie wyższe lecz ukryte koszty?
Zastanówcie się nad tym :)
Wodę biorę tylko na drogę do picia i w razie czego do mycia :)
Ostatnio edytowano 04.09.2013 12:43 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2013 12:35

Bocian napisał(a):
jara napisał(a):

Jest takie przysłowie:
"A kto zabroni biednemu bogato żyć" :)

dla uspokojenia tematu:
Chorwacja jest droga lub bardzo droga i nie jest to to samo co przed 2010 r. Przyjmie każdą zabraną tam kwotę w gotówce, z kart oraz kart kredytowych/debetowych :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2013 16:18

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):Najlepsze są te jęki pod tytułem "a dlaczego w cro nie ma schabowych z kapustą" albo , że na plaży "nie sprzedają pierogów"... A dlaczego mieliby sprzedawać?

Gdyby sprzedawali, to byłyby znowu za drogie :roll:

To ja może trochę z innej beczki ... jak się w Polsce robi kasę na pierogach. W sierpniu przyjechała do Polski moja córka, a za nimi znajomi z Finlandii. Finka oczywiście bardzo była ciekawa polskich smaków, a akurat w Krakowie odbywał się Festiwal Pierogów, więc poszli skosztować. Jakie było zaskoczenie córki ... 1 pierożek 1,5zł.
Nie uświadamiała jednak Finów, że to drogo, żeby nie robić złej promocji.:)
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 04.09.2013 16:26

A ja w Cro jadłem pysznego schabowego . Lepszego niż w PL. Cały zestaw kosztował z piwkiem 110 kun. Cena przystepna mając na uwadze ze w Wesołej w week schabowego można zjeść za 50pln. Grubości jak karta papieru. W samej Wawce ceny każdy zna i nie negujemy tego. Oczywiście nie biorę pod uwagę dziadostwa z mleczaków albo trapezowego schabka za 30pln...
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 04.09.2013 16:26

lm648 napisał(a):
Bocian napisał(a):
jara napisał(a):

Jest takie przysłowie:
"A kto zabroni biednemu bogato żyć" :)

dla uspokojenia tematu:
Chorwacja jest droga lub bardzo droga i nie jest to to samo co przed 2010 r. Przyjmie każdą zabraną tam kwotę w gotówce, z kart oraz kart kredytowych/debetowych :)

Nie uważam że Chorwacja jest droga. Byłem 2 tygodnie w Tucepi i uważam że nie jest wcale drogo lub bardzo drogo.
Ceny w knajpach znośne, na pewno na podobnym poziomie co nad Bałtykiem. Trzeba tylko wiedzieć gdzie się stołować. Ta sama potrawa potrafi być droższa o 40% w knajpie 100 metrów dalej.
Z uwagi na upał człowiek nie jada tyle co nad Bałtykiem. Zresztą komu się chce w 35st. spożywać wypasione obiady.
Oczywiście jeśli ktoś chce mieć apartmani przy plaży za 100EUR to jego sprawa ale w/g mnie to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Lepiej trochę dalej za 60 EUR.

Wakacje w Chorwacji droższe o 30% niż w Polsce. To nie jest drogo.

Nad Bałtykiem też można sobie wynająć apartmani za 100EUR za dobę lub wczasy zorganizowane dla 4 osób za 5 tys. za tydzień. Kwestia tylko tego jak potrafimy tam wydawać pieniądze.
Z uwagi na upał jadłem tam połowę tego co w Międzyzdrojach kiedy było 19st w sierpniu
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 04.09.2013 16:30

No nie jest drogo :mrgreen: ale piwko do obiadu czy kolacji za 27 kun to już przesada. Ja marudzę bo dużo pije i w odróznieniu do PL dużo wcinam szamki. Ale to tylko dlatego że kuchnia Chorwacka mi smakuje i człowiek luzuje tam. W PL za dużo stresu robotowego i nic nie smakuje. ONLY CRO!!!!!!!!!!!!!!!!!! :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.09.2013 16:45

lm648 napisał(a):Chorwacja jest droga lub bardzo droga i nie jest to to samo co przed 2010 r. Przyjmie każdą zabraną tam kwotę w gotówce, z kart oraz kart kredytowych/debetowych :)

Przed tym rokiem tez przyjmowała wszystko. Jeśli jest taka droga lub bardzo droga, to po co tam jeździć?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 04.09.2013 16:46

Niedzwiad napisał(a):No nie jest drogo :mrgreen: ale piwko do obiadu czy kolacji za 27 kun to już przesada. Ja marudzę bo dużo pije i w odróznieniu do PL dużo wcinam szamki. Ale to tylko dlatego że kuchnia Chorwacka mi smakuje i człowiek luzuje tam. W PL za dużo stresu robotowego i nic nie smakuje. ONLY CRO!!!!!!!!!!!!!!!!!! :mrgreen:

To musisz się najeść na cały rok :mrgreen:
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 04.09.2013 17:16

jara napisał(a):
Niedzwiad napisał(a):No nie jest drogo :mrgreen: ale piwko do obiadu czy kolacji za 27 kun to już przesada. Ja marudzę bo dużo pije i w odróznieniu do PL dużo wcinam szamki. Ale to tylko dlatego że kuchnia Chorwacka mi smakuje i człowiek luzuje tam. W PL za dużo stresu robotowego i nic nie smakuje. ONLY CRO!!!!!!!!!!!!!!!!!! :mrgreen:

To musisz się najeść na cały rok :mrgreen:

oooooooooo nie :mrgreen: tu będę oszczędzał a tam będę wcinał na maxa.Trudno jest opisać stan w jakim się człowiek znajduje będąc na wakacjach w Cro. Jeden z drugim może powiedzieć że głupi jestem i jaram się Chorwacją jak by to było nie wiadomo co. Ale jak oglądam Jaro filmy które tam zrobiłem to aż mnie ściska że jestem na tyle biedny że nie mogę sobie kupić tam domku i leżeć do góry brzuchem wpatrując się w Jadran. A mógłbym tak non top 365 dni w roku :mrgreen:
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 04.09.2013 17:17

Bocian napisał(a):
lm648 napisał(a):Chorwacja jest droga lub bardzo droga i nie jest to to samo co przed 2010 r. Przyjmie każdą zabraną tam kwotę w gotówce, z kart oraz kart kredytowych/debetowych :)

Przed tym rokiem tez przyjmowała wszystko. Jeśli jest taka droga lub bardzo droga, to po co tam jeździć?

Bo nie jest cromaniakiem. Tylko prawdziwy cromaniak wie dlaczego człowiek wraca tam jak pies do pana :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2013 17:21

Bocian napisał(a):.................................Jeśli jest taka droga lub bardzo droga, to po co tam jeździć?
[/quote]
:) Pytanie warte zastanowienia :)
Dlaczego?
Poczytaj tu:
chorwat-oszust-t43521.html
Ostatnio edytowano 04.09.2013 17:35 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2013 17:24

Niedzwiad napisał(a):...........Bo nie jest cromaniakiem. Tylko prawdziwy cromaniak wie dlaczego człowiek wraca tam jak pies do pana :mrgreen:
[/quote]

.....Dołączył(a): 07.04.2013 ................. tu jest "prawdziwy Cromaniak" z pokaźnym stażem cro.pl :) a ile razy byłeś w Cro? raz?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 04.09.2013 17:37

Bocian napisał(a):Przed tym rokiem tez przyjmowała wszystko. Jeśli jest taka droga lub bardzo droga, to po co tam jeździć?

Ja już napisałem: jeżdżę, bo chcę. Byłem dwa razy i chcę być więcej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Ile zabrać pieniędzy ? - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone